Το «αθάνατο» νερό έχει ηλικία 2 δισεκατομμυρίων ετών

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η πηγή με το αρχαιότερο νερό του κόσμου βρίσκεται στα βάθη ενός ορυχείου στον Καναδά, τρία χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Η δεξαμενή με το αρχαιότερο νερό του κόσμου. Photo: Barbara Sherwood Loller / University of Toronto. Πηγή: Supplied
v

ΒΑΘΙΑ μέσα σε ένα ορυχείο στον Καναδά, υπάρχει μια δεξαμενή στην οποία αναβλύζει νερό από το έδαφος. Βρίσκεται τρία χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης και, σύμφωνα με τους επιστήμονες που την ανακάλυψαν, βρίσκεται εκεί επί 2 δισεκατομμύρια χρόνια, πράγμα που την κάνει την αρχαιότερη δεξαμενή νερού στον κόσμο.

Το προηγούμενο ρεκόρ το κατείχε μια δεξαμενή και αυτή σε ορυχείο, αλλά σε υψηλότερο στρώμα γης, σε βάθος περίπου 2,5 χλμ., η οποία ανακαλύφθηκε το 2013 και της οποίας το νερό ήταν ηλικίας 1,5 δισεκατομμυρίων ετών.

Οι επιστήμονες άντλησαν νερό για να αναλύσουν τα αέρια που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Συνήθως τέτοιας ηλικίας ύδατα αιχμαλωτίζουν ευγενή αέρια όπως το ήλιο και το ξένον, η μέτρηση των οποίων προσδιορίζει και την ηλικία της δεξαμενής.

Το χημικό στοιχείο ξένον είναι ένα ευγενές αέριο με ατομικό αριθμό 54 και ατομικό βάρος 131,30. Έχει θερμοκρασία τήξης –111,9 βαθμούς Κελσίου και θερμοκρασία βρασμού –108,1. Το ξένο ανακαλύφθηκε από τους Βρετανούς χημικούς Ράμσεϊ και Τρέιβερς το 1898 μαζί με τα ευγενή αέρια κρυπτό και νέον. Το χημικό του σύμβολο είναι Xe.

Είναι ένα άχρωμο, βαρύ, άοσμο αέριο που απαντάται στην ατμόσφαιρα της Γης σε πολύ μικρές ποσότητες (0,000008%). Το ξένον υπάρχει σε 9 σταθερά ισότοπα. Υπάρχουν επίσης περισσότερα από 40 ασταθή ισότοπά του, τα οποία υφίστανται ραδιενεργό διάσπαση. Οι αναλογίες των ισοτόπων του είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη μελέτη της πρώιμης ιστορίας του Ηλιακού μας συστήματος. Το ξένον –135 παράγεται από πυρηνική σύντηξη και δρα ως απορροφητής νετρονίων στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Το απίστευτο με το συγκεκριμένο νερό είναι το ότι κατάφερε να διατηρηθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα – διάστημα κατά το οποίο στη Γη συντελέστηκαν κοσμογονικές αλλαγές.

Να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος του νερού σε αυτόν τον πλανήτη έχει ακόμη παλαιότερη προέλευση: το μισό του νερού στη Γη είναι στην πραγματικότητα διαστρικός πάγος που έλιωσε από τον Ήλιο.

Όπως αναφέρει το BBC, η πιο συναρπαστική πτυχή αυτών των δισεκατομμυρίων ετών δεξαμενών νερού βρίσκεται στο τι θα μπορούσαν να αποκαλύψουν σχετικά με την εμφάνιση της ζωής στη Γη, καθώς και στο τι συνέβη σε χρόνους που δεν μπορεί να συλλάβει η ανθρώπινη φαντασία.

Οι επιστήμονες έχουν βρει ενδείξεις για την ύπαρξη μονοκύτταρων οργανισμών που κάποτε ζούσαν σε αυτό το νερό, το οποίο τώρα είναι κάπου οκτώ φορές πιο αλμυρό από ό,τι το θαλασσινό νερό.

 


Translate this post