Φανερή η εχθρότητα Τραμπ-Μέρκελ στη σύνοδο των G7

Κατηγορία NEWS, Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Χάος στη σύνοδο των G7, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρεί χωρίς να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν και απειλώντας με νέα οικονομικά μέτρα.

Η Άνγκελα Μέρκελ απευθύνεται στον Ντόναλντ Τραμπ σε έντονο ύφος, ενώ εκείνος απαξιώνει να της απαντήσει, κοιτώντας κάπου στο άπειρο με απλανές βλέμμα, μπροστά στους συνοφρυωμένους και αμήχανους ηγέτες των G7. Photo: AP / Jesco Denzel / German Federal Government. Πηγή: Supplied

ν

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι οι σύνοδοι των ηγετών του κόσμου, όπως αυτή των G7 στην οποία μετέχουν οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, εφευρέθηκαν για να επιλύουν τα κράτη ειρηνικά τις διαφορές τους και να αποφεύγονται παρεξηγήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πόλεμο.
Σημειώστε ότι μέχρι πρότινος οι G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ιταλία και Γερμανία) ήταν G8 με τη συμμετοχή και της Ρωσίας. Το 2014 όμως η Ρωσία αποβλήθηκε από τη σύνοδο, εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα αντί των δυνάμεων του απείρου (∞) που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 8, να επικρατούν πλέον οι γήινες δυνάμεις, τις οποίες εκφράζει ο αριθμός 7, και αυτό δεν είναι διόλου καλό για την παγκόσμια ειρήνη.
Άλλωστε η κόντρα των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Γερμανία, καθώς και οι εκατέρωθεν συμμαχίες και τοποθετήσεις των άλλων χωρών, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Για ακόμη μια φορά η ανθρωπότητα μπαίνει στο μονοπάτι του πολέμου.
ν


ν

Για να αντιληφθεί κανείς το παιχνίδι που παίζεται, πρέπει να έχει υπόψη του την κατάσταση στην Ευρώπη χωρίς να φορά ροζ γυαλιά. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι η Γερμανία έχει επιβληθεί οικονομικά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καμία χώρα από τις είκοσι οκτώ που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε εμπορική ή οικονομική κίνηση χωρίς την προηγούμενη άδεια του Βερολίνου. Εάν για παράδειγμα η Ελλάδα θελήσει να πωλήσει αγροτικά προϊόντα στη Ρωσία, θα πρέπει να έχει την άδεια του Βερολίνου. Κι επειδή η Γερμανία έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει πωλήσεις.
Από την άλλη πλευρά, η ίδια η Γερμανία μπορεί, αν θέλει, να συνάψει εμπορικές σχέσεις με την Ρωσία, εάν κάτι τέτοιο τη συμφέρει, αλλά μόνο αυτή. Δεν μπορεί να κάνει το ίδιο άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ.
Αυτή την απίστευτη συνθήκη που αναγνωρίζει την κυριαρχία και την μονοκρατορία της Γερμανίας στα πάντα, την έχουν υπογράψει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, χωρίς να είναι γνωστός ο λόγος που το έκαναν. Η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι ζούμε σε μια εποχή που τον κόσμο τον συνθέτουν αδύναμες χώρες, με αδύναμους λαούς και ακόμα πιο αδύναμες ηγεσίες.
Η Γερμανία, εκτός του ότι έχει επιβληθεί οικονομικά σε όλη την Ευρώπη –πλην Βρετανίας–, προβάλλει τώρα ως παγκόσμια οικονομική δύναμη με στόχο την κατάκτηση της υδρογείου (όπως είχε επιχειρήσει να κάνει στο παρελθόν με τους δύο παγκόσμιους πολέμους). Μπροστά της όμως έχει βρει εμπόδιο τους Αμερικανούς, οι οποίοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, της κήρυξαν τον πόλεμο με τα οικονομικά μέτρα που έλαβαν πρόσφατα κατά της Ευρώπης (διάβαζε Γερμανίας).
Σαν αποτέλεσμα, οι σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο θυμός των Γερμανών ήταν έντονα ζωγραφισμένος στο πρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Αμερικανό πρόεδρο, όπως δείχνει τουλάχιστον η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδιο το γραφείο της Άνγκελα Μέρκελ, που τη δείχνει σε μια δυναμική στάση, με τα δυο χέρια ακουμπισμένα στο τραπέζι και το σώμα γερμένο μπροστά, καθώς απευθύνεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος είναι καθισμένος μπροστά της με τα χέρια του σταυρωμένα στο στήθος, κοιτώντας αλλού για να συγκρατήσει τον θυμό του.
Η γερμανική λεζάντα στη φωτογραφία γράφει: «Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής των G7 στον Καναδά, υπήρξε μια αυθόρμητη συνάντηση μεταξύ δύο συνεδριάσεων».
ν

Η φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο της Άνγκελα Μέρκελ αποτυπώνει το κλίμα που επικράτησε στη σύνοδο των G7. Photo: AP / Jesco Denzel / German Federal Government. Πηγή: Supplied
ν

Δίπλα στην Άνγκελα Μέρκελ στέκεται συνοφρυωμένος ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, με το στόμα ανοιχτό από την έκπληξη. Τη σκηνή παρακολουθεί προβληματισμένη η ομάδα εργασίας του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.
Η Άνγκελα Μέρκελ προσήλθε στη σύνοδο με τους δύο υποτακτικούς της, τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
ν

