Εντοπίστηκε ζωντανός θαλάσσιος δράκοντας (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένας σπάνιος θαλάσσιος δράκοντας στο χρώμα του ρουμπινιού εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας.

Ο θαλάσσιος δράκοντας που συνέλαβε ο φακός στον πυθμένα των αυστραλιανών παραλίων. Image: Scripps Institution of Oceanography
v

Ο ΦΥΛΛΟΜΟΡΦΟΣ θαλάσσιος δράκοντας της Αυστραλίας είναι ένα σπάνιο είδος ζώου, εξαιρετικά ακριβοθώρητο, καθώς έχει την ικανότητα να καμουφλάρεται με τρόπο που να παραμένει αθέατο.
Αυτό το δεξιοτεχνικό καμουφλάζ τούς επιτρέπει να πλησιάζουν αθέατοι την αγαπημένη τους τροφή, τις μικροσκοπικές μυσιδώδεις γαρίδες. «Είναι τόσο παραπλανητικοί ώστε οι γαρίδες δεν τους θεωρούν απειλή», αναφέρει ένας παρατηρητής. Ο θαλάσσιος δράκοντας καταβροχθίζει στη στιγμή τις γαρίδες καθώς κολυμπάει, ρουφώντας τες γρήγορα στο μακρύ ρύγχος του και καταπίνοντάς τες ολόκληρες.
Αυτές οι σύντομες κυνηγετικές εξορμήσεις διακόπτονται από μακρές περιόδους –μέχρι και τριών ημερών– κατά τις οποίες ο θαλάσσιος δράκοντας αρκείται στο να παραμένει ακίνητος, πιάνοντας οποιαδήποτε λεία περνάει από μπροστά του.
Οι φυλλόμορφοι θαλάσσιοι δράκοντες μπορούν να βρεθούν μόνο στα ρηχά νερά των νότιων ακτών της Αυστραλίας. Το φιδίσιο σώμα τους και τα φυλλόμορφα εξαρτήματά τους μοιάζουν με τους δράκοντες των κινέζικων εορτασμών, από τους οποίους έχουν πάρει το όνομά τους. Το μήκος τους φτάνει το μισό μέτρο και είναι τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας ιχθύων στην οποία ανήκουν και οι ιππόκαμποι.
Όταν είναι ο καιρός να τεκνοποιήσουν, οι αρσενικοί και οι θηλυκοί θαλάσσιοι δράκοντες ανταλλάσσουν ρόλους. Ναι, το αρσενικό κυοφορεί και γεννάει τα μικρά!
Καθώς πλησιάζει η άνοιξη, ο μέλλων πατέρας αναπτύσσει στην ουρά του ένα μικρό τμήμα γεμάτο αιμοφόρα αγγεία με περίπου 120 μικρές κοιλότητες, δηλαδή θέσεις για τα αβγά. Ο θηλυκός θαλάσσιος δράκοντας μεταφέρει κατόπιν εκεί τα αβγά του, που έχουν ανοιχτό ρόδινο χρώμα, και τοποθετεί το κάθε αβγό στη δική του θέση.
Τέσσερις ως έξι εβδομάδες αργότερα, γεννιούνται τα μικρά, που έχουν μήκος περίπου 20 χιλιοστά και το καθένα τους είναι μικροσκοπικό αντίγραφο των γονέων του.
Το βίντεο που ακολουθεί προέρχεται από το Scripps Institution of Oceanography του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και ελήφθη στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αυστραλίας από την θαλάσσια βιολόγο Josefin Stiller το 2015, όμως μόλις τώρα δόθηκε στη δημοσιότητα.
ν

ν


Translate this post