Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη…

Κατηγορία Ψυχολογία, Σχέσεις & Σεξ

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  | 1/3

Από την Ελευθερία Καλλέρη

 

Ο έρωτας είναι ένα φαινόμενο μεγαλειώδες, αλλά και ανεξέλεγκτο. Τελικά, τι είναι αυτό που μας κάνει και ερωτευόμαστε; Και πόσα είδη αγάπης υπάρχουν;


ν

ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ πληγωθεί από τα βέλη του μικρού φτερωτού θεού γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο έρωτας δεν έχει γιατρειά. Τα συμπτώματά του ποικίλουν από αϋπνία και καρδιοχτύπι και μπορούν να φτάσουν έως σοβαρά κρούσματα άγχους και πανικού!
Η αδρεναλίνη φτάνει στα ύψη και οι γνωστές εμμονές κάνουν την εμφάνισή τους: ελέγχετε ξανά και ξανά το κινητό σας για κλήσεις και μηνύματα και δυσκολεύεστε να κάνετε ακόμη και μικρές καθημερινές δουλειές γιατί η σκέψη σας είναι συνέχεια σ’ αυτόν ή αυτήν. Ο έρωτας είναι μια μορφή τρέλας, λένε όχι μόνο όσοι «υπέφεραν» από αυτόν, αλλά και οι ειδικοί που μελετούν τη συμπεριφορά των ερωτευμένων.
ν

Γιατί ερωτευόμαστε;

«Ακόμη και ο ρομαντικός έρωτας είναι μια μορφή τρέλας», λέει η Έλεν Φίσερ, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “Why we love”. «Ο ρομαντικός έρωτας με όλα τα έντονα συναισθήματα που τον συνοδεύουν, έχει πολλά κοινά, από χημική άποψη, με τη διπολική διαταραχή ή αλλιώς μανιοκατάθλιψη, ενώ από άποψη συμπεριφοράς έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την ψυχαναγκαστική ιδέα, ένα είδος νευρωτικής διαταραχής», συμπληρώνει.
Ο κλινικός ψυχολόγος, Φρανκ Τάλις, συγγραφέας του βιβλίου “Love Sick”, συμφωνεί: «Ο έρωτας έχει τη δύναμη να αποσυντονίζει τους ανθρώπους και μερικοί δυσκολεύονται πολύ να τα βγάλουν πέρα, ειδικά όσοι είναι ευαίσθητοι χαρακτήρες. Μερικοί άνθρωποι έρχονται στο ιατρείο μου, πιστεύοντας ότι πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη, αλλά όταν φτάνουμε στη ρίζα του προβλήματος, συνειδητοποιούμε ότι είναι απλώς ερωτευμένοι».
Οι νευροχημικές μελέτες και οι εγκεφαλικές τομογραφίες έχουν δείξει ότι υπάρχουν πολλά κοινά ανάμεσα στον εγκέφαλο ενός ερωτευμένου και ενός ανθρώπου που πάσχει από ψυχική νόσο. Στην πραγματικότητα, όποιος έχει υποστεί ένα ισχυρό σοκ ή βρίσκεται σε κατάσταση μεγάλου άγχους, «κινδυνεύει» να ερωτευτεί!
Αυτό έδειξε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ. Μια ομάδα ανδρών έπρεπε να διασχίσει μια παλιά ετοιμόρροπη γέφυρα, ενώ μια άλλη έπρεπε να περάσει από μια ασφαλή και σταθερή. Κατόπιν και οι δυο ομάδες πέρασαν από συνέντευξη από μια ελκυστική γυναίκα, η οποία τους έδωσε το τηλέφωνό της για να επικοινωνήσουν μαζί της σχετικά με τη μελέτη. Εννέα από τους 33 άνδρες της ετοιμόρροπης γέφυρας επικοινώνησαν μαζί της, ενώ μόνο τρεις πήραν τηλέφωνο από την ομάδα της σταθερής γέφυρας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι δύσκολες καταστάσεις δημιουργούν την ψευδαίσθηση του έρωτα και έτσι το άτομο αισθάνεται ότι είναι ερωτευμένο.
Υπάρχει τρόπος να μετριάσουμε τον πόνο, την αγωνία και τα βάσανα ενός ερωτοχτυπημένου;
Ας δούμε παρακάτω τις τρεις συνηθέστερες περιπτώσεις έρωτα, από τις οποίες μπορεί κάποιος να υποφέρει και πώς μπορεί να αντιδράσει στην κάθε περίπτωση.
ν


