«Βόμβα χιονιού» παραλύει Βρετανία και Ευρώπη

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

• Κύμα ασυνήθιστης κακοκαιρίας σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη, με τους δρόμους να έχουν πιάσει «μαύρο πάγο» και τη θερμοκρασία να έχει πέσει στους –15° Κελσίου.

• Πορτογαλία: Μια νεκρή από τη σφοδρή κακοκαιρία. Γερμανία: 2 νεκροί και εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων.

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ντυμένος στα λευκά, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Καρολάιν». Πηγή: Youtube
ν

ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ σαρώνει την Κεντρική Ευρώπη με πολλές ευρωπαϊκές πόλεις να έχουν ντυθεί στα λευκά. Λόγω της κακοκαιρίας αναμένεται να κλείσουν πολλά σχολεία, ενώ προβλήματα έχουν προκληθεί και στις συγκοινωνίες.
Γαλλία
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το φεριμπότ P&O που μετέφερε περισσότερους από 300 επιβάτες και το οποίο εξόκειλε σήμερα, γύρω στο μεσημέρι, στο λιμάνι του Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς.
Η περιφέρεια του Πα ντε Καλαί, που έχει τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό καθώς αναμένεται ένα κύμα κακοκαιρίας με σφοδρούς ανέμους να πλήξει την περιοχή προερχόμενο από την Αγγλία.
Πορτογαλία
Η κακοκαιρία που έπληξε την Κυριακή τη βόρεια Πορτογαλία προκάλεσε ένα τροχαίο στο οποίο έχασε τη ζωή της μια γυναίκα 45 ετών, όταν δέντρο που ξεριζώθηκε από τον σφοδρό άνεμο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό της. Άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφριά, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Πολιτική Προστασία.
Στην Κεντρική Αγγλία, η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να παρατηρηθούν καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων και άλλων δημόσιων μέσων μεταφοράς, αλλά και να παγιδευτούν ιδιωτικά οχήματα λόγω του χιονιού.
Στο Σένιμπριτζ της Ουαλίας το χιόνι έφτανε τα 28 εκατοστά και στο Χάι Γουάικομπ, έξω ακριβώς από το Λονδίνο, τα 12 εκατοστά.
ν


ν

Ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι ο «μαύρος πάγος», καθώς άνθρωποι και οχήματα γλιστρούν σαν να βρίσκονται σε επιφάνεια αλειμμένη με λάδι.
Πρόκειται για ένα λεπτό αλλά σκληρό στρώμα διαφανούς πάγου, που αφήνει να διακρίνεται το χρώμα της ασφάλτου που βρίσκεται από κάτω, ξεγελώντας οχήματα και πεζούς που νομίζουν πως το οδόστρωμα είναι κανονικό.
ν

Μαύρος πάγος καλύπτει τους περισσότερους δρόμους του Λονδίνου. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Βρετανία
Σε ολόκληρη τη Βρετανία, έχουν εκδοθεί έκτακτες ανακοινώσεις για τον θανατηφόρο μαύρο πάγο στους δρόμους, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν ακόμη πιο κάτω και από τους –15° Κελσίου.
Οι προειδοποιήσεις καλύπτουν όλη την Ουαλία, τα Midlands, το Λονδίνο και την Ανατολική Αγγλία και εκτείνονται από το Σέφιλντ στο βορρά μέχρι το Σαουθάμπτον στο νότο.
Ωστόσο, το χιόνι και ο πάγος αναμένεται να καλύψουν ολόκληρη τη Βόρεια Ιρλανδία, τα δυτικά νησιά και τα υψίπεδα της Σκωτίας.
Εκατοντάδες σχολεία σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να κλείσουν τη Δευτέρα χάρη στην ασυνήθιστη κακοκαιρία.
Μια από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι η περιοχή West Midlands, γι’ αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο του Μπέρμιγχαμ ανακοίνωσε ότι όλα τα σχολεία της περιοχής και οι σχετικές υπηρεσίες μεταφορών δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα.
ν

Εκτός της κακοκαιρίας «Καρολάιν», η Βρετανία αναμένεται να χτυπηθεί σήμερα και από την καταιγίδα «Άννα» – μια θύελλα που μαίνεται στη Μάγχη με ανέμους περίπου 112 χιλιομέτρων την ώρα. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Την Κυριακή, ο παγωμένος καιρός ανάγκασε τους απελπισμένους επιβάτες να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους και να πάνε στους προορισμούς τους με τα πόδια. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Πεζοί διασχίζουν μέσα στη χιονοθύελλα την Γέφυρα της Χιλιετίας στο city του Λονδίνου. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Το οχηματαγωγό P&O με 300 επιβάτες και προορισμό το Ντόβερ, άρχισε να περιστρέφεται ακυβέρνητο στο λιμάνι του Καλαί, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Γερμανία
Δύο νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός στη Γερμανία με τις αρχές να επισημαίνουν ότι οι δύο άτυχοι άνδρες έχασαν τη ζωή τους από πτώση δέντρων εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.
Στη Γερμανία, έχουν ακυρωθεί σχεδόν 300 πτήσεις μόνο στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Χάος επικρατεί στα αεροδρόμια του Μονάχου, του Βερολίνου, του Αμβούργου, της Κολωνίας και του Ντίσελντορφ από τη σφοδρή χιονόπτωση. Άλλες πτήσεις ακυρώνονται, άλλες καθυστερούν, ενώ η κυκλοφορία στους αεροδιαδρόμους διακόπτεται για ώρες, προκειμένου να καθαριστούν από το χιόνι και τον πάγο. Το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ έκλεισε χτες για τέσσερις ώρες το απόγευμα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.
Ισπανία
Ισχυροί άνεμοι και σφοδρές χιονοπτώσεις πλήττουν και την Ισπανία. Η μετεωρολογική υπηρεσία της ιβηρικής χώρας εξέδωσε το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια θεωρούνται οι ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι φτάνουν ακόμη και στα 120 χλμ/ώρα.
Ελβετία
Ογδόντα πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Ζυρίχης ακυρώθηκαν χθες εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης και των σφοδρών ανέμων.

 


Translate this post