Πόσοι εξωγήινοι πολιτισμοί υπάρχουν στον Γαλαξία μας;

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Εξωγήινη Έρευνα

ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΕΡΕΥΝΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ εκτίμησαν τον αριθμό των εξωγήινων πολιτισμών που πρέπει να υπάρχουν στον Γαλαξία μας.

Image: Astron / Netherlands Institute for Radio Astronomy. Πηγή: Supplied

ν

ΟΚΤΩ.

Αυτός είναι ο μικρότερος αριθμός των ανεπτυγμένων εξωγήινων πολιτισμών που βρίσκονται στον Γαλαξία μας και μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας, αποκαλύπτει μελέτη δύο επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Astrophysical Journal τη Δευτέρα, εκτιμά εκ νέου τον πιθανό αριθμό των εξωγήινων πολιτισμών που θα μπορούσαν να υπάρχουν στον Γαλαξία μας. Η ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε από τους αστρονόμους Τομ Γουέστμπι (Tom Westby) και Κρίστοφερ Κονσελάις (Christopher Conselice), χρησιμοποιεί την εξίσωση Drake, την οποία πρότεινε ο Φρανκ Ντρέικ το 1962 για να εκτιμήσει πόσοι κόσμοι είναι πιθανό να έχουν αναπτύξει νοημοσύνη στον Γαλαξία μας.

Ο αστρονόμος και αστροφυσικός Φρανκ Ντρέικ, γεννημένος στις 28 Μαΐου 1930, σήμερα 90 ετών, είναι γνωστός ως πρωτοπόρος της έρευνας για την ύπαρξη εξωγήινης νοημοσύνης, καθώς και ως ένας από τους ιδρυτές του προγράμματος SETI.

Ξεκίνησε τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις του κατά την δεκαετία του 1960, και ανέπτυξε την εξίσωση του Ντρέικ η οποία χρησιμοποιείται συχνά για την δημιουργία εκτίμησης της ύπαρξης εξωγήινης ζωής. Μαζί με τους Τζιουζέπε Κοτσόνι, Φίλιπ Μόρισον, Ιωσήφ Σκλόβσκιι και Καρλ Σαγκάν, συγκαταλέγεται ως ένας από τους πρωτοπόρους της αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης.

Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα –αν όχι το σημαντικότερο– στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης είναι αν υπάρχουν άλλα νοήμονα όντα στο σύμπαν. Κατά καιρούς γίνονται εκτιμήσεις για τον πιθανό αριθμό των εξωγήινων πολιτισμών, που κυμαίνονται σε όλο το φάσμα, από τις πιο απαισιόδοξες («είμαστε μόνοι μας») μέχρι τις πιο αισιόδοξες («υπάρχουν πάρα πολλοί εξωγήινοι πολιτισμοί, αλλά δεν έχουμε ακόμη κάνει επαφή μαζί τους»).

ΕΩΣ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΞΙ.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη δεν είναι περισσότεροι από τριάντα έξι οι εξωγήινοι πολιτισμοί που έχουν αναπτυχθεί στον Γαλαξία μας. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι η νοήμων ζωή σε άλλους πλανήτες αναπτύσσεται με τρόπο παρόμοιο με αυτόν στη Γη.

«Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον μερικές δεκάδες ενεργοί πολιτισμοί στο γαλαξία μας με βάση την υπόθεση ότι χρειάζονται περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια για να εμφανιστεί η νοήμων ζωή σε άλλους πλανήτες, όπως συνέβη στη Γη. Η ιδέα είναι να εστιάσουμε στην εξέλιξη, αλλά σε κοσμική κλίμακα. Ονομάζουμε αυτό τον υπολογισμό Κοπερνίκειο Αστροβιολογικό Όριο», δήλωσε ο Κονσελάις.

Στη Γη ο ανθρώπινος πολιτισμός με δυνατότητα επικοινωνίας με το σύμπαν σχηματίστηκε μετά από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι αν στους πάρα πολλούς άλλους πλανήτες του γαλαξία μας χρειάζονται περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια ανάπτυξης νοήμονος ζωής και αν οι άλλοι τεχνολογικοί-επικοινωνιακοί πολιτισμοί διαρκούν τουλάχιστον όσο ο δικός μας, τότε σήμερα υπάρχουν περίπου 36 ενεργοί εξωγήινοι πολιτισμοί.
v

Στον Γαλαξία μας υπάρχουν έξι δισεκατομμύρια πλανήτες .όμοιοι με τη Γη. Image: Supplied
ν

Ο αριθμός αυτός δεν είναι μεγάλος αν σκεφτεί κανείς ότι στον Γαλαξία μας μόνο υπάρχουν έξι δισεκατομμύρια πλανήτες όπως η Γη. Πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από άστρα όπως ο Ήλιος, με συνθήκες φιλόξενες για την ανάπτυξη ζωής.

Ο υπολογισμός έγινε από την αστρονόμο Μισέλ Κουνιμότο (Michelle Kunimoto) από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Καναδά, που ηγείται της έρευνας εξωπλανητών.

Όπως επισημαίνει, στον Γαλαξία μας υπάρχουν 100 έως 400 δισεκατομμύρια άστρα, από τα οποία περίπου το 7% είναι όπως ο Ήλιος μας, με πλανήτες όπως η Γη (G-type main-sequence stars).

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η μέση απόσταση ανάμεσα σε αυτούς τους πιθανούς πολιτισμούς είναι γύρω στα 17.000 έτη φωτός, πράγμα που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευση και την επικοινωνία, τουλάχιστον με την τωρινή γήινη τεχνολογία.

Η μόνη πιθανότητα να είμαστε σήμερα ο μοναδικός πολιτισμός στο γαλαξία μας, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι η διάρκεια επιβίωσης των άλλων τεχνολογικών πολιτισμών να είναι πολύ μικρή – πράγμα απίθανο.

«Αν βρούμε ότι η νοήμων ζωή είναι κοινή, τότε αυτό σημαίνει πως ο πολιτισμός μας θα μπορούσε να υπάρξει για πολύ περισσότερο από λίγες εκατοντάδες χρόνια. Αν όμως βρούμε ότι δεν υπάρχουν καθόλου ενεργοί πολιτισμοί στο γαλαξία μας, τότε αυτό είναι κακό σημάδι για τη δική μας ύπαρξη σε βάθος χρόνου. Αναζητώντας την εξωγήινη νοήμονα ζωή, ακόμη κι αν δεν βρούμε τίποτε, στην ουσία ανακαλύπτουμε το δικό μας μέλλον και τη μοίρα τους», ανέφερε ο Κονσελάις.

Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

v

 


Translate this post