ν

Καινούρια αγάπη
ν

Ένα δυνατό κοκτέιλ χημικών ουσιών κατακλύζει το αίμα και το μυαλό μας και αυτόματα, χωρίς δεύτερη σκέψη, ξέρουμε ότι είμαστε ερωτευμένοι. Ένας νέος έρωτας προκαλεί δυνατά αισθήματα που οφείλονται κυρίως στη φαινυλαιθυλαμίνη, μια χημική ουσία που παράγεται στον οργανισμό μας και δρα ως φυσική αμφεταμίνη. Αυτή είναι που προκαλεί την ευφορία, το γρήγορο σφυγμό και τις διεσταλμένες κόρες, καθώς και την έκκριση ειδικών οσμών που προσελκύουν υποψήφιους εραστές.
Η αυξημένη ποσότητα αδρεναλίνης οδηγεί στην απελευθέρωση της ντοπαμίνης, μιας ουσίας που μας ωθεί να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αποκτήσουμε το πρόσωπο που ποθούμε.
Όταν η κατάκτηση πραγματοποιηθεί, μια ορμόνη, η οξυτοκίνη, κατακλύζει τον εγκέφαλο, απελευθερώνοντας άφθονη ποσότητα ενδορφίνης. Κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, η οξυτοκίνη του άνδρα μπορεί να αυξηθεί έως πέντε σκάλες, ενώ τα επίπεδα στη γυναίκα μπορούν να είναι ακόμη πιο υψηλά.
Ο συνδυασμός των ισχυρών αυτών ορμονών διαλύει τη σεροτονίνη, η οποία ελέγχει τις παρορμήσεις μας και διατηρεί τα πάθη και τις εμμονές μας υπό έλεγχο. Αυτός είναι και ο λόγος που πέφτουμε θύματα του πανικού και του άγχους μας και παρουσιάζουμε μια σχεδόν μανιακή συμπεριφορά. Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει πως όταν παύουμε να είμαστε ερωτευμένοι, τα επίπεδα της σεροτονίνης επανέρχονται στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Όσο για τον παθιασμένο έρωτα, οι μελέτες τους αποκαλύπτουν ότι διατηρεί σαν καύσιμα την ελπίδα, τη μοναξιά, αλλά και το θρήνο, τη ζήλια και τον τρόμο. Ένας πραγματικά, μοναδικός συνδυασμός!
Δεν είναι να απορεί λοιπόν κανείς που πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι ο έρωτας τους προκαλεί τόσο πόνο, ώστε εύχονται να μην ερωτευτούν ποτέ ξανά. Πώς μπορεί λοιπόν να προστατευτεί κανείς από την αδυσώπητη φύση του έρωτα;

Ο σωστός χειρισμός

Είστε ερωτευμένοι γεμάτοι ενθουσιασμό και ορμή, αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσετε να πατάτε γερά τα πόδια σας στη γη. Αν αφήσετε να σας παρασύρει το πάθος, θα παραμελήσετε όλους τους άλλους τομείς της ζωής σας και ίσως κάνετε πράγματα για τα οποία αργότερα θα μετανιώσετε.

Εναλλακτική χαλάρωση

Ο καθαρός χαλαζίας και ο γαλάζιος αχάτης θα σας χαρίσουν ηρεμία και μπορείτε να τους κρατάτε για λίγο στο χέρι σας κάθε πρωί. Ηρεμιστικό είναι και το αιθέριο έλαιο από λιβάνι. Ρίξτε έξι σταγόνες σε λίγο γάλα και προσθέστε το στο μπάνιο σας. Η μυρωδιά και η ευεργετική του επίδραση στο δέρμα, θα χαλαρώσει το μυαλό και το πνεύμα σας.

Μην αποκόβεστε από τους φίλους σας

Μπορεί αυτό που θέλετε να είναι να μείνετε για πάντα στο κρεβάτι με τον καινούριο σας έρωτα, αλλά μην ξεχνάτε και τους φίλους σας. Βρείτε χρόνο να συναντηθείτε μαζί τους και καθιερώστε να τους βλέπετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Κάτι τέτοιο θα ωφελούσε πολύ και τη σχέση σας.

Μην σαν πιάνει πανικός!

Τα υπερβολικά συναισθήματα μπορεί να σας κάνουν υπερευαίσθητους, αν το αγαπημένο πρόσωπο δείξει κάποια στιγμή έλλειψη ενθουσιασμού. Γράψτε σε μια κόλα χαρτί τι είναι αυτό που σας ενοχλεί και τι αισθήματα σας προκαλεί. Σκεφτείτε προσεχτικά την κατάσταση: μήπως το αγαπημένο σας πρόσωπο ήταν κουρασμένο ή είχε δύσκολη μέρα; Το πιθανότερο είναι ότι κάτι άλλο το έκανε απόμακρο κι όχι εσείς.
v

Επόμενο: Παθολογική αγάπη >

 


ν
Valentine’s Day – Love and Passion music
ν

ν
ν


1 2 3

Translate this post