Πούτιν: Το υπάρχον μοντέλο παγκοσμιοποίησης βρίσκεται σε κρίση (vid)

Κατηγορία Διεθνή, Opinion

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Το υπάρχον μοντέλο παγκοσμιοποίησης βρίσκεται σε κρίση, επεσήμανε σε ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Image: Supplied

ν

Ο ΡΩΣΟΣ Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, αναφέρθηκε εκτενώς στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, στις αντιθέσεις και στις τάσεις που επικρατούν σε αυτό το παγκοσμιοποιημένο σύστημα, και στη θέση της Ρωσίας μέσα σ αυτό, επισημαίνοντας ότι το υπάρχον μοντέλο των διεθνών οικονομικών σχέσεων βρίσκεται σε κρίση, παρά την άνοδο που παρατηρείται στην ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στην θέση της Ρωσίας μέσα σε αυτό το σύστημα, τόνισε ότι τα σχέδια που σχετίζονται με την ανάπτυξή της δεν μπορούν οικοδομηθούν εκτός της διεθνούς οικονομίας.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος διατύπωσε την άποψη ότι το σημερινό μοντέλο διεθνών οικονομικών σχέσεων βρίσκεται σε κρίση, παρά την ανάπτυξη που παρατηρείται στην παγκόσμια οικονομία.

«Η κρίση αυτή έχει καθολικό χαρακτήρα. Τα προβλήματα συσσωρεύονται και πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες δεκαετίες, είναι πιο σοβαρά και πιο εκτεταμένης κλίμακας, απ’ ό,τι φαίνονταν αρχικά», τόνισε.
ν

ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι μετά το τέλος του «ψυχρού πολέμου», η αρχιτεκτονική της παγκόσμιας οικονομίας άλλαξε ριζικά και «το μοντέλο ανάπτυξης που υπήρχε, που ήταν βασισμένο στην δυτική, την λεγόμενη φιλελεύθερη παράδοση, ας το πούμε ευρω-ατλαντικό, άρχισε να διεκδικεί έναν παγκόσμιο, οικουμενικό ρόλο».

Αυτό που έδωσε ώθηση σ’ αυτό το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης ήταν η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου την περίοδο 1991-2007, αλλά η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009 ανέδειξε τις δυσαναλογίες στην παγκόσμια οικονομία, η οποία άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, παρά την σοβαρή αντιμετώπιση των λαθών, η κατάσταση που διαμορφώθηκε στηρίζεται σε μια απλουστευμένη προσέγγιση, που λέει ότι από μόνο του το παγκόσμιο μοντέλο ανάπτυξης είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά, ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτα, και ότι αν εξαλειφθούν τα συμπτώματα και υπάρξει ένας συντονισμός κανόνων και θεσμών της παγκόσμιας οικονομίας, όλα θα εξελιχθούν κανονικά.
ν

ΜΕΤΑΞΥ ΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΦΘΑΡΣΙΑΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι βρισκόμαστε σε ένα μετέωρο σημείο μεταξύ του χθες και του αύριο, δίχως να επικρατεί κάποιο από τα δύο. Και έφερε ως παράδειγμα το διεθνές εμπόριο το οποίο έπαψε να είναι ο αδιαμφισβήτητος κινητήρας της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ ο νέος κινητήρας, που είναι οι υπερσύγχρονες τεχνολογίες, δεν έχει ακόμη αρχίσει να λειτουργεί σε πλήρη ισχύ.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ο διεθνής ανταγωνισμός οδηγεί τις ηγέτιδες χώρες στην παγκόσμια οικονομία στο να χρησιμοποιούν την γλώσσα των εμπορικών πολέμων και των κυρώσεων.

Ως παραδείγματα μιας τέτοιας λογικής ανέφερε τις προσπάθειες αποκλεισμού της κινεζικής εταιρείας Huawei από διάφορες χώρες, αλλά και τις προσπάθειες τορπιλισμού της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε τις ενέργειες αποκλεισμού της κινεζικής εταιρείας Huawei ως «απόπειρα να την εκτοπίσουν απροκάλυπτα από την παγκόσμια αγορά».

Αναφερόμενος στο έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, είπε ότι επιχειρούν να το τορπιλίσουν οι χώρες εκείνες που δεν έχουν συνηθίσει να πληρώνουν οι ίδιες τους δικούς τους λογαριασμούς, υπονοώντας σαφώς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτό δεν εντάσσεται στην λογική και δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα εκείνων που στο πλαίσιο του υπάρχοντος σήμερα μοντέλου έχουν συνηθίσει να πιστεύουν ότι έχουν την αποκλειστικότητα και να κάνουν ό,τι θέλουν, όπως και τους δικούς τους λογαριασμούς να τους πληρώνουν οι άλλοι», δήλωσε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι «γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επιχείρησαν να το τορπιλίσουν».
ν

Η Ρωσία θα κάνει τη συμφωνία με την Huawei ως απάντηση στις κυρώσεις Τραμπ

ν

ν

Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία, λέγοντας ότι χρησιμοποιούν το δολάριο ως εργαλείο για την άσκηση πιέσεων σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Παράλληλα επεσήμανε ότι οι διεθνείς οικονομικοί θεσμοί που έχουν δημιουργηθεί πριν από πολλές δεκαετίες δεν λαμβάνουν υπόψη την εμφάνιση νέων οικονομικών κέντρων, ούτε την αναβάθμιση του ρόλου των εθνικών νομισμάτων και την αλλαγή στον συσχετισμό των δυνάμεων και συμφερόντων.

