Πώς οι προεδρικές εκλογές άλλαξαν τη μορφή των ΗΠΑ

Κατηγορία Διεθνή-Κόσμος

ΔΙΕΘΝΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Δείτε τη νέα εικόνα της Αμερικής, έτσι όπως διαμορφώθηκε με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

244hj544h56hlh6lvnvh64

Αυτή είναι η αληθινή εικόνα του αμερικανικού εκλογικού αποτελέσματος. Εικόνα: Mark Newman. Πηγή: Supplied
v

ΕΝΟΣΩ έβγαιναν τα αποτελέσματα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο κόσμος παρακολουθούσε στις τηλεοπτικές οθόνες τις πολιτείες να βάφονται μπλε ή κόκκινες, ανάλογα με το αν είχαν επικρατήσει οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικάνοι.

Η προσοχή είχε επικεντρωθεί στις «ταλαντευόμενες πολιτείες», π.χ. Φλόριντα, Οχάιο και Πενσυλβάνια, των οποίων η ψήφος παρέμενε αδιευκρίνιστη. Η αποτυχία της Χίλαρι Κλίντον να προσελκύσει ψηφοφόρους από τη «ζώνη της σκουριάς» –τις Βορειοανατολικές Πολιτείες (όπως η Νέα Υόρκη και η περιοχή των Μεγάλων Λιμνών) και τις Μεσοδυτικές (Midwest) που έχουν πληγεί από την οικονομική ύφεση, τη μείωση του πληθυσμού και την αστική παρακμή λόγω της συρρίκνωσης του άλλοτε ισχυρού βιομηχανικού τομέα– αλλά και η αποτυχία της να κερδίσει κρίσιμες για το αποτέλεσμα πολιτείες όπως η Φλόριντα, εξανέμισε τις ελπίδες της να είναι η επόμενη πρόεδρος.

Όπως στην Ευρώπη, έτσι και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η δημοκρατική αριστερά βρίσκεται σε κάμψη, επειδή από υποστηρικτής στο παρελθόν των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ταυτίστηκε τα τελευταία χρόνια με τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και των πλουτοκρατών, υιοθετώντας το δόγμα της άναρχης και άκρατης παγκοσμιοποίησης, όπου όλοι και όλα βράζουν στο ίδιο καζάνι, χωρίς ταυτότητα και προορισμό. Οι πολιτικές αυτές εστιάζονται στην εξεύρεση φτηνών εργατικών χεριών για τους βιομήχανους, πράγμα που επιτυγχάνεται αφενός με την προσέλκυση εξαθλιωμένων μεταναστών, αφετέρου με την φτωχοποίηση και τον αποεθνισμό της μεσαίας τάξης. Αυτό στρέφει τον κόσμο ενστικτωδώς προς την πατριωτική δεξιά.

Έτσι, η Κλίντον κέρδισε μόλις 228 ψήφους στο κολέγιο των εκλεκτόρων σε σύγκριση με τις 290 του Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε περισσότερες λαϊκές ψήφους – συγκεκριμένα 60.274.974 έναντι 59.937.338 του Τραμπ. Αυτές όμως οι ψήφοι προέρχονται από λιγότερες αριθμητικά πολιτείες.
v

354hj544h56hlh6lvnvh64
Τυπικός χάρτης του εκλογικού αποτελέσματος των εκλογών του 2016. Με κόκκινο χρώμα οι πολιτείες των Ρεπουμπλικάνων, με μπλε των Δημοκρατικών. Εικόνα: Mark Newman. Πηγή: Supplied
v

Το εκλογικό σύστημα των Αμερικανών με τη διαφορά της λαϊκής ψήφου και του αριθμού των εκλεκτόρων, φαίνεται περίεργο, είναι όμως πιο δίκαιο και αποτυπώνει το πραγματικό ρεύμα, στις περιπτώσεις εκείνες που τους δύο υποψηφίους δεν τους χωρίζει μια μεγάλη διαφορά στα ποσοστά, αλλά συναγωνίζονται στήθος με στήθος και πέφτουν μαζί πάνω στο νήμα.

