Σεισμός Ιταλίας: εικόνες βιβλικής καταστροφής

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Στους 293 ανέρχονται οι νεκροί ξημερώματα Σαββάτου, σύμφωνα με το Reuters, από τον φονικό σεισμό της Ιταλίας, ενώ σταμάτησαν οι προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων.

388 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, με τους 40 από αυτούς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι 5.300 διασώστες που επιχειρούσαν νυχθημερόν σε Αματρίτσε, Ακούμολι, Πεσκάρα ντελ Τρόντο και στην πόλη Αρκουάτα με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, διέκοψαν το βράδυ της Παρασκευής τις προσπάθειές τους, καθώς δεν υπάρχει πλέον κανένα σημάδι ζωής κάτω από τα συντρίμμια.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι από τον πιο φονικό σεισμό που έπληξε την χώρα από το 2009.

Λόγω εκτόνωσης της ενέργειας, δεν υπάρχει κίνδυνος σεισμού στην Ελλάδα.

654HG6HG6GH6GHJ276

Οι πρώτοι άνδρες των δυνάμεων βοήθειας καταφθάνουν στον τόπο της τραγωδίας πριν ακόμη φέξει. Πηγή: NBC News
v

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ έγινε τα ξημερώματα στις 3:36 τοπική ώρα (4:36 ώρα Ελλάδας) κοντά στη Νόρτσια, 75 χλμ. ΝΑ της Περούτζια, ήταν 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε αισθητός έως τη Ρώμη. Η περιοχή της Κεντρικής Ιταλίας ταρακουνιόταν τα ξημερώματα της Τετάρτης για είκοσι δευτερόλεπτα.

Το εστιακό βάθος ήταν μόλις 4 χλμ., και αυτό εξηγεί τη φονικότητα του σεισμού .

Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησε μετασεισμός ισχύος 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εκατοντάδες άλλοι μικροσεισμοί.
v

754HG6HG6GH6GHJ276

Όταν χαράζει, αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής. Photo: AP/Sandro Perozzi.
Πηγή: Supplied

v

Οι ιταλικές αρχές κινητοποίησαν αμέσως τα σωστικά συνεργεία και τον στρατό για να απελευθερώσουν από τα ερείπια τους εγκλωβισμένους. Έως τώρα έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 293 ανθρώπων, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες μέρες, καθώς πολλοί τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
v

254HG6HG6GH6GHJ425

Τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν έναν άνδρα από τα ερείπια ενός σπιτιού στο χωριό Αματρίτσε. Photo: AP/ Massimo Percossi. Πηγή: Supplied
v

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης 5.300 διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο, καθώς στο Αματρίτσε 70 και πλέον άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, ενώ αγνοούνται άλλοι 368.
v

354HG6HG6GH6GHJ276

Ένας ακόμη άνδρας ανασύρεται ζωντανός από τα συντρίμμια στο Aματρίτσε. Photo: Reuters/ Ρemo Casilli. Πηγή: Supplied
v

Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας δηλώνουν ότι εκτός από τα ιστορικά κτίρια, σημειώθηκαν καταρρεύσεις σε κατοικημένα κτίρια και υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνον της Λ’ Ακουίλα, το 2009 με περισσότερους από 300 νεκρούς, ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.
v

554HG6HG6GH6GHJ276

Μεγάλο μέρος του ορεινού χωριού Πεσκάρα ντελ Τρόντο έχει ισοπεδωθεί. Photo: ΕPΑ/ Cristiano Chiodi. Πηγή: Supplied
v

Εκτός από τα θύματα στα χωριά Αματρίτσε και Ακούμολι, που δέχτηκαν την ώρα του ύπνου το μεγαλύτερο χτύπημα, νεκροί έχουν αναφερθεί και στο χωριό Πεσκάρα ντελ Τρόντο, που έχει 1.300 κατοίκους, σύμφωνα με τα πρακτορεία RAI και ANSA.

Επίσης στην κοντινή πόλη Αρκουάτα έχουν αναφερθεί οι θάνατοι 10 ανθρώπων.

Σε πολλά σημεία της ορεινής αυτής περιοχής οι δρόμοι έχουν κλείσει από τις κατολισθήσεις παρεμποδίζοντας την έγκαιρη προσέλευση των σωστικών συνεργείων στις πληγείσες περιοχές.
v

454HG6HG6GH6GHJ276

Τα σωστικά συνεργεία μεταφέρουν μια τραυματισμένη γυναίκα στο χωριό Αματρίτσε. Photo: AP/ Massimo Percossi. Πηγή: Supplied
v

Ο σεισμός προκλήθηκε από το σεισμικό ρήγμα που υπάρχει κατά μήκος της οροσειράς των Απεννίνων. Το ρήγμα διασχίζει από Βορρά προς Νότο την ιταλική χερσόνησο και καταλήγει βορείως της Κέρκυρας.

Δεν υπάρχει ωστόσο λόγος ανησυχίας για την πρόκληση σεισμού στην Ελλάδα, καθώς έχει αποδειχτεί πως με την σεισμική δραστηριότητα στην Ιταλία ή τη Σικελία, η συσσωρευμένη στο υπέδαφος ενέργεια εκτονώνεται.
v

854HG6HG6GH6GHJ276

Στο Ακούμολι, οι διασώστες σπεύδουν να απελευθερώσουν έναν ακόμη εγκλωβισμένο. Photo: AP. Πηγή: Supplied
v

Στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, οι διασώστες ανέσυραν ζωντανό ένα 10χρονο κορίτσι, σύμφωνα με το Associated Press. Το κορίτσι εντόπισαν δύο γυναίκες που άρχισαν να φωνάζουν «Είναι ζωντανή! Είναι ζωντανή!»

Ανάμεσα στις τραγικές ιστορίες, αξιοσημείωτη είναι αυτή μιας γυναίκας που επιβίωσε από τον καταστροφικό σεισμό του 2009 στην Λ’ Ακουίλα και εγκαταστάθηκε στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο επειδή ένιωθε πιο ασφαλής. Ο σεισμός όμως της Τετάρτης στάθηκε αμείλικτος απέναντί της, καθώς έχασε την 18 μηνών κόρη της.
v

954HG6HG6GH6GHJ276

Το ιστορικό Αματρίτσε έχει μετατραπεί σε σωρό ερειπίων. Photo: AP. Πηγή: Supplied

 


Translate this post