Cat Patrol: Καθαρίζοντας τη Νέα Υόρκη από τα τρωκτικά

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Στη Νέα Υόρκη δημιουργήθηκε ένα νέο αστυνομικό σώμα, από άγριους γάτους και γάτες, με σύνθημα “serve and protect from rats”!

23j21g35gh511g55

Ο Σιλβέστερ, μια άγρια γάτα, περιμένει υπομονετικά σε μια αποβάθρα φόρτωσης στο Συνεδριακό Κέντρο Jacob Javits της Νέας Υόρκης, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, για να εκτελέσει μια συγκεκριμένη αποστολή…
v

23j21g35gh511638

…να αρπάξει το τρωκτικό που θα ξεπροβάλλει από την ανοιχτή σχάρα του υπονόμου. Ο Σιλβέστερ εκπαιδεύτηκε γι’ αυτό το καθήκον από τότε που εντάχθηκε στην Πρωτοβουλία NYC Feral Cat. Photo: AP / Verena Dobnik. Πηγή: Supplied
v

ASSOCIATED PRESS – Πλήθη από αδέσποτες άγριες γάτες περιφέρονται στην τσιμεντένια ζούγκλα της Νέας Υόρκης νυχθημερόν, τώρα όμως κάποιες από αυτές έχουν μια συγκεκριμένη αποστολή: να βοηθήσουν να μειωθεί ο αριθμός των αρουραίων στην πόλη.

Μια ομάδα εθελοντών, αποτελούμενη από 6.000 πολίτες, συγκρότησαν την NYC Feral Cat Initiative, μια οργάνωση που εκπαιδεύει γάτες προκειμένου να ενταχθούν στο νέο αστυνομικό σώμα, τα μέλη του οποίου είναι μόνο αιλουροειδή.

Αυτό που έκαναν έως τώρα οι εθελοντές, ήταν να σώζουν γάτες των οποίων η ζωή κινδύνευε από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, να τις φροντίζουν, να τις περιθάλπουν και να τις εμβολιάζουν. Παρατήρησαν όμως πως όταν ερχόταν η στιγμή να αφεθούν ξανά ελεύθερες, οι περισσότερες γάτες επέστρεφαν στον βιότοπο της αποικίας τους, άλλες όμως κατέληγαν σε περιοχές γεμάτες με αρουραίους.

Έτσι, σκέφτηκαν να τις εκπαιδεύσουν στο κυνήγι των τρωκτικών, ή μάλλον να ενισχύσουν το φυσικό τους ένστικτο, δημιουργώντας έτσι ένα νέο “αστυνομικό σώμα”, καθώς η Νέα Υόρκη, εξαιτίας των σκουπιδιών που δημιουργούν οι μεταφορές και οι παραδόσεις τροφίμων, έχει γεμίσει με αρουραίους σε ανησυχητικό βαθμό.
v

43j21g35gh511g55

Τέσσερις από τις γάτες που περιπολούν σε επίκαιρα σημεία της Νέας Υόρκης, καιροφυλακτώντας να συλλάβουν αρουραίους. Image: Supplied
v

Οι γάτες του νέου σώματος έχουν αναλάβει περιπολίες σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, όπως είναι μπακάλικα ντελικατέσεν (Delis) και οινοπωλεία (Bodegas) που μαζί με το κρασί σερβίρουν και αλλαντικά, συγκεντρώνοντας μεγάλους αριθμούς τρωκτικών, αλλά και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, καθώς και στις εκκλησίες του Γκρήνουιτς Βίλατζ. Ένα ειδικό σώμα από τέσσερις γάτες περιπολεί στην αποβάθρα φόρτωσης του Συνεδριακού Κέντρο Jacob Javits.

Πρόκειται για τον εικονιζόμενο Σιλβέστερ και τις γάτες Αλφρέντα, Mama Cat και Τζίντζερ. Στην περιοχή υπάρχουν 56 συνολικά αποβάθρες και τα ζώα έχουν τώρα τη φροντίδα των υπαλλήλων και των εργατών που δουλεύουν εκεί.

