Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη…

Κατηγορία Ψυχολογία, Σχέσεις & Σεξ

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  | 3/3

Από την Ελευθερία Καλλέρη

 

Ο έρωτας είναι ένα φαινόμενο μεγαλειώδες, αλλά και ανεξέλεγκτο. Τελικά, τι είναι αυτό που μας κάνει και ερωτευόμαστε; Και πόσα είδη έρωτα υπάρχουν;

ν

Χαμένη αγάπη
ν

Ο έρωτας για πολλούς ανθρώπους έχει τη μορφή εθισμού. Έτσι, όσοι χωρίζουν, βιώνουν όπως οι τοξικομανείς συμπτώματα στέρησης. Αυτό δείχνει και μια συγκριτική μελέτη πάνω σε ερωτευμένους και πάνω σε άνδρες και γυναίκες που είχαν πάρει κοκαΐνη. Όταν οι επιστήμονες συγκρίνανε τις τομογραφίες των εγκεφάλων τους, βρήκαν ότι πολλές από τις περιοχές που είχαν ενεργοποιηθεί ήταν κοινές. Παρόμοια, όσοι βιώνουν μια παθολογική αγάπη ή έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα με έναν εθισμένο, δηλαδή την απόσυρση και την υποτροπή.
Στην αρχή, ο ερωτευμένος έχει ανάγκη να βλέπει το αγαπημένο του πρόσωπο κατά τακτικά χρονικά διαστήματα. Σταδιακά, όμως, η ανάγκη του αυξάνεται και χρειάζεται όλο και μεγαλύτερη «δόση». Αν περάσουν μεγάλα διαστήματα «αποχής», ή αν το ζευγάρι χωρίσει, εμφανίζονται συμπτώματα παρόμοια με αυτά της στέρησης από εθιστικές ουσίες. Δηλαδή, κατάθλιψη, ανεξέλεγκτα δάκρυα, απώλεια ύπνου και όρεξης, νευρικότητα, οξυθυμία και μοναξιά.
Οι ερωτευμένοι μπορεί να «υποτροπιάσουν», όπως ακριβώς και οι εθισμένοι σε ναρκωτικές ουσίες, ακόμη και πολύ καιρό μετά από το χωρισμό τους. Μικρά πράγματα, όπως ένα τραγούδι ή μια επίσκεψη σε ένα οικείο μέρος, μπορούν να ξαναφέρουν στη μνήμη το πρώην αγαπημένο πρόσωπο και να ξυπνήσουν την ανάγκη για τη «δόση» τους.

Ο σωστός χειρισμός

Είναι φυσικό να αισθανόμαστε άσχημα όταν μια σχέση φτάνει στο τέλος της. Αν αντιμετωπίζετε σοβαρές δυσκολίες και δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα στην καθημερινή ζωή, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Εξαφανίστε τα ίχνη του «εγκλήματος»

Ξεφορτωθείτε όλες τις κάρτες, τις φωτογραφίες και τα μηνύματα που σας έχει στείλει, οριστικά. Μην κρατήσετε τίποτα. Μην του τηλεφωνείτε και μην του στέλνετε μηνύματα, για οποιοδήποτε λόγο. Στην αρχή χρειάζεστε τη βοήθεια των φίλων σας, έτσι ώστε κάθε φορά που αισθάνεστε την ανάγκη να του μιλήσετε, να τηλεφωνείτε σε αυτούς. Αν τον δείτε τυχαία στο δρόμο, είναι καλύτερα να αλλάξετε κατεύθυνση. Ακόμη κι η παραμικρή επαφή μαζί του μπορεί να ενεργοποιήσει ξανά τη φαντασία σας και να σας βάλει στη διαδικασία του έρωτα.

