Παραπομπή Τραμπ σε δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης

Κατηγορία NEWS, Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ παρέπεμψε τον Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη για «κατάχρηση εξουσίας» και «παρακώλυση του Κογκρέσου».

Η Γερουσία όπου επικρατούν οι Ρεπουμπλικάνοι θα αναλάβει τώρα να προγραμματίσει τη δίκη.

Διαδηλωτές που υποστηρίζουν την εκδίωξη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με το σύνθημα «κατηγορώ», έξω από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 18 Δεκεμβρίου. Μια πινακίδα γράφει: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου». Image: Supplied

ν

ΕΙΝΑΙ οριστικό. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη. Ο πρώτος ήταν ο Άντριου Τζόνσον το 1868 και ο δεύτερος ο Μπιλ Κλίντον το 1998.

Και οι δύο παραπάνω πρόεδροι όμως αθωώθηκαν στις δίκες που διεξήχθησαν από τη Γερουσία. Ο λόγος είναι διότι δεν έγινε κατορθωτό να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των 2/3 του Σώματος που ήταν αναγκαία ώστε να καταδικαστούν. Αυτό σήμαινε ότι και οι δύο πρόεδροι παρέμειναν στο προεδρικό αξίωμα και υπηρέτησαν κανονικά τη θητεία τους.

Ένας άλλος πρόεδρος, ο Ρίτσαρντ Νίξον, αντιμετώπισε επίσης την απειλή παραπομπής μετά το σκάνδαλο Watergate το 1974, αλλά, καθώς ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα απομακρυνόταν από το αξίωμα, ο Νίξον αποφάσισε να παραιτηθεί πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Όπως με τους προηγούμενους προέδρους Τζόνσον και Κλίντον, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Γερουσία ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο έχει ήδη διαμηνύσει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα αθωωθεί.
ν

Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νάνσι Πελόζι ανακοινώνει την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη. Πηγή: YouTube
ν

Λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), ξεκίνησε η ψηφοφορία για το πρώτο άρθρο στην πρόταση μομφής, που αφορά την κατάχρηση εξουσίας.  Μετά από διαδικασία λίγων λεπτών, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε κατά πλειοψηφία την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη για την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. Οι θετικές ψήφοι ήταν 230, 14 περισσότεροι από τις 216 που απαιτούνταν, ώστε να παραπεμφθεί ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία της ψηφοφορίας για το δεύτερο άρθρο της μομφής κατά του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, που αφορά την παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου. Κατά την ψηφοφορία επικράτησαν και πάλι οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι με 229 ψήφους έναντι 198 παραπέμπουν τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο σε δίκη και για την κατηγορία του δεύτερου άρθρου.

Μεταξύ των Δημοκρατικών, δύο ψήφισαν όχι στο πρώτο άρθρο και τρεις στο δεύτερο, ενώ η βουλευτής των Δημοκρατικών Τούλσι Γκάμπαρντ ψήφισε «παρούσα» και στα δύο άρθρα.

Ο λόγος πλέον περνά  στη Γερουσία, η οποία θα αναλάβει να προγραμματίσει τη δίκη, πιθανότατα για τον Ιανουάριο του 2020.

Ο αμερικανός πρόεδρος, σε ανάρτησή του στο Twitter, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς πως με την απόφασή τους αυτή επιτίθενται στην Αμερική και ζήτησε από τον αμερικανικό λαό να προσευχηθεί γι’ αυτόν.
ν

President Donald Trump impeached by U.S. House of Representatives | Global News
ν

ν

 


Translate this post