Εξαιτίας αυτού, οι επίσημοι χάρτες του εκλογικού αποτελέσματος, όπως ο πιο πάνω, δεν αποτυπώνουν την δραματική μεταβολή που συνέβη στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον καθηγητή φυσικής Μαρκ Νιούμαν (Mark Newman) από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η κατανομή των ψηφοφόρων σε ολόκληρη τη χώρα αφηγείται μια πολύ διαφορετική ιστορία.

Ο τυπικός χρωματισμός μιας πολιτείας με πλακάτο μπλε ή πλακάτο κόκκινο, ανάλογα με το σε ποια πλευρά πήγε, δεν αποτυπώνει ούτε τις πληθυσμιακές ούτε τις κοινωνικές ανισότητες, αλλά ούτε και το χάσμα μεταξύ εκείνων που ζουν σε αστικές και σε αγροτικές περιοχές.

Το πλακάτο χρώμα σε μια πολιτεία αποτυγχάνει επίσης να δείξει το πώς ψήφισαν οι πολίτες και ποιος πραγματικά κέρδισε, καθώς ορισμένες μεγάλες σε έκταση πολιτείες έχουν μικρούς πληθυσμούς, ενώ ορισμένες μικρές πολιτείες έχουν μεγάλους πληθυσμούς.

Κατά τον Μαρκ Νιούμαν, το χρώμα μια πολιτείας θα πρέπει να έχει διαβαθμίσεις ανάλογα με την έκταση και τον πληθυσμό, αλλά και τις ψήφους που διαθέτει στο κολέγιο των εκλεκτόρων, απ’ όπου εκλέγεται ο πρόεδρος.
v

454hj544h56hlh6lvnvh64

Τροποποιημένος χάρτης των εκλογών του 2016 με κόκκινες και μπλε πολιτείες ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού. Εικόνα: Mark Newman. Πηγή: Supplied
v

Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή αν δούμε το πώς ψήφισαν όχι οι πολιτείες, αλλά οι κομητείες τους. Εδώ έχουμε μια δραματική μεταβολή στον χάρτη του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών περιορίζονται στις μεγάλες πόλεις, που βρίσκονται συγκεντρωμένες κατά μήκος των ακτών.
v

554hj544h56hlh6lvnvh64
Οι δυτικές (Καλιφόρνια) και οι ανατολικές (Νέα Υόρκη) πολιτείες αποτελούν τις κύριες εστίες των εκατομμυρίων Δημοκρατικών ψηφοφόρων, ενώ οι κεντρικές πολιτείες αποτελούν τη βάση εκείνων που ψήφισαν Ρεπουμπλικάνους.
Εικόνα: Mark Newman. Πηγή: Supplied
v

Ένα άλλο ενδιαφέρον οπτικό αποτέλεσμα είναι η ανάμειξη των χρωμάτων ανάλογα με τα ποσοστά που έλαβε κάθε υποψήφιος, ασχέτως με το ποιος πλειοψήφησε και πήρε τελικά την πολιτεία και όλους τους εκλέκτορές της.
v

654hj544h56hlh6lvnvh64
Αυτή η εικόνα με τις αποχρώσεις του μοβ, έγινε με βάση τον πραγματικό αριθμό των ψήφων που έλαβαν τα δύο κόμματα και την επιρροή τους σε κάθε κομητεία και πολιτεία.
Εικόνα: Mark Newman. Πηγή: Supplied
v

Το γράφημα που ακολουθεί δείχνει με μεγαλύτερη σαφήνεια το πώς ψήφισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2016, ενώ μιμείται με έξυπνο τρόπο τον αετό, που είναι το εθνόσημο των ΗΠΑ.
v

754hj544h56hlh6lvnvh64
Η πραγματική εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών το 2016.
Εικόνα: Mark Newman. Πηγή: Supplied
v

Και ο καθηγητής Νιούμαν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χώρα δεν είναι τόσο διαιρεμένη, όσο μπορεί να φαίνεται από τις αντιδράσεις που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα.

 


Translate this post