Θα αντέξει ο καλοκαιρινός σας έρωτας;

Κατηγορία Σχέσεις & Σεξ

ΣΧΕΣΕΙΣ

Από την Ελευθερία Καλλέρη

 

Είναι γραφτό να επιζήσουν τα καλοκαιρινά ειδύλλια; Ή μήπως είναι, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, μόνο για το καλοκαίρι; Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τις σχέσεις μας τους ψυχρούς μήνες του χρόνου;

134HG5HJ432H243HG652
v

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, κατά γενική ομολογία, είναι η εποχή του έρωτα. O θαλασσινός αέρας, το κρασί που ρέει άφθονο στα ποτήρια, τα ρομαντικά ηλιοβασιλέματα, όλα συνωμοτούν για τη δημιουργία μιας ερωτικής ατμόσφαιρας που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. O έρωτας γεννιέται και ανθίζει, για να περάσει στη συνέχεια στις δοκιμασίες που του επιφυλάσσουν οι φθινοπωρινοί μήνες. O ψυχρός καιρός, τα χρέη των διακοπών, ο περιορισμός στο σπίτι, είναι μερικές από τις αναπόφευκτες καταστάσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Για μερικά ζευγάρια ο χειμώνας μπορεί να σημαίνει παιχνίδια και αγκαλιές κάτω από τις κουβέρτες και γενικά τη δημιουργία μιας θαλπωρής, καθώς ο ένας προσπαθεί να προσφέρει ζεστασιά στον άλλο. Για κάποια άλλα ζευγάρια όμως, οι κρύες, σκοτεινές μέρες του χειμώνα μπορεί να αποτελέσουν το τέλος της σχέσης τους.
Tι συμβαίνει λοιπόν και με τα πρώτα κρύα του χειμώνα “κρυώνουν” και οι σχέσεις μας; H απάντηση μπορεί να βρίσκεται στο σύνδρομο της αλλαγής του κλίματος που επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις μας, αλλά και εμάς τους ίδιους.
«Το φθινόπωρο», μας λένε οι ειδικοί, «είναι η εποχή όπου οι περισσότεροι από εμάς προσγειωνόμαστε στην πραγματικότητα και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια σχετικά με τις καλοκαιρινές μας σχέσεις. Οι νύχτες μεγαλώνουν και ξαφνικά βρισκόμαστε πολύ μεγαλύτερα διαστήματα μόνοι με τους συντρόφους μας. Για μερικά ζευγάρια, αυτό αποτελεί πραγματική πρόκληση. Για πρώτη φορά βλέπουν  την αληθινή φύση ο ένας του άλλου».
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο, οι σχέσεις βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου. Τα πιθανά προβλήματα που υποβόσκουν σε μια σχέση, είναι πιθανότερο να έρθουν στην επιφάνεια την περίοδο αυτή. Όπως μας λένε οι ψυχολόγοι «είναι εύκολο να αφήσουμε στην άκρη τα προβλήματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν ο ήλιος λάμπει και όλα φαίνονται πιο όμορφα».
v

Όταν φεύγεις απ’ τον τόπο του έρωτα,
χάνεται κι ο έρωτας.

 

