Καύσωνας στην Ανταρκτική με 17,5 βαθμούς Κελσίου

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Κοντά στη βόρεια άκρη της Ανταρκτικής Χερσονήσου σημειώθηκε ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η βάση Esperanza της Αργεντινής στο βόρειο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου. Βρίσκεται κοντά στις 63° νότιου γεωγραφικού πλάτους. Πηγή: Wikimedia Commons
ν
ΡΕΚΟΡ ζέστης σημειώθηκε στην χερσόνησο της Ανταρκτικής, καθώς η θερμοκρασία πήγε 17,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο, σύμφωνα με αργεντίνικη έρευνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Διεθνή Μετεωρολογικό Οργανισμό (ΔΜΟ) την Τετάρτη.
Η βάση Esperanza κατέγραψε το παραπάνω ρεκόρ στις 24 Μαρτίου 2015, μελετώντας τα στοιχεία που είχε συλλέξει για τις θερμοκρασίες στην περιοχή με στόχο την παρακολούθηση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Η επαλήθευση των υψηλότερων και χαμηλότερων θερμοκρασιών μας βοηθά να χτίσουμε μία εικόνα για τον καιρό και το κλίμα σε ένα από τα τελευταία σύνορα της γης», ανέφερε ο Μάικλ Σπάροου, ειδικός σε θέματα των πολικών περιοχών του ειδικού προγράμματος του ΔΜΟ.
Με δεδομένο ότι το 90% του γλυκού νερού της γης βρίσκεται στην Ανταρκτική, το λιώσιμο των πάγων θα οδηγούσε σε άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά 60 μέτρα.
Η υψηλότερη θερμοκρασία για την ευρύτερη περιοχή της Ανταρκτικής είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 1982 στο νησί Σίγκνι του Νοτίου Ατλαντικού με 19,8 βαθμούς Κελσίου.
ν
Η άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από την Ανταρκτική την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015. Η θερμοκρασία ήταν 17,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο. Πηγή: University of Main Climate Reanalyzer
ν
Η χαμηλότερη ποτέ θερμοκρασία που σημειώθηκε στον πλανήτη καταγράφηκε στις 21 Ιουλίου 1983 στο σταθμό Βοστόκ της τότε Σοβιετικής Ένωσης στην κεντρική Ανταρκτική και ήταν –89,2 βαθμοί Κελσίου.

 


Translate this post