Έρχεται κυκλώνας με 12 μποφόρ την Παρασκευή

Κατηγορία Περιβάλλον

ΚΑΙΡΟΣ  | Ενημ. 27/9/18 | 2:50 | 23:10

Youmagazine Newsroom

 

• Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εξέδωσε προειδοποίηση για κυκλώνα με 12 μποφόρ την Παρασκευή. Παράλληλα έπεσαν και τα πρώτα χιόνα.

• Δελτίο καιρού για Παρασκευή 28/9.

ν

ΒΡΟΧΕΣ και καταιγίδες αναμένονται το πρωί της Παρασκευής 28/09 κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.
Όσον αφορά τη δημιουργία του Μεσογειακού Κυκλώνα, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει αρχίσει να σχηματίζεται αργά το βράδυ της Πέμπτης 27/09 στο Νότιο Ιόνιο.
Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει βορειο-ανατολική πορεία διαμέσου του στενού των Κυθήρων, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου 29/09, στη συνέχεια την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες, και μέχρι το πρωί της Κυριακής 30/09 τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.
Την περίοδο αυτή που φυσούν άνεμοι ισχυροί έως θυελλώδεις, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι χρησιμοποιούν συνήθως μηχανάκια, ποδήλατα, ελαφρά οχήματα, πλοιάρια και ελαφρά αεροσκάφη.
Άνεμος 10 μποφόρ σημαίνει αέρας που κινείται με ταχύτητα 100 χλμ. την ώρα και κύματα 10-12 μέτρων. Άνεμος 12 μποφόρ σημαίνει ριπές ανέμου με ταχύτητα 120 χλμ. την ώρα και στη θάλασσα κύματα ύψους 14 μέτρων.
Οι πεζοί πρέπει επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς άνεμοι τέτοιας ισχύος ξεριζώνουν μεγάλα δέντρα, σκεπές σπιτιών, στέγαστρα, πινακίδες, τοίχους, λαμαρίνες και οτιδήποτε είναι πρόχειρα κατασκευασμένο, κολλημένο ή βιδωμένο.
Οι κάτοικοι πληγέντων περιοχών όπως η Μάνδρα και το Μάτι θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή από το μεσημέρι της Παρασκευής, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Severe Weather Europe», οι μεσογειακοί κυκλώνες συνήθως διαρκούν μεταξύ 12 ωρών και 5 ημερών.
ν


ν

Παράλληλα περιμένουμε σημαντική μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική από το απόγευμα της Παρασκευής που θα είναι μεγαλύτερη στην Κρήτη όπου θα σημειωθούν και λασποβροχές.
Λόγω της χαμηλής προγνωσιμότητας της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφών», θα εκδοθούν νεότερες ανακοινώσεις από την ΕΜΥ με επικαιροποιημένα στοιχεία.
ν

Δελτίο καιρού για Παρασκευή 28/9

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 αναμένονται νεφώσεις σε όλη τη χώρα, που κατά περιόδους θα είναι πυκνές. Βροχές που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν έως και τις πρωινές ώρες στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, και την Ανατολική Θεσσαλία.
Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, ενώ παράλληλα οι βροχές θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Θεσσαλία και το Βόρειο Αιγαίο.
Προς το τέλος του εικοσιτετραώρου αναμένεται νέα επιδείνωση στη Νοτιοδυτικό Αιγαίο και την Κρήτη. Λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης, αρχικά στην Κρήτη και από το απόγευμα στο υπόλοιπο Νότιο Αιγαίο και τη Νότια Πελοπόννησο, ενδέχεται να σημειωθούν λασποβροχές.
Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 8 έως 23 βαθμούς, με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία όπου θα κυμανθεί από 4 έως 17 βαθμούς, στα κεντρικά από 13 έως 23, στα νότια από 16 έως 27, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 26, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 17 έως 21, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και την Κρήτη από 19 έως 28.
Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το ξημέρωμα, και έτσι προς το τέλος του εικοσιτετραώρου δεν θα ξεπερνούν τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ.
Στο κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το ξημέρωμα. Έτσι το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ, ενώ στη συνέχεια θα στραφούν αρχικά σε ανατολικούς και στη συνέχεια σε νότιους 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ.
Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και στη συνέχεια από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Στο βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ, από το μεσημέρι.
Στο κεντρικό Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι.
Στο Νότιο Ιόνιο και τη Θάλασσα των Κυθήρων οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 με 10 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Έτσι προς το τέλος του εικοσιτετραώρου δεν θα ξεπερνούν τα 4 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 18 έως 20 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως από το πρωί θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 13 έως 22 βαθμούς.
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί  στο νομό Αττικής, στην Πελοπόννησο και στη Δυτική Ελλάδα.
Κλειστά θα παραμείνουν επίσης σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και στις περιφερειακές ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου.
v

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια

Η κακοκαιρία «Ξενοφών» πλήττει σχεδόν όλη τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα κυρίως στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Πιο συγκεκριμένα, στο βουνό του Ολύμπου, σε υψόμετρο 2.650 μέτρων, έπεσε κατακόρυφα η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας, στους μείον 6 βαθμούς Κελσίου, ενώ το ύψος του χιονιού είναι τρία έως πέντε εκατοστά. Στα λευκά ντύθηκε επίσης ο Παρνασσός.
ν

 


Translate this post