Όχι μόνο το καλοκαίρι

Αυτή ήταν και η περίπτωση της Μαργαρίτας, 29 χρονών, η οποία σε ένα ταξίδι της σε νησί γνώρισε τον Μάριο, 35 χρονών, ιδιοκτήτη ενός μπαρ.
«Ταιριάξαμε απόλυτα και το γεγονός ότι ζούσε ακόμα με τους δικούς του δεν με πείραξε, μέσα στην υπέροχη και ρομαντική ατμόσφαιρα που ζούσαμε. O Μάριος μου ζήτησε να μείνω μαζί του και μετά το καλοκαίρι και εγώ δέχτηκα. Με το τέλος του καλοκαιριού όμως, άρχισα να νιώθω όλο και πιο άβολα. Συνειδητοποίησα ότι οι υπέροχες στιγμές που είχαμε ζήσει, δεν οφείλονταν μόνο στο γεγονός ότι ήμασταν μαζί, αλλά και στην ειδυλλιακή ατμόσφαιρα του καλοκαιριού. Ξαφνικά η διαμονή μου εκεί δεν φάνταζε και τόσο ευχάριστη και το γεγονός ότι δεν ήθελε να βρούμε ένα δικό μας σπίτι, επιδείνωσε ακόμα πιο πολύ την κατάσταση. Ήταν πολύ δύσκολη η απόφασή μου να φύγω, αλλά δεν είχα και άλλη επιλογή. Θέλω να ζω σε ένα μέρος όπου θα είμαι ευτυχισμένη ολόκληρο το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι».
H ανάλυση των σχέσεων κάτω από το ψυχρό και ξεκάθαρο φως του χειμώνα δεν είναι ο μοναδικός λόγος που χωρίζουν τα ζευγάρια. H αλλαγή του καιρού έχει ψυχολογικές επιπτώσεις και στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον/ην σύντροφό μας.
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, το καλοκαίρι είμαστε εκτεθειμένοι σε όλο το φάσμα του φωτός, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η καλή μας διάθεση. H απουσία αυτού του είδους φωτός το χειμώνα έχει σαν αποτέλεσμα την αλλαγή της βιοχημείας στον εγκέφαλό μας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, κυκλοθυμικές τάσεις και ανησυχία. Για μερικούς ανθρώπους τα συμπτώματα της αλλαγής του καιρού μπορεί να είναι πολύ έντονα και να εκδηλώνονται με καταθλιπτική συμπεριφορά, λήθαργο και μείωση της σεξουαλικής διάθεσης. Όταν αυτό συμβαίνει, είναι δύσκολο να δει κανείς τη σχέση του καθαρά και με αντικειμενικότητα.
v

434HG5HJ432H243HG652
v

Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο και μετά, οι περισσότεροι από μας δουλεύουμε πιο σκληρά, περισσότερες ώρες και ίσως ακόμα κάτω από αγχωτικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται οι σχέσεις μας ακόμα πιο πολύ. O ερχομός των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, φέρνει μαζί του τις ανανεωτικές διαθέσεις που μας χαρακτηρίζουν αυτή την περίοδο και οι οποίες μπορεί να μας οδηγήσουν ακόμα και σε ένα χωρισμό.
v

Καλοκαιρινό ιντερλούδιο

Οι καλοκαιρινοί έρωτες έχουν ακόμα μια πρόκληση να αντιμετωπίσουν: Στα πρώτα στάδια μιας σχέσης κυριαρχεί ένας ιδεαλισμός και ρομαντισμός που εξαφανίζει τις διαφορές και τις διαφωνίες μέσα στο ζευγάρι. H περίοδος αυτή διαρκεί περίπου τρεις μήνες, πριν δημιουργηθεί ξαφνικά στο ζευγάρι, η ανάγκη για αναθεώρηση της σχέσης του. Αν η ανάγκη αυτή συνδυαστεί με τον ερχομό του φθινοπώρου, τότε δικαιολογείται ο μεγάλος αριθμός χωρισμών των καλοκαιρινών ζευγαριών.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η Αναστασία, 25 χρονών, φοιτήτρια και ο Νίκος, 26 χρονών, φοιτητής. Γνωρίστηκαν στις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά χώρισαν λίγο μετά το τέλος του φθινοπώρου.
«Νε τον Νίκο γνωριστήκαμε το καλοκαίρι και αποφασίσαμε ότι θέλαμε να είμαστε μαζί και μετά τη λήξη των καλοκαιρινών μας διακοπών. Στο πρώτο στάδιο της γνωριμίας μας περνούσαμε υπέροχα, είχαμε κοινούς φίλους με τους οποίους βγαίναμε μαζί, αλλά και όταν ήμασταν μόνοι απολαμβάναμε ο ένας τη συντροφιά του άλλου. Το φθινόπωρο ο Νίκος και εγώ συνεχίσαμε τις σπουδές μας. Όσο κι αν προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε τα ίδια υπέροχα συναισθήματα που μας είχαν ενώσει στις διακοπές, δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε, τουλάχιστον έως ένα βαθμό, την αποξένωση που δημιουργήθηκε με την επιστροφή μας στη ρουτίνα. H σχέση μας γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Όταν συναντιόμασταν, εκείνος ήθελε να βγαίνει και να διασκεδάζει με τον ίδιο τρόπο που διασκέδαζε στις διακοπές. Εγώ, αντίθετα, ήθελα να μένουμε σπίτι και να απολαμβάνουμε τις στιγμές που ζούσαμε μαζί. Άρχισα να αναρωτιέμαι αν ήταν αυτό που πραγματικά ζητούσα από ένα σύντροφο. Τελικά συνειδητοποιήσαμε ότι δεν ήμασταν φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο, όπως είχαμε πιστέψει στην αρχή».
Οι επιπτώσεις όμως που έχουν οι κλιματολογικές αλλαγές στις σχέσεις μας δεν είναι απαραίτητα αρνητικές. «Το φθινόπωρο», υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι «μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ χρήσιμη περίοδος για να καθορίσουμε τις σχέσεις μας και τις προσδοκίες που έχουμε από αυτές. Ποια είναι η συμπεριφορά του συντρόφου μας όταν ο ήλιος δεν λάμπει πια στον ουρανό και όταν δεν βγαίνουμε καθημερινά έξω για διασκέδαση; Έχει την ικανότητα να μας συμπαρασταθεί όταν νιώθουμε κουρασμένοι και αγχωμένοι; Αν καταφέρουμε να περάσουμε έναν ομαλό χειμώνα με τους αγαπημένους μας, τότε η σχέση μας θα είναι ικανή να αντέξει στις δυσκολίες».
Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε λοιπόν για τη σχέση μας τους χειμερινούς μήνες, το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουμε συναίσθηση των αλλαγών που συντελούνται στη ζωή μας, αλλά και στη ψυχοσύνθεσή μας, λόγω κλίματος και εποχής. Μπορεί ο καιρός να είναι κρύος το χειμώνα, εμείς όμως μπορούμε να διατηρούμε πάντα την καρδιά μας ζεστή.
v

