Το εγκληματικό δίκτυο διακίνησης μεταναστών

Κατηγορία Κόσμος

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  |  Ενημ. 16/3/2018

Posted by Youmagazine Staff

 

Η αποκαλούμενη «μεταναστευτική κρίση» είναι στην πραγματικότητα μια καλά οργανωμένη επιχείρηση που διευθύνεται από ομάδα εγκληματικών μυαλών, με επικεφαλής τον Ερμίας Τζερμάι.

Ερμίας Τζερμάι, το εγκληματικό μυαλό πίσω από τη «μεταναστευτική κρίση». Πηγή: News Media

ν

ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 2000 μέχρι σήμερα, πάνω από 60.000 άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική έχασαν τη ζωή τους αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στον δυτικό κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM), οι 46.000 έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να έρθουν στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι πνίγηκαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Αφρικής και της Λαμπεντούζα. Η Λαμπεντούζα είναι ένα μικρό νησί νότια της Σικελίας το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 300 χιλιομέτρων από την Τρίπολη και είναι το κοντινότερο σημείο της Ευρώπης με τη Λιβύη.
Μόνο στη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών (2014-2017) πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου 14.620 μετανάστες. Η Μεσόγειος Θάλασσα έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.
ν

Οκτώβριος 2013. Φέρετρα με τα σώματα πνιγμένων μεταναστών στη Λαμπεντούζα. Τα λευκά είναι μικρών παιδιών. Το 2013 ανασύρθηκαν από τη θάλασσα τα σώματα 366 μεταναστών. Τον Απρίλιο του 2015 με τη μεταναστευτική κρίση, οι νεκροί έφτασαν τους 900. Πηγή: News media
ν

Ένα οξύ πρόβλημα

Στα μέσα του 2013 υπήρχαν στην Ευρώπη (πληθ. 742 εκατ.) 72,4 εκατομμύρια μετανάστες από τους οποίους τα 27,5 εκατ. προέρχονταν από την Ασία και την Αφρική, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ με τίτλο Trends in International Migrant Stock: The 2013 Revision. Στην Ελλάδα το ποσοστό των μεταναστών ανερχόταν το 2013 στο 8,9% του πληθυσμού, σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση του ΟΗΕ.
Μεταξύ 2010 και 2013 έφτασαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο 1,4 εκατ. αιτούντες άσυλο. Όλοι όμως θυμόμαστε την μεταναστευτική κρίση του 2015. Μέσα σε έξι μόνο μήνες έφτασαν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας πάνω από 1.200.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς το 58% ήταν άντρες, το 17% γυναίκες και το 25% παιδιά.
Σύμφωνα με τη Europol, ανάμεσά τους υπήρχαν πολλοί τζιχαντιστές και τρομοκράτες που διέθεταν πλαστά έγγραφα και ψεύτικα συριακά διαβατήρια.
Οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση περίπου 57.000 μετανάστες, εμποδίζοντάς τους να περάσουν στην Ελλάδα, ενώ συνέλαβαν και φυλάκισαν πάνω από 100 διακινητές μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015. Αυτό όμως δεν ανέκοψε διόλου τις μεταναστευτικές ροές.
Γιατί, παρά την οδύνη και τον πόνο, η λαθρομετανάστευση είναι κάτι περισσότερο από μερικούς πρόσφυγες που πνίγονται. Είναι μια τεράστια εγκληματική οργάνωση, η οποία, εκμεταλλευόμενη την ανθρώπινη απόγνωση έχει ετήσια κέρδη 6-8 δισ. ευρώ. Και αυτή η πολυεθνική εγκληματική οργάνωση διευθύνεται από ένα διαβολικό μυαλό.
ν

Η νέα Μαφία της Μεσογείου

Θα πρέπει να γνωρίζουμε από τα εκατομμύρια των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη, μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός είναι πραγματικοί πρόσφυγες, θύματα πολέμου, ή οικογένειες που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους.
Ο συντριπτικός αριθμός των παράτυπων μεταναστών είναι νέοι άνδρες και γυναίκες από τα βάθη της Ασίας και την Υποσαχάρια Αφρική, οι οποίοι «πείστηκαν» να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, επειδή «κάποιοι» τους υποσχέθηκαν μια παραδείσια ζωή στις χώρες της Ευρώπης.
Αυτοί οι «κάποιοι» είναι τα μέλη ενός πολύ καλά οργανωμένου διεθνούς εγκληματικού δικτύου, το οποίο διευθύνει μια πολυμελής ομάδα εγκληματιών, με επικεφαλής έναν Αιθίοπα τυχοδιώκτη: τον Ερμίας Τζερμάι (Ermias Ghermay).
ν

