Νεκρός Βραζιλιάνος εθελοντής από το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ/ΕΜΒΟΛΙΟ  | Ενημ. 23:21

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο πρώτος που έπεσε νεκρός από το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca είναι ένας φτωχός εθελοντής από τη Βραζιλία.

Πηγή: News Media

ν

ΟΠΩΣ μεταδίδει το Reuters, ένας άνδρας στο Ρίο ντε Τζανέιρο που συμμετείχε στις δοκιμές της 3ης φάσης του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca πέθανε από επιπλοκές από την νόσο Covid-19, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παρακολούθησης της Υγείας της Βραζιλίας (Agencia Nacional de Vigilancia Sanitaria, ANVISA), δήλωσε την Τετάρτη ότι ενημερώθηκε για το θάνατο στις 19 Οκτωβρίου, μαζί με την παράκληση να συνεχιστούν οι δοκιμές, παρά τον θάνατο του εθελοντή.

Τα μέσα ενημέρωσης της Βραζιλίας δεν ανακοίνωσαν το όνομα του νεκρού, λέγοντας μόνο ότι ήταν 28 ετών και ότι ήταν ή γιατρός ή φοιτητής της ιατρικής.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca, που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, γνωστό και ως «το εμβόλιο των χιμπατζήδων», έχει προκαλέσει παθήσεις των νεύρων σε τουλάχιστον άλλους δύο εθελοντές, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύτηκε η συνέχιση των κλινικών δοκιμών, όπου η πλειοψηφία των πολιτών παραμένει διστακτική απέναντι στο εμβόλιο, το οποίο είναι προχειροφτιαγμένο.
v

Image: AP (φωτο αρχείου)
ν

Παραμένει άγνωστο εάν ο νεαρός άνδρας που αρρώστησε και πέθανε από τον κορονοϊό ανήκε στην ομάδα που λάμβανε το εμβόλιο της AstraZeneca ή ήταν μέλος της ομάδας ελέγχου που λαμβάνει το εικονικό φάρμακο. Τα κλινικά δεδομένα είναι απόρρητα για την προστασία τόσο των συμμετεχόντων όσο και για την ακεραιότητα της μελέτης, αναφέρει η ANVISA σε δήλωσή της.

Η βρετανο-σουηδική φαρμακευτική πολυεθνική διεξάγει το τρίτο στάδιο των δοκιμών του εμβολίου Covid-19 σε συνεργασία με την Οξφόρδη. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ελλάδα έχουν ήδη προπαραγγείλει μεγάλες ποσότητες από το εμβόλιο των δύο δόσεων, χωρίς καν να περιμένουν να φανεί αν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ήδη ο Μπιλ Γκέιτς –ο οποίος συνολικά χρηματοδοτεί 14 πολυεθνικές που ασχολούνται με το εμβόλιο για την Covid-19– δήλωσε ότι… δεν επαρκεί μόνο η πρώτη γενιά εμβολίων, αλλά θα χρειαστεί και δεύτερη γενιά, ενδεχομένως και τρίτη, για να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η νόσος!

Μιλάμε για αστείρευτο πακτωλό δισεκατομμυρίων, κυρίως όμως για τον βιολογικό έλεγχο σχεδόν του συνόλου της ανθρωπότητας από μια ελίτ.

Οι δομικές του εμβολίου της Οξφόρδης, που βασίζεται στον αδενοϊό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες, πραγματοποιούνται στη Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. Τον Σεπτέμβριο, οι δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου. Όμως στις ΗΠΑ θα συνεχιστούν, γιατί ο Μπιλ Γκέιτς έχει επενδύσει στο εμβόλιο πολλά χρήματα.

Αλλά και στη Βραζιλία οι δοκιμές –επί πληρωμή– θα συνεχιστούν, εξαιτίας της πολύ μεγάλης φτώχειας στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής. Άλλωστε, αυτός που πέθανε, θυσιάστηκε για το καλό της επιστήμης!

Όπως διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Οξφόρδης Alexander Buxton «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια των κλινικών δοκιμών». Η δε μετοχή της AstraZeneca που έπεσε κατά 1 μονάδα, σύντομα επανήλθε στα προ συμβάντος επίπεδα.

Όλα βαίνουν καλώς!
ν

 


Translate this post