Είναι η Γη ένας κοσμικός «ζωολογικός κήπος»;

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Εξωγήινη Έρευνα

ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΕΡΕΥΝΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Αν υπάρχουν ευφυείς εξωγήινοι, μήπως αντιμετωπίζουν τον πλανήτη μας όπως βλέπουμε εμείς τα ζώα σε ένα ζωολογικό πάρκο;


ν

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ της εμφάνισης του παράξενου όντος που ονομάζεται άνθρωπος κάνει πολλούς να αναρωτιόνται για το νόημα και τον σκοπό του ανθρώπινου είδους στη Γη. Είναι άραγε ο πλανήτης μας ένας τεράστιος βιολογικός υπολογιστής που κατασκεύασαν κάποια ανώτερα εξωγήινα όντα; Μήπως πρόκειται για κάποιο γαλαξιακό βιολογικό πείραμα; Μήπως είναι ένας τόπος εξορίας των «πεπτωκότων αγγέλων», όπως υπαινίσσονται πολλές παραδόσεις; Δηλαδή όντων που «φυλακίστηκαν» εδώ για να μην μολυνθεί το υπόλοιπο σύμπαν; Ή μήπως είμαστε για κάποιους –ως κατώτερο είδος– αντικείμενο παρατήρησης, όπως αποτελούν για εμάς τα έγκλειστα σε ζωολογικούς κήπους ζώα;
Τα ερωτήματα δεν είναι απότοκα κάποιου φιλοσοφικού στοχασμού, αλλά πηγάζουν από μια σειρά λογικών συνειρμών. Δεν είμαστε πια τόσο καθυστερημένοι και εγωιστές, όπως σε παλιότερες εποχές, κατά τις οποίες βαυκαλιζόμασταν με την ιδέα ότι είμαστε το μοναδικό λογικό είδος στον κόσμο κι ότι ο Θεός έφτιαξε το αχανές σύμπαν που μας περιβάλλει για λογαριασμό μας.
Σήμερα ξέρουμε ότι η Γη δεν είναι το κέντρο του κόσμου – αντίθετα είναι ένας βώλος πεταμένος στην άκρη του Γαλαξία, ανάμεσα σε τρισεκατομμύρια άλλων γαλαξιακών συστημάτων, με άλλους ήλιους και άλλες γαίες σε μεγέθη και αριθμούς ασύλληπτους για τη φαντασία μας.
Είναι αδιανόητο να πιστέψει κανείς ότι ο πολιτισμός μας είναι ο μοναδικός στο σύμπαν. Σύμφωνα με τη λογική, πρέπει να υπάρχουν και άλλοι πολιτισμοί, οι οποίοι, με δεδομένη την ηλικία του σύμπαντος, πρέπει να είναι πολύ πιο ανεπτυγμένοι από τον δικό μας.
Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε γιατί δεν επικοινωνούν μαζί μας; Γιατί δεν έχουμε έως τώρα καμιά απόδειξη για την ύπαρξή τους;
Μια από τις πιθανές εξηγήσεις είναι γνωστή ως η υπόθεση του «ζωολογικού κήπου».
ν

Μήπως η Γη είναι ένας είδος διαγαλαξιακού ζωολογικού κήπου, με την επιγραφή
«ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ ΤΑ ΖΩΑ»; Πηγή Space Studies Institute

ν

Την υπόθεση αυτή διατύπωσε ο ραδιο-αστρονόμος του MIT (Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης) Τζον Μπελ (John Ball) το 1973. Κατά τη γνώμη του, οι κοσμικοί γείτονές μας μπορεί να μας αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε εμείς τα ζώα που βρίσκονται σε μια φάρμα – άξια μελέτης μεν, όχι όμως μέχρι το σημείο να καθίσουμε και να κουβεντιάσουμε μαζί τους.
Ο Μπελ, έφτιαξε ένα πρόγραμμα υπολογιστή με όλα τα στοιχεία που ευνοούν την ανάπτυξη ζωής. Με βάση τα στοιχεία αυτά, υπολόγισε ότι υπάρχουν πάνω από 500 ανεπτυγμένοι πολιτισμοί στον Γαλαξία μας, με ηλικία μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου ετών, σε σχέση με τα 40.000-50.000 χρόνια του homo sapiens sapiens. Οι πολιτισμοί αυτοί έχουν έρθει σε επαφή μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα είδος γαλαξιακού συλλόγου. Και είναι επίσης πολύ πιθανό να θέλουν να αποφύγουν την οποιαδήποτε παρέμβαση στην κοινωνία και την εξέλιξή μας.
Για τον Μπελ, και με δεδομένο ότι οι κοσμικοί αυτοί πολιτισμοί πρέπει να είναι υπερ-ανεπτυγμένοι με βάση την ηλικία του σύμπαντος, συγκρίνοντας τις διαφορετικές χρονικές κλίμακες ανάπτυξης, όταν εκείνοι βρίσκονταν στα αρχικά στάδια του πολιτισμού, στη Γη βασίλευε η Ορδοβίκια Περίοδος κατά την οποία κυριαρχούσαν τα μαλάκια και οι τριλοβίτες.
«Ο άνθρωπος επικοινωνεί με τα θηλαστικά και τα πουλιά», λέει ο Μπελ, «σε ένα χαμηλό αλλά ανεκτό πνευματικά επίπεδο. Δεν μπορώ όμως να φανταστώ κάποιον να επικοινωνεί με τα στρείδια!»
Και όπως τα ανώτερα ζώα μπορούν και επικοινωνούν με τον άνθρωπο, δεν μπορούν όμως να τον καταλάβουν, έτσι είμαστε κι εμείς ως προς τους υπερ-ανεπτυγμένους αυτούς πολιτισμούς. Είμαστε όμως; Ή μήπως βρισκόμαστε ακόμη στο επίπεδο των στρειδιών;

 


Translate this post