Επίθεση σε Συναγωγή στο Πίτσμπουργκ με 11 νεκρούς

Κατηγορία NEWS, Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Λουτρό αίματος στο Πίτσμπουργκ με 11 νεκρούς από επίθεση ενόπλου σε Συναγωγή, ο οποίος φώναζε «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν».

Έντεκα νεκροί και έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός της αιματηρής επίθεσης στη Συναγωγή «Δέντρο της Ζωής», στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνιας. Photo: AP. Πηγή: Supplied

ν

ΕΝΤΕΚΑ νεκροί και έξι τραυματίες είναι ο επίσημος απολογισμός των αμερικανικών αρχών στην ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο σε εβραϊκή συναγωγή στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνιας. Δεν υπάρχουν παιδιά μεταξύ των νεκρών, επισήμαναν οι αρχές.
Από τους τραυματίες οι τέσσερις είναι αστυνομικοί. Δύο από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Πρόκειται για μια από τις φονικότερες επιθέσεις αντισημιτικού χαρακτήρα στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.
Η επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά την έναρξη της θρησκευτικής λειτουργίας του Σαββάτου. Ο ύποπτος παραδόθηκε στην αστυνομία δηλώνοντας ότι «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» ενώ φώναζε και άλλα συνθήματα αντισημιτικού χαρακτήρα.
ν

Η Συναγωγή «Δέντρο της Ζωής», στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνιας. Image: Supplied
ν

«Είναι μια πολύ φρικτή σκηνή εγκλήματος, μια από τις χειρότερες που έχω ποτέ δει» δήλωσε ο διευθυντής δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ, Ουέντελ Χίσριτς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κοντά στον τόπο της τραγωδίας.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για έγκλημα μίσους», επισήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο δράστης είναι 48 ετών και ονομάζεται Ρόμπερτ Μπάουερς (Robert Bowers). Ο δράστης συνελήφθη, τέθηκε υπό κράτηση και νοσηλεύεται, ανέφεραν επίσημες πηγές.
ν

Φωτογραφία του συλληφθέντα Ρομπερτ Μπάουερς που μεταδόθηκε από το CNN. Image: Supplied
ν

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπάουερς αναφέρει ότι μια εβραϊκή οργάνωση υπέρ των προσφύγων, η Hebrew Immigrant Aid Society, «αρέσκεται να φέρνει εισβολείς για να σκοτώσουν το λαό μας. Δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος και να βλέπω τον λαό μου να σφαγιάζεται. Στα τσακίδια η οπτική σας∙ θα μπουκάρω».
Το παραπάνω μήνυμα αναρτήθηκε στο Gab, μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Φιλαδέλφεια, που δημιουργήθηκε ως εναλλακτική στο Twitter.
Σε ανακοίνωσή του, το Gab.com επιβεβαίωσε ότι το προφίλ αυτό ανήκει πράγματι στον Μπάουερς.
Ο Μπάουερς είχε επίσης αναρτήσει φωτογραφία της «οικογένειας» πιστολιών glock που διέθετε.
Σύμφωνα με αξιωματικό του FBI. ο δράστης χρησιμοποίησε ένα αυτόματο τουφέκι AR-15 για να διαπράξει την επίθεση.
ν

Φωτογραφία της «οικογένειας» πιστολιών glock που διέθετε ο δράστης. Image: Supplied
ν

Το χρονικό της επίθεσης

Ένας «λευκός γενειοφόρος άνδρας» βρίσκεται υπό κράτηση, μετέδωσε αρχικά το τηλεοπτικό δίκτυο KDKA, προσθέτοντας ότι οι αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στην περιοχή για το περιστατικό «δέχθηκαν πυρά».
Οι υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών έφθασαν στη συναγωγή στις 10.00 τοπική ώρα.
Σύμφωνα με το Reuters, η αστυνομία του Πίτσμπουργκ περικύκλωσε τη συναγωγή μετά τις πληροφορίες περί ενός ενόπλου στο κτίριο.
«Μην βγαίνετε από τα σπίτια σας αυτή τη στιγμή, δεν είναι ασφαλές», προειδοποίησε τους κατοίκους ο διοικητής της αστυνομίας Τζέισον Λάντο.
Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν εικόνες όπου διακρίνονταν αστυνομικοί να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή κρατώντας αυτόματα και φορώντας κράνη.
Ασθενοφόρα βρέθηκαν επίσης κοντά στη συναγωγή και η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση σε δρόμους.
«Κυκλοφορεί ένας ένοπλος στη συνοικία Ουίλκινς και Σάντι. Αποφύγετε την περιοχή», ήταν το tweet που ανήρτησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας.
ν

Αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στην περιοχή κρατώντας αυτόματα και φορώντας κράνη. Image: Supplied
ν

Στη Συναγωγή βρισκόταν σε εξέλιξη θρησκευτική λειτουργία, που ξεκίνησε στις 9:45 το πρωί.
«Μια τέτοια ημέρα, οι πόρτες παραμένουν ανοικτές. Όταν τελείται θρησκευτική λειτουργία, οποιοσδήποτε μπορεί να μπει και να βγει», εξήγησε ο Μάικλ Άισενμπεργκ, πρώην πρόεδρος της Συναγωγής, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία ενισχύει την παρουσία της στη Συναγωγή για λόγους ασφαλείας μονάχα στις μεγάλες εορτές.
Την ίδια ώρα, ο Τζεφ Φινκελστάιν, διευθύνων σύμβουλος της εβραϊκής ομοσπονδίας του Πίτσμπουργκ, είπε στους δημοσιογράφους ότι στη λειτουργία το πρωί του Σαββάτου παρίστανται συνήθως περίπου 50-60 άνθρωποι Στη συναγωγή «Δένδρο της Ζωής».
Η Συναγωγή «Δέντρο της Ζωής» ιδρύθηκε πριν από 150 χρόνια και βρίσκεται στη συνοικία Σκουίρελ Χιλ, όπου χτυπάει η καρδιά της εβραϊκής κοινότητας αυτής της πόλης στην πολιτεία της Πενσιλβάνιας.
Η επίθεση σημειώθηκε ενόσω στις ΗΠΑ καταγράφηκε το 2017 αύξηση στις επιθέσεις αντισημιτικού χαρακτήρα με 1.986 περιστατικά (παρενοχλήσεις, βανδαλισμοί, επιθέσεις) τη χρονιά αυτή, αυξημένα κατά 57% σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με την οργάνωση Anti-defamation Leigue. Ωστόσο, οι βίαιες επιθέσεις εναντίον Εβραίων είναι πολύ σπάνιες.
ν

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 


Translate this post