Τα εμβόλια Pfizer και Moderna παράγουν τρεις φορές λιγότερα αντισώματα

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ/ΕΜΒΟΛΙΟ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τα εμβόλια Pfizer και Moderna παράγουν τρεις φορές λιγότερα αντισώματα κατά του στελέχους Covid-19 της Νότιας Αφρικής.

Τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και Moderna είναι αναποτελεσματικά απέναντι της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής. Φωτο αρχείου

ν

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ μελέτη αποκαλύπτει ότι τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και Moderna που αναπτύχθηκαν στις ΗΠΑ παράγουν τρεις φορές λιγότερα αντισώματα κατά της μετάλλαξης του κορονοϊού που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Η εργαστηριακή μελέτη δεν πραγματοποιήθηκε ερήμην των εταιρειών, αλλά από κοινού με στελέχη της Pfizer/BioNTech και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Γκάλβεστον. Και έδειξε ότι η εξουδετέρωση του στελέχους της Νοτίου Αφρικής «ήταν πιο αδύναμη κατά περίπου δύο τρίτα».

Ωστόσο, το συμπέρασμα αυτής της μελέτης ήταν ότι «παραμένει ασαφές αν το εμβόλιο παρέχει κάποια προστασία έναντι της ασθένειας».

Όλα τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο The New England Journal of Medicine (NEJM), το αρχαιότερο ιατρικό περιοδικό των ΗΠΑ.
ν

Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ MODERNA

Μια άλλη έρευνα που διενήργησε η Moderna μαζί μετο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), του οποίου προΐσταται ο δρ Άντονι Φαούτσι, έδειξε ότι το εμβόλιο παρήγαγε αδύναμα αντισώματα με συντελεστή 2,7 εναντίον του στελέχους του κορονοϊού που είναι γνωστό ως B.1.351 και το ίδιο με συντελεστή 6,4 όταν αντιμετωπίζει το πλήρες φάσμα μεταλλάξεων της Νοτίου Αφρικής.

«Η προστασία έναντι της παραλλαγής B.1.351 που παρέχεται από το εμβόλιο mRNA-1273 είναι ασαφής», αναφέρει το σχετικό έγγραφο των ερευνητών από Moderna και NIAID, που δημοσιεύθηκε επίσης στην NEJM την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου.

Οι εταιρείες, σε δήλωσή τους τον Ιανουάριο, είχαν παραδεχτεί ότι η απόδοση των εμβολίων τους ήταν «ελαφρώς χαμηλότερη» έναντι του στελέχους της Νοτίου Αφρικής σε σύγκριση με άλλες μεταλλάξεις, αλλά έσπευσαν να υπερασπίζουν τα προϊόντα τους, λέγοντας ότι «οι μικρές διαφορές στην εξουδετέρωση του ιού που παρατηρούνται σε αυτές τις μελέτες είναι απίθανο να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου».
ν

ΠΑΡΕΛΘΟΝ Η ASTRAZENECA

Να σημειωθεί ότι η Νότια Αφρική σταμάτησε τον εμβολιασμό με τη φόρμουλα της Astra Zeneca μετά από μια έρευνα που έδειξε ότι δεν προσφέρει καμιά απολύτως προστασία έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους. Ο πρόεδρος της χώρας, Σίριλ Ραμαφόζα, εμβολιάστηκε την Τετάρτη με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Να σημειωθεί επίσης ότι όλα τα εμβόλια είναι πειραματικά και έλαβαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας άδεια «έκτακτης ανάγκης».

Οι σχετικές άδειες δόθηκαν στις δυτικές εταιρείες από τον ΠΟΫ τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, ενώ τα δύο ρωσικά εμβόλια Sputnik V και EpiVacCorona δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, παρ’ όλο που το Sputnik V προηγήθηκε χρονικά όλων των άλλων και ήδη κυκλοφορεί σε 29 χώρες.

Αυτό οφείλεται στο ότι ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ, ο αιθιοπικής καταγωγής Τέντρος Γκεμπρεγέσους, είναι στη δούλεψη του Μπιλ Γκέιτς, καθώς είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του οργανισμού, και ο Αμερικανός μεγιστάνας έχει μετοχές στις δυτικές εταιρείες παρασκευής εμβολίων και όχι στις ρωσικές.
ν

 


Translate this post