Για τους λόγους αυτούς, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, είναι προφανές ότι αυτές οι βαθιές αλλαγές απαιτούν την προσαρμογή των διεθνών οικονομικών οργανισμών, αλλά και την αναθεώρηση του ρόλου του δολαρίου, το οποίο από νόμισμα διεθνών συναλλαγών, έχει μετατραπεί σε εργαλείο που το χρησιμοποιεί η χώρα που το τυπώνει για να ασκεί πιέσεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Κατά την άποψή του, αυτό συνιστά «μεγάλο λάθος» της αμερικανικής κυβέρνησης και της οικονομικής της πολιτικής, καθώς κατά αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ υπονομεύουν τα πλεονεκτήματα τους, ενώ «η εμπιστοσύνη προς το δολάριο απλώς μειώνεται».
ν

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Ο Πούτιν κάλεσε την διεθνή κοινότητα να προβληματισθεί σε σχέση με την δημιουργία μιας παγκόσμιας ανοιχτής τράπεζας δεδομένων που θα περιλαμβάνει τις καλύτερες πρακτικές ανάπτυξης κρατών στους πιο διαφορετικούς τομείς. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση να ληφθούν υπόψη για την βελτίωση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος οι ανάγκες και τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών περιλαμβανομένων και εκείνων που επιλύουν προβλήματα εκσυγχρονισμού της βιομηχανίας, του αγροτικού και του κοινωνικού τομέα.

Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει τις έννοιες της κυριαρχίας και της υπευθυνότητας.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι για να ξεπεραστεί η παγκόσμια οικονομική κρίση πρέπει να υπάρξει ένα πιο σταθερό και δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης. Θα χρειασθούν προφανώς νέες συμφωνίες, οι οποίες θα πρέπει να τηρούνται απ’ όλους.

Ωστόσο, είπε, όλες οι συζητήσεις για μια τέτοια οικονομική κοσμοαντίληψη θα καταλήξουν να γίνουν ευσεβείς πόθοι και επιθυμίες άνευ περιεχόμενου, αν δεν θέσουμε στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτών τις έννοιες της κυριαρχίας, δηλαδή το δικαίωμα της κάθε χώρας να επιλέγει τον δικό της τρόπο ανάπτυξης, και της υπευθυνότητας, όχι μόνο για την ανάπτυξη της κάθε μιας χώρας αλλά και για την σταθερή ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατά την διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ότι δεν πρέπει να αντιπαρατίθεται η συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα στην συνεργασία με την Ευρώπη.
ν

ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ

«Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι δεν αποτελούμε με την Κίνα στρατιωτικό συνασπισμό. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι, αλλά δεν στρεφόμαστε εναντίον κανενός. Εργαζόμαστε για το καλό το δικό μας και των εταίρων μας και δεν προτιθέμεθα να υποκαταστήσουμε κάτι ή να αντικαταστήσουμε κάτι», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, για το αν η σχέσεις Ρωσίας-Κίνας έρχονται να υποκαταστήσουν τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ν

Ο Ρώσος πρόεδρος μιλά ενώπιον των συνέδρων κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF). 7 Ιουνίου 2019. Image: Reuters. Πηγή: Supplied
ν

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ως παράδειγμα τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες όπως είπε είχαν πάντα πολύπλευρο χαρακτήρα. Υπενθύμισε ότι κάποτε οι εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας με την ΕΕ υπερέβαιναν τα 400 δισ. δολάρια, αλλά ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών έπεσε, φθάνοντας σήμερα τα περίπου 300 δισ. δολάρια, κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται η Ρωσία.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή να συνεργαστεί με όλους και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ ανέφερε ότι οι εμπορικές συναλλαγές δεν είναι σημαντικές, καθώς από τα 30 δισ. που ήταν επί Μπαράκ Ομπάμα έπεσαν στα 20 δισ. δολάρια , ενώ τώρα επί Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσαν άνοδο κατά 5 δισ. δολάρια παρ’ ότι ο ίδιος έχει βάλει 30 φορές κυρώσεις. Είπε μάλιστα ότι ο νυν Αμερικανός πρόεδρος ξεπέρασε όλους τους προκατόχους του ως προς τον αριθμό των κυρώσεων που έχει επιβάλει στην Ρωσία.

Επανερχόμενος στις σχέσεις Ρωσίας και Κίνας, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία Μόσχας και Πεκίνου συνιστά έναν σημαντικό παράγοντα για την σταθερότητα στον κόσμο.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι χάρη στην συνεργασία αυτή και στη συμβολή του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα έφθασαν τα 108 δισ. δολάρια, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν να φθάσουν τα 100 δισ. δολάρια.

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ο ενεργειακός τομέας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς συνεργασίας με την Κίνα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν καλές προοπτικές στον τομέα της διαστημικής συνεργασίας, στην αεροπορική βιομηχανία, στις μηχανοκατασκευές και στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

«Υπάρχει τέτοιο βάθος και τέτοια ευρύτητα στις σχέσεις μας με την Κίνα που δεν έχουμε με καμία άλλη χώρα σήμερα και γι’ αυτό με όλη την σημασία της λέξης είμαστε στρατηγικοί εταίροι», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι Μόσχα και Πεκίνο έχουν «πολύ καλές προοπτικές» για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών τους.
ν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Translate this post