Το παραμύθι και το τέλος εποχής για την Κούβα

Κατηγορία Κόσμος, Opinion

OPINION

Youmagazine Newsroom

 

Στο θάνατο του «Κομμαντάντε» και στις χαμένες προσδοκίες του κουβανικού λαού αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία».

2421524hg541hg514

Ο Φιντέλ Κάστρο είχε δημιουργήσει στους συμπολίτες του τον μύθο του ανήσυχου επαναστάτη που δεν είχε χρόνο για αστικές απολαύσεις και διακοπές, ζώντας μια λιτή ζωή στην καλύβα ενός ψαρά. Μόνη του πολυτέλεια ήταν τα πούρα… Photo: AP / Charles Tasnadi. Πηγή: Supplied
v

«ΓΙΑ πολλούς Έλληνες, αλλά και Ευρωπαίους, η Κούβα του Φιντέλ Κάστρο ισοδυναμούσε με ένα ωραίο, πολύχρωμο παραμύθι. Τα αυτοκίνητα αντίκες του ’50, το ρούμι, η γραφική Αβάνα, οι παραλίες, τα ηλιοβασιλέματα, η σάλσα, η ρούμπα, οι όμορφες γυναίκες που εκδίδονταν (αλλά ήταν μορφωμένες, όπως τονίζει το καθεστώς), το μικρό «γαλατικό χωριό» που αντιστεκόταν στις ΗΠΑ (αλλά υποτασσόταν στην Σοβιετική Ένωση), η χώρα που αντιστεκόταν στον χρόνο (γιατί δεν παρήγαγε τίποτα καινούριο και δεν εισήγαγε σχεδόν τίποτα), η χώρα που εξάλειψε τον αναλφαβητισμό (αλλά οι πολίτες μπορούσαν να διαβάσουν συγκεκριμένα μόνο βιβλία που επέτρεπε το καθεστώς), η χώρα όπου όλοι περνούσαν καλά (εκτός από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες που μετανάστευσαν για να γλιτώσουν).

»Οι φωνές των βασανισμένων και φυλακισμένων δεν ακούστηκαν ποτέ – ή, τουλάχιστον, δεν φαίνεται να έφτασαν ποτέ μέχρι τα μέρη μας. Οι χιλιάδες των εκτελεσθέντων δεν κατεγράφησαν ποτέ. Η λαοφιλία του Κάστρο δεν μετρήθηκε ποτέ – επί 49 χρόνια δεν έγιναν εκλογές στην Κούβα. Η αντίθετη γνώμη δεν ακούστηκε ποτέ – τα μόνα ΜΜΕ που λειτουργούσαν ήταν αυτά του κόμματος.

»Μια μισή συγγνώμη μονάχα ακούστηκε από τον Κάστρο μετά από πολλά χρόνια για τις φυλακίσεις ομοφυλοφίλων. Όλο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου από όλο τον κόσμο έγραφαν στο Facebook και στο Twitter για τον Κάστρο και την κληρονομιά του, εκτός από τους ίδιους τους Κουβανούς – που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα!

»Η Κούβα του Κάστρο ήταν ένα ανελεύθερο και αντιδημοκρατικό καθεστώς. Και συνεχίζει εν πολλοίς να είναι. Για πόσους άραγε μπορούν αυτές οι διαπιστώσεις να χαλάσουν ένα ωραίο παραμύθι;»
v

Πηγή: εφημερίδα Εστία

 


Translate this post