«Συνηθίζαμε έως τώρα να καλούμε ειδικά συνεργεία εξόντωσης αρουραίων, η φύση όμως έχει μια πολύ καλύτερη λύση», δήλωσε στο AP η Ρεμπέκα Μάρσαλ, διευθύντρια του κέντρου περιπολιών που καλύπτει μια έκταση 167.000 τετραγωνικών μέτρων. «Και οι γάτες δεν κοστίζουν τίποτα».

Το πρόγραμμα, στο οποίο, όπως είπαμε μετέχουν 6.000 εθελοντές, εκτελείται μέσω του προγράμματος Συμμαχία του Δημάρχου της Νέας Υόρκης με ιδιωτική χρηματοδότηση, και περιλαμβάνει πάνω από 150 ομάδες διάσωσης ζώων και καταφύγια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπάρχουν μισό εκατομμύριο άγριες και αδέσποτες γάτες που περιφέρονται στους πέντε δήμους της Νέας Υόρκης. Τη βοήθειά τους σο πρόγραμμα προσφέρουν επίσης η Humane Society της Νέας Υόρκης και η ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals).
v

34j21g35gh511g55

Οι γάτες έχουν πολλά φυσικά χαρίσματα: ένστικτο κυνηγού, νυχτερινή όραση, ευλυγισία και είναι άφοβες. Image: Supplied
v

Το προσδόκιμο ζωής μιας γάτας του δρόμου είναι εξαιρετικά χαμηλό και η ζωή της σκληρή. Κάποιες είναι πρώην κατοικίδια που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους. Πολλές πεθαίνουν από ασθένειες και υποσιτισμό, ενώ άλλες σκοτώνονται από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Πολλές επίσης δηλητηριάζονται είτε τυχαία είτε από σκοπιμότητα.

Οι ζωή τους κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή, λόγω της άναρχης ανάπτυξης της Νέας Υόρκης, καθώς υπάρχουν πολλά εργοτάξια με επικίνδυνα υλικά και στενά βάραθρα, κενά οικόπεδα με σκουπίδια, εγκαταλειμμένα εργοστάσια και κενές αποθήκες.

Μια αποικία γατιών που ζει στο West Side του Μανχάταν, πρόκειται να εκτοπιστεί λόγω της ανέγερσης ενός νέου ουρανοξύστη με γραφεία, κόστους 3 δισ. δολαρίων. Εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας και ένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου συνεργάζονται τώρα με την Πρωτοβουλία NYC Feral Cat για τη μεταφορά της αποικίας σε ασφαλή τοποθεσία.

Οι γάτες έχουν πολλά φυσικά χαρίσματα: ένστικτο κυνηγού, νυχτερινή όραση, υπομονή, ευκινησία και είναι άφοβες. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να σκοτώνουν πάντοτε αρουραίους. Όπως λένε οι ειδικοί, η μυρωδιά της γάτας και τα περιττώματά της απωθούν τα τρωκτικά.

«Ένας θηλυκός αρουραίος ποτέ δεν θα γεννήσει κοντά σε ένα αρπακτικό, επειδή οι γάτες τρώνε τα μωρά», λέει η Τζέιν Χόφμαν, πρόεδρος της Συμμαχίας του δημάρχου της Νέας Υόρκης.

Στις ΗΠΑ πολλοί αστυνομικοί έχουν μέσα στα περιπολικά, τις ώρες της υπηρεσίας τους, για συντροφιά γάτες, σε συνδυασμό πολλές φορές με τους εκπαιδευμένους αστυνομικούς σκύλους. Τέλος, αφθονούν οι περιπτώσεις που αστυνομικοί έχουν σώσει τη ζωή πολλών μικρών αιλουροειδών, που είχαν παγιδευτεί και κινδύνευε η ζωή τους.
v

53j21g35gh511g56

Ο Νεοϋορκέζος αστυνομικός John Passarella του τμήματος του Μπρούκλιν με το γατάκι που έσωσε, το οποίο είχε παγιδευτεί μέσα σε μια μηχανή. Πηγή: Youtube / NYPD

 


Translate this post