Τα τρισεκατομμύρια των εξωγήινων πολιτισμών

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Εξωγήινη Έρευνα

ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΕΡΕΥΝΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια νέα έρευνα αστρονόμων αποκαλύπτει ότι το σύμπαν βρίθει από εξωγήινες μορφές ζωής με προχωρημένο πολιτισμό.

452VTYI25ITY6IYT5465

Απειρία άστρων, απειρία κόσμων, απειρία πολιτισμών. Photo: Parkes radio telescope.
v

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ανακάλυψη άνω των 1.200 νέων εξωηλιακών κόσμων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA, κατέδειξε πόσο κοινοί είναι στην πραγματικότητα οι πλανήτες στο σύμπαν, καθώς και πόσοι δυνητικά κατοικήσιμοι κόσμοι μπορεί να υπάρχουν «εκεί έξω», περιμένοντας απλά να βρεθούν.

Πάνω σε αυτό, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Astrobioloy, δείχνει ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι πλανήτες από όσους θα μπορούσαμε ποτέ να βρούμε, ικανοί να φιλοξενούν προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς μόνο στον Γαλαξία μας.

ΝΕΑ μελέτη, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Astrobioloy, δείχνει ότι πολύ περισσότεροι πλανήτες από ποτέ θα μπορούσαν να φιλοξενούν προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς μόνο στον Γαλαξία μας.

Τη μελέτη υπογράφουν ο καθηγητής αστροβιολογίας Γούντροφ Σάλιβαν (Woodruff Sullivan) από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και ο αστροφυσικός Άνταμ Φρανκ (Adam Frank) από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ.

Σύμφωνα με τον Άνταμ Φρανκ, ο δυνητικός αριθμός των πλανητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αντίστοιχους αστέρες και μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή, στη λεγόμενη «ζώνη Goldilocks» [από το παραμύθι “Η Χρυσομαλλούσα και οι 3 αρκούδες”], δηλαδή την κατοικήσιμη περιοχή, είναι ασύλληπτος για το ανθρώπινο μυαλό. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον ερευνητή, ακόμα και αν η πιθανότητα ύπαρξης ενός εξωγήινου πολιτισμού είναι μια για κάθε 100 δισεκατομμύρια από αυτούς τους πλανήτες, τότε μιλάμε για τρισεκατομμύρια εξωγήινων πολιτισμών κατά τη διάρκεια της ιστορίας του σύμπαντος!
v

552VTYI25ITY6IYT5467

Ένα παράδειγμα συστήματος της λεγόμενης «ζώνης Goldilocks» που βασίζεται στην αστρική φωτεινότητα για την πρόβλεψη της θέσης κατοικήσιμων πλανητών γύρω από τους διάφορους τύπους άστρων. Τα μεγέθη των άστρων, των πλανητών, των τροχιών τους και της κατοικήσιμης ζώνης δεν είναι υπό κλίμακα. AU είναι οι αστρονομικές μονάδες (1AU = 149.597.871 χλμ.). Πηγή: Wikimedia Commons
v

«Ακόμη κι αν είστε απαισιόδοξοι που πρέπει να ψάξετε μέσα 100 δισεκατομμύρια πλανήτες (κατοικήσιμη ζώνη), μέχρι να βρείτε έναν όπου αναπτύχθηκε πολιτισμός, σκεφθείτε τι γίνεται με το ένα τρισεκατομμύριο πολιτισμών της κοσμικής ιστορίας! Όταν το σκέφτομαι, το μυαλό μου σταματάει – γιατί ακόμη κι αν υπάρχει μια μόνο ευκαιρία εξέλιξης της ζωής μέσα σε 100 δισεκατομμύρια πλανήτες, το σύμπαν με τους αναρίθμητους κόσμους του εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι στη δημιουργία πλήθους άλλων ιστοριών εκτός από τη δική μας», λέει ο Άνταμ Φρανκ.

Οι σύγχρονοι ερευνητές στηρίζονται στις μελέτες του αστρονόμου Φρανκ Ντρέικ, που είναι ο πατέρας της σύγχρονης έρευνας εξωγήινων πολιτισμών, καθώς δημιούργησε το 1961 αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως «εξίσωση Ντρέικ»

652VTYI25ITY6IYT5465

όπου Ν είναι ο αριθμός των πολιτισμών, ο οποίος είναι ίσος με τον αριθμό των αστρικών σχηματισμών στον Γαλαξία μας (R*), επί τον αριθμό των αστρικών συστημάτων που έχουν πλανήτες (fp), επί τον αριθμό των πλανητών ανά άστρο που μπορούν ενδεχομένως να υποστηρίξουν τη ζωή (ne), επί τον αριθμό των πλανητών που πραγματικά μπορούν να υποστηρίξουν τη ζωή (fl), επί τον αριθμό των πλανητών που έχουν ευφυή ζωή (fi), επί τον αριθμό των πολιτισμών που έχουν αναπτύξει τις επικοινωνίες (fc), επί το χρονικό διάστημα (L) που απαιτείται για να στείλουν ανιχνεύσιμα σήματα στο διάστημα, ικανά να γίνουν κατανοητά.

Ο Ντρέικ είναι επίσης ο ιδρυτής του περίφημου προγράμματος SETI (Αναζήτηση Εξωγήινης Νοημοσύνης).
v

752VTYI25ITY6IYT5464

Η εξίσωση Ντρέικ (επάνω σειρά) έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα ανθεκτικό πλαίσιο για την εξωγήινη έρευνα. Στη νέα μελέτη, οι Άνταμ Φρανκ και Γούντροφ Σάλιβαν προτείνουν μια νέα εξίσωση (κάτω σειρά). Πηγή: Rochester University
v

Στη μελέτη τους, οι Άνταμ Φρανκ και Γούντροφ Σάλιβαν αναφέρουν ότι οι πιθανότητες ανάπτυξης ενός νοήμονος πολιτισμού στο σύμπαν είναι μικρότερες από ένα στα 10 δισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια. Επομένως ο άνθρωπο δεν μπορεί να είναι η μόνη ευφυής ζωή στο σύμπαν.

Και να σκεφτεί κανείς ότι λίγες μόνο δεκαετίες πριν, οι αστρονόμοι υποστήριζαν πως δεν υπάρχουν πουθενά αλλού πλανήτες στο σύμπαν, εκτός από το δικό μας ηλιακό σύστημα. Πιο πριν ακόμα, υποστήριζαν ότι δεν υπάρχουν καν άλλα ηλιακά συστήματα, ότι στο σύμπαν υπάρχει μόνο ο δικός μας γαλαξίας κι ότι η Γη είναι τοποθετημένη στο κέντρο του (η καημένη είναι πεταμένη σε μια άκρη), ενώ ακόμη πιο πριν ότι η Γη είναι τοποθετημένη στο κέντρο όλου του κόσμου κι ότι τα άστρα, που πλάστηκαν για χάρη του ανθρώπου, είναι τρυπίτσες που έκανε ο Θεός στο ουράνιο φόντο για να μπαίνει μέσα φως ώστε να μπορεί να βλέπει τη νύχτα ο Άνθρωπος, αυτό το μοναδικό και ανώτερο ον όλης της Δημιουργίας…

 


Translate this post