Μεγάλες φωτιές στην Ηλεία όπου καίγονται σπίτια

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Σε τρία μέτωπα μαίνεται η φωτιά στη Φρίξα του δήμου Ανδρίτσαινας στην Ηλεία, ενώ στη γειτονική Αρχαία Ολυμπία λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν εκτός από τη Σκιλλουντία και στις περιοχές Φρίξα και Καλυβάκια. Image: Supplied

ν

ΣΤΗΝ ανοχύρωτη, απροετοίμαστη και απροστάτευτη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας», η οποία ζει στην αυταπάτη ότι είναι η Φλόριδα της Μεσογείου, οι πυρκαγιές άρχισαν εφέτος νωρίς, προμηνύοντας ένα πολύ θερμό και πύρινο καλοκαίρι.
Δραματικές ήταν οι ώρες που έζησαν οι κάτοικοι στην Ηλεία με την τεράστια πυρκαγιά, που ξέσπασε από το απόγευμα της Κυριακής, να μπαίνει στο χωριό Σκιλλουντία και να καίει τα πρώτα σπίτια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν την φωτιά λίγο έξω από τον οικισμό της Σκυλλουντίας, ενώ στη Φρίξα σταμάτησε εκεί όπου υπάρχει η ζώνη προστασίας από την Πυροσβεστική.
Την ίδια ώρα, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς εκτός από τη Σκιλλουντία και στις περιοχές Φρίξα και Καλυβάκια, προκειμένου να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές.
ν

Σύσκεψη υπό το φως… λάμπας πετρελαίου

Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό το φως… λάμπας πετρελαίου, ώστε να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η σύσκεψη έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, των αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Γεωργιόπουλου και Μητρόπουλου, του δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Μπαλιούκου, του Αστυνομικού Διευθυντή Ηλείας κ. Παπασωτηρίου και συνεργατών τους στην Σκιλλουντία. 
Από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συμμετείχαν ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος κ. Κυριακόπουλος και ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας κ. Πετρούτσος.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Διονύσης Μπαλιούκος, «αυτό που μας ανησυχεί είναι το γεγονός ότι εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις».

ν

ν

Σε επιφυλακή η Αρχαία Ολυμπία

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθύμιος Κοτζάς, αναφέρει «η φωτιά είναι ορατή από εδώ, αλλά είναι μακριά».
Όμως, όπως σημειώνει, «εμείς είμαστε σε επιφυλακή, διότι πνέουν ισχυροί και για αυτό, τόσο ο δήμος, όσο και η Πυροσβεστική έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα».
Επίσης, ο δήμαρχος προσθέτει ότι «υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές στην Ολυμπιακή Ακαδημία και στον αρχαιολογικό χώρο, για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς».
ν

Νέα φωτιά ξέσπασε στη Ηλεία στην περιοχή
Σπιάντζα, κοντά στον Πύργο

Νέα φωτιά εκδηλώθηκε στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σπιάντζας, κοντά στον Πύργο.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στο σημείο επιχειρούν τέσσερα οχήματα με οκτώ πυροσβέστες, οι οποίοι προσπαθούν να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Κάτοικοι και πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες για να προστατέψουν τα σπίτια του χωριού.
Όπως αναφέρει το ilialive.gr, για λόγους πολιτικής προστασίας ζητήθηκε να ληφθούν μέτρα και στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, καθώς οι άνεμοι πνέουν προς αυτή την κατεύθυνση και είναι πιθανό να μεταφερθούν στοιχεία της φωτιάς που μπορεί να προκαλέσουν νέες εστίες.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και στην περιοχή Ποταμιά Μεγαλόπολης Αρκαδίας όπου την Κυριακή 15 Απριλίου στις 14:20 εκδηλώθηκε φωτιά σε αγροτοδασική έκταση. Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 14 οχήματα με 38 πυροσβέστες και δύο ιδιωτικά βυτιοφόρα.

 


Translate this post