Το διαβολικό μυαλό πίσω από τη λαθρομετανάστευση σε σκίτσο των ιταλικών διωκτικών αρχών. Photo: Marcello Paternostro
ν

Τα στοιχεία που ακολουθούν προέρχονται από τον επικεφαλής των διωκτικών αρχών του Παλέρμο κατά της Μαφίας και τώρα της λαθρομετανάστευσης, Καλότζερο Φεράρα (Calogero Ferrara). Ο Φεράρα μάχεται εδώ και χρόνια ένα εγκληματικό δίκτυο με πολλά πλοκάμια, γνωστό ως “Η νέα Μαφία της Μεσογείου”. Το δίκτυο αυτό αποκομίζει κέρδη μεγαλύτερα κι από το παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών.
Τον Ιούνιο του 2015, οι άνδρες του Φεράρα κατάφεραν να διαλύσουν ένα από τα πλοκάμια του εγκληματικού δικτύου εμπορίας ανθρώπων, συλλαμβάνοντας 14 άτομα –κυρίως από την Ερυθραία– στη Σικελία, το Μιλάνο και τη Ρώμη.
Ο Φεράρα άρχισε να ερευνά το δίκτυο των λαθρεμπόρων το πρωινό της βύθισης μιας λέμβου με λαθρομετανάστες στο νησάκι νότια της Σικελίας, τη Λαμπεντούζα, τον Οκτώβριο του 2013. Τότε είχε βάλει τους άνδρες του να ζητήσουν από τους επιζήσαντες τους αριθμούς τηλεφώνων εκείνων με τους οποίους είχαν συνεννοηθεί για τη μεταφορά τους.
Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να εντοπίσει ένα δίκτυο, το οποίο εκτείνεται από την Αφρική έως την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσα σε 18 μήνες, ο ίδιος και η ομάδα του κατέγραψαν περισσότερες από 30.000 κλήσεις.
Οι έρευνες αυτές αποκάλυψαν την ύπαρξη πολλών νέων, πολυεθνικών, συνδικάτων οργανωμένου εγκλήματος, το ετήσιο κέρδος των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 6 και 8 δισεκατομμυρίων ευρώ!
Κατάφεραν επίσης να ταυτοποιήσουν τον αιθιοπικής καταγωγής Ερμίας Τζερμάι ως το διαβολικό μυαλό που διευθύνει αυτή την πολυεθνική οργάνωση διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, καθώς και άλλα άτομα που δρουν ως «αξιωματικοί» του.
ν

Ο «στρατηγός» Μέρεντ Μεντανί (Mered Medhanie), που κρύβεται στην Τρίπολη της Λιβύης. Ο Μεντανί είναι ο κύριος υπεύθυνος για τον πνιγμό των 366 μεταναστών στη Λαμπεντούζα το 2013. Πηγή: News media
ν

«Ο Τζερμάι είναι ένας αδίστακτος εγκληματίας, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια κερδοφόρα επιχείρηση που βασίζεται στο εμπόριο ανθρώπων», είπε ο Φεράρα σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσε μια σπάνια νίκη στον αγώνα της Ιταλίας κατά της παράνομης μετανάστευσης.
Το δίκτυο της Αιθιοπίας προσφέρει «ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους μετανάστες», μεταφέροντάς τους από το κέντρο της Αφρικής προς τη Λιβύη, και από εκεί στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας ή Ελλάδας. Στην τιμή περιλαμβάνονται τα καταλύματα, η μεταφορά και τα τρόφιμα.
Είναι, λέει ο Φεράρα, μια εγκληματική επιχείρηση που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Χωρίς ονόματα, χωρίς σταθερή βάση, χωρίς φανερά μέλη και, το πιο εντυπωσιακό, χωρίς κανένα ρίσκο.
«Στο εμπόριο ναρκωτικών, αν οι έμποροι χάσουν το εμπόρευμα, θα χάσουν και τα χρήματά τους. Αλλά στην περίπτωση αυτή, οι ενδιαφερόμενοι πληρώνουν όλα τα χρήματα εκ των προτέρων. Ακόμη και αν πεθάνουν κατά τη μεταφορά, ο Τζερμάι έχει ήδη πληρωθεί», προσθέτει ο Φεράρα.
ν

