Ένα τεράστιο παγόβουνο ετοιμάζεται να αποκολληθεί

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Ένα βαθύ ρήγμα στην Ανταρκτική θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα του κόσμου, στο μέγεθος του Μπαλί.

Η ρωγμή στην κρηπίδα πάγου Larsen C, όπως απεικονίζεται από τη NASA. Photo: NASA / John Sonntag. Πηγή: Supplied
ν

Ένα παγόβουνο που καλύπτει μια επιφάνεια 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή μεγέθους σχεδόν όσο η νήσος του Μπαλί στην Ινδονησία, ενδέχεται σύντομα να αποκολληθεί από την κρηπίδα πάγου Larsen C της Δυτικής Ανταρκτικής. Αυτό ανακοίνωσε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Σουόνσι της Βρετανίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριαν Λάκμαν (Adrian Luckman).
«Ένα παγόβουνο, που ενδεχομένως είναι ένα από τα 10 μεγαλύτερα που έχουν ποτέ εντοπιστεί, ετοιμάζεται να αποσπασθεί από την Ανταρκτική» προειδοποιεί ο καθηγητής σε ένα δελτίο τύπου.
Η επιφάνεια του παγόβουνου είναι 85 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Μανχάταν. Η κρηπίδα πάγου από την οποία θα αποσπαστεί εντός των επομένων μηνών, έχει πάχος που φθάνει τα 350 μέτρα.
v

Το ρήγμα στον πάγο επεκτάθηκε ταχύτητα τα τελευταία χρόνια, όπως δείχνει η παραπάνω εικόνα. Μόνο ένας σύνδεσμος 20 χιλιομέτρων κρατά το κομμάτι πάγου στη θέση του, που πιθανόν μέσα σε λίγους μήνες να γίνει ένα τεράστιο παγόβουνο. Photo: Project Midas. Πηγή: Supplied
ν

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες παρατηρούν τη ρωγμή που επεκτείνεται ταχύτατα σε αυτή την περιοχή της Ανταρκτικής και που πλέον υπερβαίνει σε μήκος τα 150 χιλιόμετρα.
Τον Δεκέμβριο αυτή η ρωγμή επεκτάθηκε κατά 18 χιλιόμετρα και δεν απομένουν πλέον παρά 20 χιλιόμετρα που συγκρατούν αυτό το τμήμα στην συγκεκριμένη κρηπίδα πάγου.
«Θα ένιωθα έκπληξη στην περίπτωση που το παγόβουνο αυτό δεν αποκολληθεί μέσα στους επόμενους λίγους μήνες» αναφέρει ο Άντριαν Λάκμαν στο δελτίο τύπου, κάνοντας λόγο για «ένα τεράστιο γεωγραφικό συμβάν που θα αλλάξει τη μορφολογία» της συγκεκριμένης περιοχής.

 


Translate this post