Μικρά μυστικά για μια ευτυχισμένη σχέση

334HG5HJ432H243HG652Οι ψυχροί μήνες του χρόνου μπορεί να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τους έρωτες του καλοκαιριού. Γνωρίζοντας τις παγίδες και τις δοκιμασίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μπορούμε να προφυλάξουμε τις σχέσεις μας και να γευτούμε τις χαρές του χειμώνα, συντροφιά με τον καλοκαιρινό μας έρωτα.
Ακόμη κι όταν ξεκινάμε μια προσωρινή σχέση, με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσονται ισχυρά συναισθήματα για το άλλο άτομο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε ερωτήσεις, πρώτα στον εαυτό μας, για το τι θέλουμε κι αν θέλουμε πραγματικά να επικεντρωθούμε στη σχέση αυτή. Μήπως θα θέλουμε αργότερα να κάνουμε σχέσεις και με άλλους ανθρώπους;
Έπειτα ρωτάμε τον/την σύντροφό μας τι σκέπτεται στο θέμα αυτό. Είναι καλή ιδέα να του/της μιλήσουμε, να μάθουμε τα συναισθήματά του/της και ποιες προσδοκίες έχει από τη σχέση μας.
Στην περίπτωση που και οι δύο θέλουμε να συνεχιστεί η σχέση, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα πιο κάτω σημεία.
Αν το πρόσωπο που συναντήσαμε είναι από άλλη χώρα, ή από άλλη πόλη, αναρωτηθείτε αν θα μπορείτε να συναντιέστε σε τακτική βάση. Αν όχι, πώς θα κρατήσετε επαφή ο ένας με τον άλλον; Μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τα ταξίδια συνάντησης;
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα σας σώσουν από πολλά προβλήματα. Αν η σχέση προδιαγράφεται δύσκολη, είναι καλύτερα να ξεχάσετε τον καλοκαιρινό σας έρωτα από τώρα, παρά να καταλήξει να γίνει ένας ανεκπλήρωτος έρωτας.
Όταν κάποιος είναι σε διακοπές, έχει όλο το χρόνο ελεύθερο. Από τη στιγμή όμως που θα γυρίσει κανείς πίσω, στις σπουδές ή στην εργασία του, δεν θα έχει τόσο ελεύθερο χρόνο για να βλέπει τον άλλον. Λάβετέ το και αυτό υπόψη πριν προχωρήσετε.
Αν τελικά ο έρωτας ήταν φευγαλέος, όπως το καλοκαίρι, μην στενοχωριέστε. Βρείτε παρηγοριά στη σκέψη ότι έχετε αποκτήσει μια πολύτιμη εμπειρία που θα σας βοηθήσει στην επόμενη σχέση σας.
v

SUMMER LOVE – [One Direction] Lyrics and Pictures
v

 


Translate this post