Εμβόλιο και χρήση μάσκας – Πόσο αποτελεσματικά είναι;

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Πόσο αποτελεσματικό θα είναι το εμβόλιο για τον Covid-19, όταν τελικά κυκλοφορήσει; Και πόσο προστατευτική είναι η μάσκα;

Πόσο αποτελεσματικό θα είναι το εμβόλιο, όταν τελικά κυκλοφορήσει; Image: Supplied

v

«IT’S A LONG WAY to Tipperary – It’s a long way to Covid-19 vaccine».

Ένας εθελοντής, και μάλιστα γιατρός, που συμμετείχε στις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca στη Βραζιλία, πέθανε. Έτσι, αν στηρίζετε τις ελπίδες σας σε ένα εμβόλιο για τον Covid-19, που θα εξαφανίσει την πανδημία και θα μας κάνει να επιστρέψουμε στην «κανονική ζωή», μάλλον θα απογοητευθείτε. Αφενός δεν θα το δούμε πριν από τα μέσα του επόμενου έτους, αφετέρου δεν θα το λάβουν όλοι. Επιπρόσθετα, είναι αβέβαιο αν θα είναι αποτελεσματικό.

Τι γίνεται μέχρι τότε; Η ασθένεια του Covid-19 έχει δημιουργήσει φανατικούς οπαδούς, που πάσχουν από μια παράπλευρη ασθένεια, η οποία ακόμη δεν έχει όνομα, αλλά εκδηλώνεται σαν φρενίτιδα και σαν υστερία για τη χρήση μάσκας παντού, για μακροχρόνια lockdown, απαγόρευση της κυκλοφορίας, περιορισμό των ατομικών ελευθεριών, ακόμη και για απαγόρευση της ερωτικής πράξης.
ν

Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

Κατ’ αρχήν, όπως έχουν επισημάνει πολλοί γιατροί, η μάσκα είναι χρήσιμο να τη φορούν άτομα που πάσχουν από κάποια μολυσματική νόσο, ώστε να μην τη μεταδίδουν στους υπόλοιπους. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντοτε εφικτό. Έτσι, οι προπαγανδιστές του Covid-19 προσπαθούν να επιβάλλουν τη μάσκα σε όλους παντού.

Είναι όμως αποτελεσματική; Μια μεγάλης κλίμακας έρευνα που έγινε στη Δανία, η οποία προσπάθησε να προσδιορίσει εάν οι μάσκες βοηθούν στον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, απορρίφθηκε από όλα τα μεγάλα ιατρικά περιοδικά (Lancet, New England Journal of Medicine, American Medical Association Journal), Ο λόγος; Γιατί τα αποτελέσματα της έρευνας δεν άρεσαν στο ιατρικό κατεστημένο.

Όπως ανέφεραν Δανέζικα μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη, τα ευρήματα της έρευνας ήταν άβολα για το status quo.

Η μελέτη, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου, περιλάμβανε 6.000 Δανούς, οι μισοί από τους οποίους κλήθηκαν να φορούν μάσκα συνεχώς σε δημόσιους χώρους. Οι άλλοι μισοί αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου και είχαν οδηγίες να μην καλύψουν τα πρόσωπά τους. Μετά από ένα μήνα, οι συμμετέχοντες έκαναν τεστ για Covid-19, καθώς και για αντισώματα κατά του ιού.

Τα αποτελέσματα ήταν απρόσμενα.

Οι ερευνητές αποφεύγουν έως σήμερα να τα αποκαλύψουν. Αλλά ο νοών νοείτω. Εάν η μάσκα ήταν αποτελεσματική στην αναχαίτιση του κορονοϊού, όλα τα ιατρικά περιοδικά θα δημοσίευαν την έρευνα.

«Είμαστε δυσαρεστημένοι που απέρριψαν την έρευνά μας, αλλά δεν θα κάνουμε συζήτηση περί αυτού. Διαφορετικά, θα πρέπει να εξηγήσουμε τι έδειξε η μελέτη. Και δεν θέλουμε να το κάνουμε μέχρι να δημοσιευτεί», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Christian Torp-Pedersen στην εφημερίδα Berlingske. Οι τίτλοι του: Aalborg University Hospital Professor, Department of Clinical Medicine Professor, The Faculty of Medicine Klinik Anæstesi, Børn, Kredsløb og Kvinder MD, Hjertemedicin (Kardiologi), affiliated with Copenhagen University Hospital Gentofte and Zealand University Hospital.

Όπως έγραψε ο Alex Berenson την περασμένη εβδομάδα στους New York Times, «τα αποτελέσματα της έρευνας θα γίνουν γνωστά μόλις βρεθεί ένα αρκετά γενναίο επιστημονικό περιοδικό για να τα δημοσιεύσει».
ν

ν

ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ: ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ

Μετά την καραντίνα που επιβλήθηκε σε διάφορες χώρες, έχει γίνει φανερό ότι μια τέτοια πολιτική φέρνει τον οικονομικό όλεθρο, στοιχίζει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αποθαρρύνει ή εμποδίζει τους ανθρώπους να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για άλλες παθήσεις, δημιουργεί μεγάλη ψυχολογική πίεση και καταστρατηγεί βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, όπως σε μια δικτατορία.

Από την άλλη μεριά, οι πολιτικοί προπαγανδίζουν την αστήρικτη και αντιεπιστημονική θέση ότι ο εμβολιασμός αποτελεί πανάκεια. Με ένα τρύπημα, γινόμαστε όλοι άτρωτοι! Αλλά αυτό δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα.

