Πλανήτης Γη: ένα τρομακτικό σενάριο για το 2100

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σύμφωνα με τη NASA, η ζωή στη Γη θα αφανιστεί αν τα τρέχοντα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) συνεχίσουν να αυξάνονται με τους σημερινούς ρυθμούς.

643529247535

v

ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ των αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εκτός και αν οι ρύποι που εκπέμπουμε ετησίως κατά δισεκατομμύρια τόνους μειωθούν σημαντικά. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις ρύπων στην ατμόσφαιρα αναμένεται να προκαλέσουν:
  • Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης
  • Μείωση του ποσοστού των βροχοπτώσεων
  • Μείωση των πάγων και του χιονιού
  • Άνοδο του επιπέδου της θάλασσας
  • Αύξηση της οξύτητας των ωκεανών
Η μέση θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί ήδη κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης, ενώ αναμένεται αύξηση 3̊ Κελσίου έως το 2100 σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών του Πότσνταμ. Ακόμα και μια αύξηση κατά δύο βαθμούς θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για το λιώσιμο των πάγων και τις βροχοπτώσεις.
Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και τη Γροιλανδία αναμένεται να ανεβάσει το επίπεδο της θάλασσας κατά 1,6 μέτρα μέχρι το 2100, σύμφωνα με έκθεση του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος για την Αρκτική (ΑΜΑΡ).
Η αύξηση της οξύτητας των ωκεανών θα μπορούσε να έχει καταστροφική επίδραση στη θαλάσσια ζωή. Το πιο όξινο νερό της θάλασσας θα έχει καταλυτική επίδραση σε είδη όπως το πλαγκτόν, τα οστρακόδερμα, και τα κοράλλια που θα έχουν πολύ μεγαλύτερη δυσκολία να δημιουργήσουν τα κοχύλια και τους σκληρούς σκελετούς τους. Κάτι τέτοιο θα μειώσει σοβαρά την παραγωγικότητα ολόκληρης της τροφικής αλυσίδας, της μεταβαλλόμενης ωκεάνιας οικολογίας και ενδεχομένως θα οδηγήσει σε δραστικές μειώσεις των αποθεμάτων ψαριών.
Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν τον εφοδιασμό μας σε τρόφιμα μας, τους υδάτινους πόρους, τις υποδομές, τα οικοσυστήματα και φυσικά την υγεία μας.
Δείτε το βίντεο, όπου ο παρουσιαστής του Weather Channel Ματ Σάμψον μιλά με τον δρα Τζεφ Μάστερς, μετεωρολόγο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, για την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
x

Διάσκεψη για το κλίμα

Στη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, 195 χώρες υιοθέτησαν τους νομικά δεσμευτικούς κανόνες της παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα.
Η συμφωνία καθορίζει ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης προκειμένου να αποφευχθεί η επικίνδυνη αλλαγή του κλίματος με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε λιγότερο από 2° C. Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2020.
Στις 31 Μαρτίου 2016, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κίνας, Ξι Τζινπίνγκ ανακοίνωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα υπογράψουν τη συμφωνία του Παρισιού στις 22 Απριλίου και θα ενταχθούν επίσημα σε αυτήν μέσα στο 2016.
Οι ΗΠΑ μάλιστα δεσμεύτηκαν ότι θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 26% έως 28% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2025.
Είμαστε στο παρά πέντε για να καταστραφεί ο πλανήτης και αυτό είναι κάτι που οι κυβερνήσεις όλων των κρατών θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους.
ν

 


Translate this post