Η Σουηδία κατέγραψε 30.000 παρενέργειες από τα εμβόλια για την Covid-19

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

COVID/ΕΜΒΟΛΙΟ

Posted by Youmagazine Staff

 

 Η υγειονομικές αρχές της Σουηδίας κατέγραψαν πάνω από 30.000 περιστατικά με παρενέργειες από όλα τα εμβόλια για την Covid-19.

Τα μισά από τα περιστατικά σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πηγή: News Media

ν

Η ΣΟΥΗΔΙΑ κατέγραψε πάνω από 30.000 περιστατικά με παρενέργειες από τα εμβόλια για την Covid-19, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να αφορούν άτομα που εμβολιάστηκαν με AstraZeneca.

Σύμφωνα με τη Σουηδική Υπηρεσία Ιατρικών Σκευασμάτων, την περασμένη εβδομάδα, το σκανδιναβικό αυτό έθνος είχε λάβει 31.844 αναφορές για παρενέργειες που συνδέονται με τη διάθεση των εμβολίων Covid. 

Συγκεκριμένα, υπάρχουν 2.103 αναφορές παρενεργειών από το εμβόλιο της Moderna, ενώ το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech έχει προκαλέσει 9.117 προβλήματα υγείας. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί είναι σχετικά μικροί σε σύγκριση με τις 19.961 αναφορές που συνδέονται με το εμβόλιο Vaxzevria της AstraZeneca.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες και για τα τρία πειραματικά φάρμακα ήταν πυρετός και πονοκέφαλος. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν περιλαμβάνουν ναυτία, πόνο στις αρθρώσεις, ζάλη και σπανίως θρομβώσεις. 

Πιο επικίνδυνο είναι το εμβόλιο της AstraZeneca. Αν και αντιπροσωπεύει μόνο το 26% περίπου των 2,7 εκατομμυρίων εμβολίων που έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα στη Σουηδία, σχετίζεται με το 63% των αναφορών για ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Από τις σχεδόν 32.000 αναφορές, καταγράφηκαν 663 περιπτώσεις όπου δεν είναι σαφές ποιο εμβόλιο χορηγήθηκε. Τα δύο τρίτα των εκθέσεων έχουν υποβληθεί από τους πολίτες και τα υπόλοιπα από νοσοκομεία. Η υπηρεσία προειδοποίησε ότι οι μεμονωμένες αναφορές δεν δείχνουν απαραίτητα συσχέτιση μεταξύ του ιατρικού επεισοδίου και του εμβολίου. 

Σύμφωνα με σουηδικά δημοσιεύματα, ο οργανισμός Ιατρικών Σκευασμάτων έχει λάβει περισσότερες αναφορές για ύποπτες παρενέργειες τους τελευταίους τέσσερις μήνες, από ό,τι κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Τον Μάρτιο, η Σουηδία ήταν ένα από τα πολλά έθνη που ανέστειλε προσωρινά τη διάθεση του εμβόλιου της AstraZeneca, μετά από αναφορές για μη φυσιολογική πήξη του αίματος στους παραλήπτες. Η AstraZeneca, καθώς και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΠΑ), επιμείνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, παρά τα πολλά περιστατικά θρομβώσεων και θανάτων.
ν

ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΕΜΒΟΛΙΑ

Έκτοτε, νέες αναφορές έχουν συνδέσει το φάρμακο με σοβαρά ιατρικά επεισόδια, ακόμη και θάνατο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια 35χρονη γυναίκα στο Βιετνάμ, που εργαζόταν σε νοσοκομείο, πέθανε από αναφυλακτικό σοκ μετά την ένεση με AstraZeneca. Και αυτό το περιστατικό χαρακτηρίστηκε ως «πολύ σπάνια» περίπτωση ανεπιθύμητης αντίδρασης στο εμβόλιο.

Πρόσφατα, η Σλοβακία σταμάτησε τη χορήγηση του εμβολίου αυτού εξαιτίας του θανάτου μιας 47χρονης γυναίκας.

Στη Βρετανία, έως τις 24 Μαρτίου, καταγράφηκαν επτά θάνατοι από θρομβώσεις μετά το εμβόλιο της AstraZeneca, ανάμεσα σε 30 τέτοια περιστατικά, σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό φαρμάκων (MHRA).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την ενημέρωση του CDC (21 Απριλίου 2021) και την υπηρεσία καταγραφής περιστατικών VAERS, έχουν αναφερθεί στο χρονικό διάστημα από 14 Δεκεμβρίου 2020 έως 10 Μαΐου 2021 4.434 θάνατοι συνολικά από όλα τα εμβόλια για την Covid.

Αντίστοιχα στη Βρετανία, η υπηρεσία MHRA ανέφερε στο ίδιο χρονικό διάστημα 160.543 περιστατικά παρενεργειών, και κατέγραψε 1.102 θανάτους από όλα τα εμβόλια (364 από Pfizer/BioNTech, 722 από AstraZeneca, 2 θανάτους από το Moderna και 14 από ανεξακρίβωτα εμβόλια). Αναφέρεται στο κεφάλαιο “Events with a fatal outcome”.

Το κεφάλαιο “Thrombo-embolic events with concurrent low platelets” αναφέρει ότι έως 28 Απριλίου 2021 παρουσιάστηκαν 242 περιστατικά θρομβώσεων (blood clots) και θρομβοπενίας (thrombocytopenia – low platelet counts). Από αυτά τα 141 αφορούν γυναίκες και τα υπόλοιπα άνδρες ηλικίας 18 έως 93 ετών. Από τις θρομβώσεις αυτές οι 49 (20%) ήταν μοιραίες. Έξι πέθαναν μετά τη δεύτερη δόση.

Οι αριθμοί των πιο πάνω θανάτων που αφορούν περίοδο τεσσάρων μηνών είναι δεκαπλάσιοι σε σχέση με τους θανάτους από τα κλασικά εμβόλια γρίπης την ίδια χρονική περίοδο.
ν

 


Translate this post