Λίβανος: Συγκρούσεις και πυρά για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα βίας (vid)

Κατηγορία NEWS, Διεθνή-Κόσμος

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Youmagazine Newsroom

 

Οι ταραχές στον Λίβανο συνεχίστηκαν για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, καθώς η βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση στη χώρα δεν δείχνει να τερματίζεται.

Οι έως τώρα ειρηνικές διαδηλώσεις και εκδηλώσεις αγανάκτησης εναντίον της πολιτικής ελίτ μπορεί να πάρουν μια πολύ πιο αιματηρή κατεύθυνση. Πηγή: YouTube

ν

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ανάμεσα σε υποστηρικτές της παράταξης του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Λιβάνου Σάαντ αλ Χαρίρι και των σιιτικών παρατάξεων Χεζμπολάχ και Άμαλ αναφέρθηκαν χθες Δευτέρα το βράδυ στη Βηρυτό, όπου ακούστηκαν πυρά, σύμφωνα με το λιβανέζικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων NNA.

Τα βίαια επεισόδια συνεχίστηκαν για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, καθώς η βαθιά πολιτική κρίση στον Λίβανο δεν τερματίζεται. Αντιθέτως απειλεί να ωθήσει τις μέχρι τώρα κατά βάση ειρηνικές διαδηλώσεις και τις εκδηλώσεις αγανάκτησης εναντίον της πολιτικής ελίτ σε μια πολύ πιο αιματηρή κατεύθυνση.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο LBCI ακούγονται σφοδρά πυρά κοντά σε γέφυρα στη Βηρυτό. Το ποιοι έβαλλαν εναντίον ποίων δεν έγινε σαφές. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
ν

Αντικυβερνητικός διαδηλωτής κρατά μια λιβανέζικη σημαία μπροστά από καιόμενο οδόφραγμα κοντά στο Κοινοβούλιο στη Βηρυτό. Image: AP / Bilal Hussein. Πηγή: Supplied
ν

Οι ταραχές στον Λίβανο ξεκίνησαν στις 17 Οκτωβρίου, ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το φόρο του Ίντερνετ. Για πολλούς Λιβανέζους, ήταν προσβλητικό ότι οι ηγέτες της χώρας προσπαθούσαν να αποσπάσουν χρήματα από το λαό μετά από δεκαετίες κακοδιαχείρισης και λεηλασίας του δημοσίου χρήματος.

Την προηγούμενη εβδομάδα του Νοεμβρίου έκλεισαν οι τράπεζες και τα ΑΤΜ σταμάτησαν να δίνουν χρήματα, ιδιαίτερα δολάρια, στους πολίτες που είχαν σε αυτές καταθέσεις σε ξένο νόμισμα. Αυτό εξαγρίωσε ακόμη περισσότερο τους Λιβανέζους που διαμαρτύρονται μαζικά για τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση που επικρατεί στην ελίτ της χώρας και για τα μακροπρόθεσμα οικονομικά προβλήματα που καθιστούν όλο και πιο βασανιστική την καθημερινή ζωή των πολιτών.
ν

Ένα ΑΤΜ σφραγισμένο από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη διαφθορά του τραπεζικού συστήματος. Image: AFP / Patrick Baz. Πηγή: Supplied
ν

Οι τράπεζες σταμάτησαν να δίνουν αμερικανικά δολάρια, τα οποία χρησιμοποιούνται παράλληλα με τη λίρα του Λιβάνου, επειδή φοβούνται ότι οι πελάτες τους θα αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους. Έτσι ώρα, οι εργοδότες δεν μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, οι ενοικιαστές να πληρώσουν το ενοίκιο και οι έμποροι να πληρώσουν τα αγαθά που εισάγουν από το εξωτερικό.
ν

Αντικυβερνητικά συνθήματα σε τοίχο απέναντι από την Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου στη Βηρυτό. Image: EPA / Nabil Mounzer. Πηγή: Supplied
ν

Στο μεταξύ στη χώρα, όπου πολλοί από τους κατοίκους είναι χριστιανοί, υπάρχει και το πρόβλημα της Χεζμπολάχ, της ένοπλης σιιτικής ριζοσπαστικής οργάνωσης που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από οπαδούς του Αγιατολάχ Χομεϊνί για να διαδώσει την ισλαμική επανάσταση. Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, ήταν ο ηγέτης της «Ισλαμικής Επανάστασης» στο Ιράν.

Στην Τύρο, στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, υποστηρικτές της Χεζμπολάχ καθώς και της Άμαλ έσκισαν σκηνές διαδηλωτών που κάνουν καθιστική διαμαρτυρία και αποπειράθηκαν να τις πυρπολήσουν. Επενέβησαν αστυνομικοί, που πυροβόλησαν προειδοποιητικά στον αέρα, σύμφωνα με λιβανέζικα ΜΜΕ.

Οι κινητοποιήσεις που συνταράσσουν τον Λίβανο από τις 17 Οκτωβρίου έχουν καύσιμη ύλη την αγανάκτηση πολλών πολιτών εναντίον της άρχουσας τάξης και της πολιτικής ελίτ, που κατηγορούνται συλλήβδην για την ενδημική διαφθορά και την οικονομική κρίση, τη χειρότερη που βιώνει η χώρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1975-1990).
ν

Lebanon protesters defiant despite Hezbollah confrontation | Al Jazeera
ν

ν

 


Translate this post