Πέθανε από επιπλοκές του κορονοϊού ο πλήρως εμβολιασμένος Κόλιν Πάουελ

Κατηγορία Κορονοϊός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο πλήρως εμβολιασμένος Κόλιν Πάουελ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ο Κόλιν Πάουελ υπηρέτησε σαν αξιωματικός επί 35 χρόνια, ξεκινώντας από υπολοχαγός και φτάνοντας στον βαθμό του στρατηγού τεσσάρων αστέρων. Πηγή: News Media

ν

ΑΠΕΒΙΩΣΕ σήμερα Δευτέρα, σε ηλικία 84 ετών από επιπλοκές της Covid-19, ο Κόλιν Πάουελ, ο πρώτος μαύρος υπουργός των ΗΠΑ, που υπηρέτησε σε υψηλά αξιώματα κάτω από τέσσερις προέδρους.

Η οικογένειά του ανακοίνωσε το θάνατό στο Facebook, λέγοντας ότι οφείλεται «σε επιπλοκές της Covid-19», παρά το γεγονός ότι ήταν «πλήρως εμβολιασμένος».

Αναφέρθηκε επίσης ότι είχε νοσηλευτεί για καρκίνο του αίματος και τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με την Πάρκινσον.

Ο Πάουελ ήταν παντρεμένος με την Άλμα Πάουελ και είχε τρία παιδιά, τον Μάικλ, τη Λίντα και την Άννα-Μαρία.

Ο στρατηγός Πάουελ είχε υπηρετήσει ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν, ως υφυπουργός ενέργειας και άμυνας στην κυβέρνηση Κάρτερ, ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον και ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μπους από το 2001 έως το 2005. Είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη και είχε κομβικό ρόλο στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Η φήμη του απογειώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο, όπου είχε τεθεί επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων. Τότε, μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που προέβλεπαν την άνοδό του στο προεδρικό αξίωμα.

Και ενώ, καθώς πολλοί τον υποστήριζαν. θα μπορούσε να είναι αυτός ο πρώτος μαύρος Αμερικανός πρόεδρος, επικράτησε μέσα του το πνεύμα της υποταγής και η αφοσίωσή του στην οικογένεια των Μπους και έκανε πίσω. Σε αντάλλαγμα, ο Τζορτζ Μπους ο Νεώτερος τον έκανε υπουργό Εξωτερικών, αλλά στην ουσία πιόνι της πολιτικής του.

Το μελανό σημείο στην καριέρα του

Τον Φεβρουάριο του 2003, από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Κόλιν Πάουελ εξηγούσε επί μιάμιση ώρα τους λόγους για τους οποίους ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ είναι αναγκαίος. Όλα όσα είπε ήταν ψέματα.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Σαντάμ Χουσεΐν ότι είχε υπό την κατοχή του βιολογικά και χημικά όπλα μαζικής καταστροφής και ότι η κυβέρνησή του στήριζε τη διεθνή τρομοκρατία και επεδίωκε την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Επιπλέον, είχε υποστηρίξει ότι, προκειμένου το Ιράκ να αποφύγει τους εξαιρετικά αυστηρούς ελέγχους όπλων των Ηνωμένων Εθνών, είχε δημιουργήσει στόλο κινητών εργαστηρίων χημικών και βιολογικών όπλων σε φορτηγά.

Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί του Πάουελ αποδείχθηκαν ψευδείς εκ των υστέρων με τον ίδιο να ζητά τα… ρέστα από την CIA και το Πεντάγωνο εξηγώντας του για ποιο λόγο του έδωσαν λανθασμένες πληροφορίες για το Ιράκ, μετά τις αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας The Guardian ότι ο Ιρακινός με το κωδικό όνομα «Curveball» έδωσε ψεύτικες πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Ιρακινός Ράφιντ Αχμεντ Αλουάν αλ-Τζανάμπι, γνωστός με το κωδικό όνομα «Curveball», παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα στις αμερικανικές αρχές για το πρόγραμμα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ για να πετύχει την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.
ν


Translate this post