Οι κίνδυνοι που απειλούν την ανθρωπότητα

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Έκθεση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προειδοποιεί για τους κινδύνους που απειλούν άμεσα την ανθρωπότητα.

2475HJ3H7HJ77886

Οι ευφυείς μηχανές θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για το μέλλον. Πηγή: Supplied
v

ΕΧΟΥΝ περάσει πολλές δεκαετίες από την «χρυσή εποχή» της επιστημονικής φαντασίας, τότε που ο Ισαάκ Ασίμωφ είχε διατυπώσει τους τρεις νόμους της ρομποτικής, που συνοψίζονται στον εξής νόμο:
Το ρομπότ δε θα κάνει κακό στην ανθρωπότητα, ούτε με την αδράνειά του θα επιτρέψει να βλαφτεί η ανθρωπότητα.
Από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει και πολλά από τα εφιαλτικά σενάρια που θεωρούνταν προϊόντα φαντασίας κινδυνεύουν να γίνουν πραγματικότητα ή έχουν γίνει, ενώ άλλα στέκουν απειλητικά στο κατώφλι μας.
Σε μια νέα έκθεση με τίτλο «Κίνδυνοι μιας παγκόσμιας καταστροφής», οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης περιγράφουν τις μεγαλύτερες απειλές που επικρέμονται πάνω από την ανθρωπότητα σαν Δαμόκλειος σπάθη. Καθεμία από αυτές έχει τη δυνατότητα να σκοτώσει περισσότερο από το 10% του πληθυσμού, δηλαδή γύρω στο 1 δισ. ανθρώπους.
Στην έκθεση τονίζεται επίσης η κοντοφθαλμία των κυβερνήσεων που παρακολουθούν παθητικά την κατάσταση του πλανήτη και δεν κάνουν τίποτα για ν’ αποφύγουν μια ενδεχόμενη καταστροφή. Τα σενάρια είναι λίγο πολύ γνωστά:
  • Πτώση ενός αστεροειδή
  • Πυρηνικός πόλεμος
  • Υπερθέρμανση του πλανήτη / κλιματική αλλαγή
  • Παγκόσμιες επιδημίες
  • Έκρηξη ενός υπερ-ηφαιστείου
  • Κίνδυνος από τις ευφυείς μηχανές (ρομπότ)
«Υπάρχουν κάποιες απειλές που βρίσκονται στον ορίζοντα», λέει ο Sebastian Farquhar, διευθυντής του Global Priorities Project της Οξφόρδης. «Δεν ξέρουμε πότε θα πραγματοποιηθούν οι απειλές αυτές, όταν όμως συμβεί έστω και μια, θα μετασχηματίσει τον κόσμο μας πλήρως και θα το πράξει με έναν συγκλονιστικό και καταστροφικό τρόπο.
»Η ιστορία διδάσκει ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν πολύ πιο συχνά απ’ ότι φανταζόμαστε».
Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης μέτρων από τις κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών για την αποφυγή τέτοιων καταστροφών, όπως είναι η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου. Προτείνει επίσης τη διερεύνηση των κινδύνων που ενέχουν οι ευφυείς μηχανές, ενώ ζητά την συνεργασία και τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και των πανδημιών.
ν

 


Translate this post