Greenpeace: Οι μέλισσες σε χρειάζονται!

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

ΣΩΣΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ! Το μήνυμα αυτό απευθύνει η Greenpeace σε όλους μας, για την απαγόρευση των χημικών φυτοφαρμάκων που απειλούν τις μέλισσες.

Η διατροφή μας εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών. Image: Supplied
ν
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από εμάς νομίζουμε ότι το πιο πολύτιμο προϊόν των μελισσών είναι το μέλι. Όμως το πολυτιμότερο αγαθό που μας δίνουν οι μέλισσες είναι η επικονίαση, δηλαδή η γονιμοποίηση των φυτών με τη μεταφορά γύρης.
Από την επικονίαση εξαρτάται απόλυτα το 1/3 των καλλιεργειών που καταλήγουν στο πιάτο μας. Όμως αυτό το τόσο πολύτιμο και ωφέλιμο έντομο απειλείται με αφανισμό εξαιτίας της χρήσης τριών νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων –που χρησιμοποιούνται ευρέως και στη χώρα μας– των εταιρειών Bayer και Syngenta.
Η Greenpeace καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσαυτάρη να απαγορεύσει άμεσα την διακίνησή τους στη χώρα μας και να στηρίξει τη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από τα τέλη του 1990, οι μελισσοκόμοι, κυρίως στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική, είχαν διαπιστώσει ότι οι πληθυσμοί των μελιφόρων μελισσών (οι μέλισσες που κατοικούν σε κυψέλες και παράγουν μέλι) μειώνονταν με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς. Οι μέλισσες αυτές είναι απαραίτητες για την παραγωγή της τροφής μας γιατί επικονιάζουν τα φυτά, και δεν είναι οι μόνες. Και άλλα έντομα, όπως οι άγριες μέλισσες και οι πεταλούδες εκτελούν επίσης πολύτιμο επικονιαστικό έργο.
Πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές. Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες. Χωρίς αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών.
Μαζί με τις μέλισσες, τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα απειλούν και τη διατροφή μας.
Η επιστημονική έκθεση με τίτλο «Αντίο Μέλισσες – Γιατί οι μέλισσες αφανίζονται και η διατροφή μας κινδυνεύει;» που δημοσίευσε η Greenpeace, σηματοδοτεί την έναρξη της νέας πανευρωπαϊκής εκστρατείας για να προωθηθεί η βιώσιμη γεωργία που παράγει τροφή χωρίς τα επικίνδυνα χημικά των πολυεθνικών αγροτεχνολογίας.
Η έκθεση τονίζει τη μεγάλη περιβαλλοντική και οικονομική σημασία των υγιών πληθυσμών μελισσών και την επείγουσα ανάγκη να απαγορευθεί η χρήση των φυτοφαρμάκων που τους βλάπτουν.
Η απαγόρευση αυτών των φυτοφαρμάκων θα ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό και αποτελεσματικό βήμα για την προστασία των μελισσών, οι οποίες έχουν ζωτική σημασία για το οικοσύστημα και τη διατροφή μας, ειδικά σε χώρες με πλούσια βιοποικιλότητα και αγροτική παραγωγή, όπως η Ελλάδα.
Εάν οι μέλισσες αφανιστούν, οι 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως που επικονιάζονται από τις μέλισσες, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται και αυτές. Ειδικότερα, καρποί όπως τα μήλα, οι φράουλες και τα αμύγδαλα θα εμφανίσουν απότομη πτώση. Η εξαφάνιση των μελισσών όμως θα έχει και καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, αν αναλογιστούμε ότι η οικονομική αξία της επικονίασης των μελισσών αποτιμάται σε € 265 δις το χρόνο παγκοσμίως.
ν

Η Greenpeace ζητάει

Την απαγόρευση της χρήσης των φυτοφαρμάκων που αφανίζουν τις μέλισσες και την τροφή μας, ξεκινώντας με τις πιο επικίνδυνες και τοξικές ουσίες.
• Τη στήριξη και προώθηση των αγροτικών πρακτικών που ωφελούν την επικονίαση στα αγροτικά συστήματα.
• Τη βελτίωση της προστασίας των φυσικών βιοτόπων μέσα και γύρω από τις αγροτικές περιοχές, καθώς και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας στις αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες.
• Την αύξηση της χρηματοδότησης για έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή των βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.
Πάρε θέση μπαίνοντας στο site της Greenpeace και σώσε τις μέλισσες!

 


Translate this post