Μια ακόμη φωτογραφία που δείχνει το τεταμένο κλίμα που επικράτησε στη σύνοδο. Η Άνγκελα Μέρκελ παρακολουθεί καχύποπτα την ιδιαίτερη συνομιλία που έχει ο Τραμπ με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Τον πάγο που υπήρχε στη συνάντηση προσπάθησε να σπάσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έκανε μια πολύ θερμή χειραψία με τον Τραμπ, σφίγγοντάς του μάλιστα το χέρι τόσο δυνατά, που το άφησε κατακόκκινο.
ν


ν

Πλήρες αδιέξοδο

Τελικά η σύνοδος των G7 κατέληξε σε ναυάγιο, με τον Αμερικανό πρόεδρο όχι μόνο να μην υπογράφει την κοινή δήλωση αλλά να απειλεί τα ευρωπαϊκά και τα υπόλοιπα κράτη με νέους δασμούς.
Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος εγκατέλειψε τη σύνοδο, με το πρόσχημα ότι πρέπει να πάει στη Σιγκαπούρη για να προετοιμάσει τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρυντώ είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα πως και οι επτά χώρες δέχτηκαν να βάλουν την υπογραφή τους στο κοινό ανακοινωθέν.
Αμέσως ο Αμερικανός πρόεδρος «άδειασε» τον Τρυντώ μέσω Twitter γράφοντας: «Με βάση τις ψευδείς δηλώσεις του Τζάστιν στην συνέντευξη Τύπου και το γεγονός ότι ο Καναδάς χρεώνει τεράστιους δασμούς στους αγρότες, τους εργάτες και στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, έδωσα οδηγίες στους εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών να μην ενστερνιστούν το ανακοινωθέν».
ν


ν


ν

Προηγουμένως ο Ντόναλντ Τραμπ «στόλισε» τον Τρυντώ αποκαλώντας τον «ανέντιμο και αδύναμο», χαρακτηρισμοί πρωτοφανείς σε επίπεδο παγκόσμιων ηγετών.
ν

Ο Τζάστιν Τρυντώ αποκάλεσε την αμερικανική αιτιολόγηση ότι επιβάλλει δασμούς για λόγους εθνικής ασφάλειας «γελοία», πράγμα που δυσαρέστησε σφόδρα τον Τραμπ. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Τραμπ επανέφερε μάλιστα την απειλή του για επιβολή δασμών και σε εισαγόμενα αυτοκίνητα που «πλημμυρίζουν» –όπως έγραψε– την αμερικανική αγορά, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για ευρωπαϊκές και ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Η Ουάσιγκτον έχει ήδη επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από παραδοσιακούς εταίρους της όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς, προκαλώντας τριγμούς που βρήκαν έκφραση στις συναντήσεις του G7.
Στο κοινό ανακοινωθέν, που τελικά υπογράφηκε μόνο από τους «έξι», οι ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών εξέφραζαν την βούλησή τους για «ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαία επωφελές» εμπόριο και επαναβεβαίωναν την επιδίωξή τους για περιορισμό πρακτικών προστατευτισμού, όπως οι δασμοί.
ν

Κενό γράμμα

Ωστόσο, το κοινό ανακοινωθέν φάνταζε ούτως ή άλλως κενό γράμμα με δεδομένη την στάση που είχε τηρήσει ο κ. Τραμπ στον Καναδά.
Αποχωρώντας από την σύνοδο πριν την ολοκλήρωση των εργασιών, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τις χώρες της ΕΕ (διάβαζε Γερμανία) ότι εκμεταλλεύονται επί δεκαετίες τις ΗΠΑ κι ότι έχουν μετατρέψει την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη σε «κουμπαρά από τον οποίο όλοι κλέβουν».
Προειδοποίησε μάλιστα τους εμπορικούς εταίρους της Ουάσιγκτον ότι θα λαθέψουν εάν προβούν σε αντίποινα για τους δασμούς που επέβαλε σε χάλυβα και αλουμίνιο.
ν

Χίλιες φορές στις χίλιες

Η ΕΕ και ο Καναδάς, μεταξύ άλλων, έχουν ήδη δρομολογήσει δικούς τους δασμούς ως απάντηση στις αμερικανικές κινήσεις, όμως ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ έχουν τόσο μεγάλη εμπορική βαρύτητα που μπορούν να κερδίσουν «χίλιες φορές στις χίλιες» τυχόν εμπορικές συγκρούσεις.
Κατέστησε δε σαφές ότι θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να προστατεύσει την αμερικανική βιομηχανία και τους εργαζόμενους σε αυτήν.
ν

Συμπερασματικά

Με την σαφώς εχθρική στάση των ΗΠΑ έναντι της Γερμανίας, έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα: από τη μια πλευρά η Γερμανία με τους Ευρωπαίους ακολούθους της και από την άλλη οι ΗΠΑ με τους δικούς τους συμμάχους.
Αν αναρωτιέστε ποιοι είναι αυτοί, με το μέρος των ΗΠΑ τάχθηκε σαφώς σήμερα η Αυστραλία, με δημοσιεύματα στον Τύπο που καλούν τους Αυστραλούς να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στον οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει. Και όσο αυτός κλιμακώνεται, είναι βέβαιο ότι θα συμπαραταχθούν και άλλες χώρες.

 


Translate this post