Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός αναφέρεται στις δραματικές επιπτώσεις που έχει η αποσταθεροποίηση του κλίματος στη δημόσια υγεία.

432H432HJ54H5K6632

Ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, διευθυντής του εργαστηρίου ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος του ιδρύματος ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Πηγή: Supplied
v

ΕΠΤΑΚΟΣΙΑ δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι για την Ελλάδα το 2100 το κόστος των επιπτώσεων της κλιματικής αποσταθεροποίησης στη Δημόσια Υγεία!
Αυτό τόνισε ο Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, Επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας με θέμα «Η αποσταθεροποίηση του κλίματος και η Δημόσια Υγεία».
«Αυτό θα συμβεί γιατί η αποσταθεροποίηση του κλίματος έχει άμεσες και επιβλαβείς συνέπειες στη δημόσια υγεία», εξήγησε ο κ Ζερεφός και πρόσθεσε: «Το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο, γύρω στα 400 δισ. ευρώ, αν πάρουμε μέτρα προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές που έρχονται».
Ο Χρήστος Ζερεφός σπούδασε φυσική και μετεωρολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1979 έγινε διευθυντής του Κέντρου Φυσικής της Ατμόσφαιρας της Ακαδημίας Αθηνών και τον ίδιο χρόνο εκλέχτηκε καθηγητής Φυσικής της ατμόσφαιρας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου παραιτήθηκε το 2002 για να αναλάβει την θέση του καθηγητή Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Χαρτογράφησης Όζοντος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι επιστημονικές προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες, αφού τα τελευταία 50 χρόνια οι ανθρώπινες ενέργειες κατέστρεψαν ότι είχε δημιουργήσει η φύση εδώ και ένα δισεκατομμύρια χρόνια!
Τα τραύματα από τους βιομηχανικούς ρύπους στο στρώμα του όζοντος, που μας προστατεύει από τον ήλιο, όπως ανέφερε ο κ Ζερεφός, είναι μεγάλα. Φυσικά συμπλήρωσε πως αν δεν υπήρχε το στρώμα όζοντος τότε η θερμοκρασία στη Γη θα ήταν –19 βαθμοί, πράγμα που σημαίνει ότι θα επικρατούσαν οι συνθήκες του πλανήτη Άρη.
Η «τρύπα» του όζοντος σύμφωνα με τους επιστήμονες ενοχοποιείται για την μεγάλη αύξηση του καρκίνου του δέρματος.
v

532H432HJ54H5K6632

Οι μελλοντικές επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνουν πιο συχνές πυρκαγιές, μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας και αύξηση του αριθμού, της διάρκειας και της έντασης των τροπικών καταιγίδων. Photo: Montree Hanlue. Πηγή: Supplied
v

Τα πρώτα δείγματα των επιπτώσεων της κλιματικής αποσταθεροποίησης εμφανίστηκαν, στην σύγχρονη ιστορία του πλανήτη μας, πριν από περίπου 50 χρόνια με την αιθαλομίχλη στο Λονδίνο, λόγω καύσης κάρβουνου στα τζάκια και το νέφος στο Λος Άντζελες λόγω των ρύπων από τα αυτοκίνητα.
Το πρόβλημα και στις δύο περιπτώσεις αντιμετωπίστηκε με την χρήση καυσόξυλων στο Λονδίνο και χρήση καταλύτη στα αυτοκίνητα, συνδημιουργός του οποίου ήταν μάλιστα ένας Έλληνας, στο Λος Άντζελες.
Οι βασικοί ρύποι που ευθύνονται για την καταστροφή του στρώματος του όζοντος είναι οι χλωροφθοράνθρακες που παρήγαγε ο άνθρωπος.
«Η αποσταθεροποίηση του κλίματος προκαλείται από την συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, η μέση τιμή της οποίας θα πρέπει να είναι 14 βαθμούς κελσίου» τόνισε ο κ. Ζερεφός και πρόσθεσε « στην αυξανόμενη θερμοκρασία οφείλεται το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας».
Όπως εξήγησε ο κ. Ζερεφός ζούμε σε μια μεσοπαγετώδη περίοδο, η διάρκεια της οποία είναι περίπου 25.000 χρόνια και για να επιβιώσουμε θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές αν δεν μπορούμε να τις αποτρέψουμε.
Ως τέτοια παραδείγματα προσαρμογής ανέφερε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην Αθήνα το 1987 λόγω του καύσωνα και της έλλειψης κλιματιστικών στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στα σπίτια. Η τοποθέτηση και η χρήση κλιματιστικών όχι μόνο απέτρεψε θανάτους από μεγαλύτερες θερμοκρασίες, αλλά παράλληλα βελτίωσε ποιοτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία.
Ανέφερε επίσης τους 40.000 νεκρούς στην Γαλλία το 2003 λόγω πρωτόγνωρου καύσωνα για τα δεδομένα της χώρας, αλλά και τους θανάτους και τις δασικές καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές με τους δυνατούς ανέμους το 2007 στην Ελλάδα.
«Για να κατανοήσουμε τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές θα πρέπει να πούμε ότι το 2100 ο καύσωνας του 2003 στην Γαλλία που σκότωσε 40.000 ανθρώπους θα είναι δροσιά!» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερεφός και κατέληξε:
«Ο άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές με την ενημέρωση και την προσαρμογή. Φυσικά οι τεχνολογικές εξελίξεις και η χρήση φαρμάκων θα βοηθήσουν στην καλύτερη προσαρμογή και αντιμετώπιση της αποσταθεροποίησης του κλίματος».

 


Translate this post