Κόψτε τα δεσμά

Μια αποτελεσματική τεχνική είναι η ακόλουθη. Σταθείτε όρθιοι σε ένα ήσυχο δωμάτιο και φανταστείτε ότι απέναντί σας σε κάποια απόσταση είναι το εν λόγω πρόσωπο. Δείτε τα δεσμά, που σαν ενεργειακά νήματα σας ενώνουν μαζί του. Τα αόρατα αυτά δεσμά ξεκινούν από την περιοχή της κοιλιάς. Φανταστείτε τώρα ότι κρατάτε ένα ψαλίδι κι ότι κόβετε ένα-ένα τα δεσμά. Όταν κόψετε και το τελευταίο, στείλτε ένα κύμα αγάπης και συμπόνιας στο άλλο πρόσωπο και αποχαιρετίστε το. Έχετε πλέον τελειώσει μαζί του οριστικά.

Ζήτω η γυμναστική!

Η φυσική άσκηση, η γιόγκα και οι πιλάτες είναι ότι πρέπει για όσους θέλουν να αποβάλουν την συσσωρευμένη ενέργεια. Αντίθετα, κάθε φορά που κάθεστε σε μια καρέκλα, περιμένοντας να χτυπήσει το τηλέφωνο ή κοιτάζετε έξω απ’ το παράθυρο χωρίς λόγο, δίνετε την ευκαιρία στο μυαλό σας να τρέξει πίσω, στις στιγμές του έρωτα με την πρώην αγάπη σας. Η γυμναστική, το τζόκινγκ, η ποδηλασία και η αεροβική θα σας φτιάξουν τη διάθεση και θα ανεβάσουν τα επίπεδα ντοπαμίνης, σεροτονίνης και ενδορφίνης στον οργανισμό σας.

Κανείς δεν είναι τέλειος

Αν δεν μπορείτε να ξεχάσετε τον έρωτά σας, θυμηθείτε όλα τα στραβά και όλα εκείνα  που σας εκνεύριζαν ή σας στενοχωρούσαν. Ο έρωτας και ειδικά η απόσταση, μας κάνουν να εξιδανικεύουμε το αγαπημένο μας πρόσωπο. Επειδή όμως κανείς δεν είναι τέλειος, σίγουρα θα υπήρχαν πράγματα που δεν εγκρίνατε ή που σας ενοχλούσαν όταν ήσασταν μαζί. Φτιάξτε μια λίστα με όλα τα μειονεκτήματα που είχε, και να τη διαβάζετε κάθε φορά που αισθάνεστε την ανάγκη να τον/την ξαναδείτε.

Μετά την καταιγίδα…

Μόλις περάσει η αρχική περίοδος του πάθους, των χημικών «αναταραχών» και των ισχυρών συναισθημάτων, τα πράγματα αρχίζουν να ηρεμούν. Αυτό υποστηρίζουν οι νευροεπιστήμονες, εφόσον όπως λένε, η αρχική κατάσταση σπάνια κρατάει πάνω από 18 μήνες.
Τι γίνεται, όμως, μόλις περάσει αυτή η περίοδος; Λοιπόν, αν τα συναισθήματα δεν γίνουν καπνός μαζί με το ερωτικό πάθος, τότε περνάμε στην επόμενη φάση, αυτή της αγάπης.
«Το τρελό πάθος, η έκσταση, η λαχτάρα, οι εμμονές και η νευρική ενέργεια εξαφανίζονται» λέει η ψυχολόγος Έλεν Φίσερ, που έχει γράψει το βιβλίο “Why we love”. «Στη θέση αυτών των συναισθημάτων, έχουμε το αίσθημα της ασφάλειας, της άνεσης, της γαλήνης και της συνένωσης». Αυτό οφείλεται στην εμφάνιση μεγάλων δόσεων οξυτοκίνης, η οποία παρέχει το αίσθημα της συντροφικότητας, όταν οι σπίθες του αρχικού πάθους έχουν σβήσει. Έτσι, μπορεί να μην βιώνετε ένα συναισθηματικό ηφαίστειο, αλλά μια θερμή και στενή σχέση.
ν

© 2014-17 Youmagazine.gr
ν

< Επιστροφή

 


1 2 3

Translate this post