Σε άρθρο του στον Guardian, ο Ντέιβιντ Σόλσμπερι (David Salisbury), πρώην επικεφαλής του τμήματος εμβολιασμού του βρετανικού υπουργείου Υγείας, λέει ότι οι εποχιακοί εμβολιασμοί της γρίπης είναι αποτελεσματικοί μόνο κατά 75%.

Δεδομένου ότι απευθύνονται στους άνω των 65 ετών και από αυτούς εμβολιάζεται περίπου το 75%, το ποσοστό πέφτει στο 56% της ομάδας στόχου που καλείται το εμβόλιο να προστατεύσει.

Το εμβόλιο, λοιπόν, της γρίπης είναι αποτελεσματικό κατά 56%. Του κορονοϊού θα είναι ακόμη χαμηλότερο, καθώς ως κριτήριο για να εγκριθεί, αρκεί να φανεί ότι είναι αποτελεσματικό κατά 50%.

Αυτό αφήνει ακάλυπτες τεράστιες μάζες πληθυσμού, στις οποίες πρέπει να προστεθούν και εκείνοι που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Επομένως, όπως παρατηρεί ο Σόλσμπερι, η μετάδοση του ιού δεν θα μειωθεί πολύ.

Για να το κάνει αυτό ένα εμβόλιο, «θα χρειαζόμασταν υψηλά επίπεδα εμβολιασμού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ‒ ένα πολύ μεγαλύτερο σε έκταση έργο», γράφει. «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι αν και ο στοχευμένος εμβολιασμός μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία, δεν θα επαναφέρει “τη ζωή έτσι όπως τη γνωρίζαμε”».
ν

ΟΥΤΕ ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ

Ενδιαφέρον έχει ένα άρθρο του Peter Doshi στο BMJ. Το BMJ είναι εβδομαδιαίο περιοδικό ιατρικού περιεχομένου, το οποίο εκδίδεται από τη British Medical Association. Όπως γράφει ο Doshi, «κανένα από τα εμβόλια που βρίσκονται τώρα στη φάση 3 δεν έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει οποιοδήποτε σοβαρή εξέλιξη της νόσου, δηλαδή την εισαγωγή στο νοσοκομείο, τη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή το θάνατο. Ούτε έχουν σχεδιαστεί για την αναχαίτιση της μετάδοσης του ιού». Στόχος των υπό ανάπτυξη εμβολίων είναι να εκτιμηθεί κατά πόσο μπορούν να μειώσουν τον αριθμό ατόμων με «συμπτώματα της νόσου».

Ίσως ακούγεται λογικό πως αν μειωθούν τα συμπτώματα της Covid-19, η νόσος θα έχει νικηθεί. Πρόκειται για αυταπάτη. Το εμβόλιο δεν θα αποτρέψει τα σοβαρά περιστατικά. Αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Απλώς θα μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα. Οι ασυμπτωματικοί δεν θα μειωθούν και θα συνεχίσουν να μεταδίδουν τη νόσο.
ν

ν

Το ίδιο συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης. Σε προστατεύει για κάποιους μήνες, χωρίς να ανακόπτει την μετάδοση της γρίπης, που επανέρχεται κάθε χρόνο.

Και επισημαίνει κάτι σημαντικό. Στις κλινικές δοκιμές της φάσης 3, η ομάδα που εμβολιάζεται έχει λιγότερα άτομα από την ομάδα ελέγχου. Επομένως, η επιτυχία του εμβολίου είναι εξασφαλισμένη εξαρχής!

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της εταιρείας φαρμάκων Moderna, Tal Zaks, παραδέχτηκε ότι ούτε το εμβόλιο της εταιρείας του θα ανακόψει τη μετάδοση της νόσου.

«Το εμβόλιό μας δεν θα αποτρέψει τη μετάδοση της νόσου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κάνετε σε όλους τους ανθρώπους της γης ενέσεις δύο φορές την εβδομάδα, για μια αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο, και αυτό είναι πρακτικά αδύνατο», εξήγησε.
ν

ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ

Το κόστος για τις εταιρείες που κάνουν δοκιμές για το εμβόλιο της νόσου Covid-19 είναι εκπληκτικά υψηλό. Κάθε κλινική δοκιμή με 30.000 εθελοντές κοστίζει μεταξύ 500 εκατομμυρίων και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων! Στην πραγματικότητα τα ποσά αυτά είναι αστεία. Η σοβαρή έρευνα για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κοστίζει 10 φορές περισσότερο. Δεδομένου όμως του επείγοντος του πράγματος, γίνονται συμβιβασμοί σε βάρος της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας.

Ακόμη όμως κι αν όλα πάνε καλά, οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν σε ηλικιωμένους, στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και σε όσους διατρέχουν άμεσο κίνδυνο. Όπως είπε ο καθηγητής Jonathan Van-Tam, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στους βουλευτές του Βρετανικού Κοινοβουλίου: «Δεδομένου ότι ο εμβολιασμός θα γίνεται σε δύο δόσεις, αυτό θα πάρει πολλούς μήνες. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα εμβολιαστούν».

Η μετάδοση της Covid-19 θα ανακοπεί με δύο τρόπους: ή θα βρεθεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο ή θα βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνια ή να μην συμβεί ποτέ. Έως τότε, πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους όσο καλύτερα μπορούμε, έως ότου αρκετοί από τους υπόλοιπους αποκτήσουν την ανοσία της αγέλης.
ν

 


Translate this post