ΚΕΕΛΠΝΟ: 600 νεκροί κατά το πρώτο κύμα καύσωνα

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, πάνω από 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο πρώτο κύμα καύσωνα που χτύπησε τη χώρα στα τέλη Ιουνίου.


ν

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ αύξηση του αριθμού των θανάτων, σε σχέση με τον αναμενόμενο, καταγράφηκε κατά την πρώτη περίοδο του φετινού καύσωνα στην Ελλάδα, αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης Γενικής Θνησιμότητας EuroMOMO, αποτυπώνεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των θανάτων στη χώρα μας κατά την 26η εβδομάδα του 2017 (26 Ιουνίου-2 Ιουλίου) σε σχέση με τον αναμενόμενο για την εποχή αριθμό: 2.725 θάνατοι έναντι 2.131.
Σημειώνεται ότι, το πρώτο κύμα καύσωνα χτύπησε τη χώρα μας από 28 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου με θερμοκρασίες από 39 έως 45 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το σύνολο των θανάτων αυτών αφορούσε την ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω, ενώ δεν καταγράφηκαν αυξημένοι θάνατοι μεταξύ των παιδιών.
v

via GIPHY

Στο ενημερωτικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνεται ότι «η υπερβολική θνησιμότητα καταγράφηκε τη χρονική περίοδο που η χώρα επλήγη από υψηλές θερμοκρασίες εξαιτίας καύσωνα, με σημαντική πιθανότητα να συσχετίζονται τα δύο γεγονότα. Επίσης, λόγω της καθυστέρησης των δηλώσεων θανάτου από τα ληξιαρχεία, αναμένεται αυξημένη καταγραφή θνησιμότητας και κατά την 27η εβδομάδα του 2017.
ν


Το γράφημα του EuroMOMO την 26η εβδομάδα του 2017.

ν

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίζουν ότι «για την ορθή ερμηνεία του ευρήματος, οφείλουμε να μην αποδώσουμε συνολικά και με βεβαιότητα τους υπερβάλλοντες θανάτους στην αυξημένη θερμοκρασία, αφού το αναλυτικό μοντέλο του EuroMOMO περιλαμβάνει μόνο το χρόνο και την εποχή του έτους, όχι τη θερμοκρασία. Οι θάνατοι αυτοί αποτελούν τη διαφορά μεταξύ αυτών που παρατηρήσαμε και εκείνων που αναμέναμε να έχουμε τη συγκεκριμένη εποχή του έτους (βάσει των ιστορικών δεδομένων)».
Φυσικά οι 600 και πλέον θάνατοι δεν μπορούν να συγκριθούν με τους χιλιάδες θανάτους στις 20 Ιουλίου του 1987, όταν το θερμόμετρο άγγιξε τους 48° Κελσίου. Σε συνδυασμό με την πλήρη άπνοια και την έντονη υγρασία, η κατάσταση ήταν κάτι παραπάνω από τραγική και αφόρητη. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν κλιματιστικά, οι ανεμιστήρες δεν επαρκούσαν και σύντομα οι νεκροί ξεπέρασαν τους 4.000…

 


 

Translate this post