Ο εγκέφαλος της λαθρομετανάστευσης

Οι πελάτες του Ερμίας Τζερμάι τον περιγράφουν σαν έναν κοντό, στιβαρό και δυναμικό 40χρονο άνδρα. Φαίνεται να είναι ακαλλιέργητος, αλλά πολύ έμπειρος στην πιάτσα. Έχει πειθώ και μιλά άπταιστα πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών και των τιγκρινιακών, η αρχαία γλώσσα της βόρειας Αιθιοπίας και της Ερυθραίας.
«Είναι πολύ έξυπνος», αναφέρει ένας αξιωματικός της αστυνομίας του Παλέρμο. «Έχει καταφέρει να οργανώσει μια διεθνή εγκληματική επιχείρηση που είναι πολύ περίπλοκη, καθώς περιλαμβάνει πολλά άτομα, πολλές επαφές, οι οποίες εξαπλώνονται παντού, ενώ πραγματοποιεί μεταφορές χρημάτων και ανθρώπων με την άνεση ενός επαγγελματία».
Ο Τζερμάι άρχισε να εργάζεται ως διακινητής ανθρώπων πριν από μια δεκαετία και όπως πολλοί συνάδελφοί του, έχει τη βάση του στις ακτές της Λιβύης, κυρίως στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη, ή στο λιμάνι της Ζουγουαρά, στα δυτικά. Μια άλλη βάση του Τζερμάι είναι κοντά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Προκειμένου να μην χάσει τους πελάτες του, ο Τζερμάι είχε την ιδέα της ενοικίασης αποθηκών στη Ζουγουαρά, όπου κλειδώνει μέσα σε αυτές χιλιάδες ανθρώπους –χωριστά τους άνδρες από τις γυναίκες– για μήνες, αφού πρώτα τους αποσπάσει τα κινητά τους τηλέφωνα.
ν

Εξώφυλλο του Newsweek (19/6/2015) με θέμα τη μεταναστευτική κρίση.
ν

Πώς πείθονται όμως να φτάσουν έως εκεί αυτές οι χιλιάδες των ανθρώπων;
Πράκτορες του Ερμίας Τζερμάι επισκέπτονται τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και πείθουν –παρουσιάζοντας μια ωραία εικόνα– τις οικογένειες των συνήθως απληροφόρητων και εύπιστων Αφρικανών, να επιτρέψουν στα παιδιά τους να πάνε μαζί τους στη Λιβύη, απ’ όπου αργότερα θα προωθηθούν στην Ευρώπη. Το στρατηγείο του Τζερμάι βρίσκεται στη Λιβύη, και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Οι πράκτορες του Τζερμάι υπόσχονται στους γονείς δωρεάν μεταφορά προς την Ευρώπη, όπου, όπως ισχυρίζονται, στα ασυνόδευτα παιδιά θα δοθεί αυτόματα άσυλο και ότι οι οικογένειές τους θα μπορέσουν αργότερα να τα συναντήσουν. Πρόκειται για μια κατάφωρη διαστρέβλωση του ευρωπαϊκού νόμου μετανάστευσης και σε κάθε περίπτωση, για απάτη.
ν

Καλύτερα κι από τα ναρκωτικά

Μόλις οι λαθρέμποροι πάρουν το παιδί, οι οικογένειες ανακαλύπτουν ότι πρέπει να πληρώσουν 1.600 ευρώ για το ταξίδι έως τη Λιβύη και άλλα 1.600 ευρώ για τη διέλευση της Μεσογείου. Μέχρι να καταβληθούν τα χρήματα, οι νέοι και οι νέες κρατούνται σε ένα από τα στρατόπεδα που διατηρεί ο Τζερμάι στην Τρίπολη της Λιβύης. Ο Τζερμάι διατηρεί 19 τέτοια στρατόπεδα προσωρινής διαμονής μεταναστών.
ν

Το κέντρο κράτησης μεταναστών Αλ Χάμρα στην περιοχή Gharayan της Τρίπολης, ένα από τα 19 κέντρα που διαθέτει η εγκληματική οργάνωση. Οι Αφρικανοί που δεν έχουν χρήματα, παραμένουν έγκλειστοι έως ότου μπορέσουν να πληρώσουν. (15 Απριλίου 2014). Photo: Daniel Etter / Redux
ν

Οι ιταλικές αρχές κατέγραψαν ένα μέλος της Μαφίας, τον Σαλβατόρε Μπούτσι (Salvatore Buzzi), που συνεργάζεται με το εγκληματικό δίκτυο του Τζερμάι, να λέει σε έναν συνεργάτη του: «Έχεις ιδέα πόσα βγάζω από τους μετανάστες; Ούτε τα ναρκωτικά δεν βγάζουν τόσα χρήματα!»
Να σημειωθεί ότι ο Σαλβατόρε Μπούτσι ήταν επικεφαλής μιας κοινωνικής οργάνωσης (ΜΚΟ) που παρείχε υπηρεσίες στους μετανάστες, όπως τροφή και εκμάθηση της γλώσσας, και η οποία είχε αποσπάσει από τα ευρωπαϊκά κονδύλια επιδότηση ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ.
ν

Ο εκτελεστής Σαλβατόρε Μπούτσι (Salvatore Buzzi), δεξί χέρι του Μάσιμο Καρμινάτι, ήταν επικεφαλής μιας ΜΚΟ που προσέφερε υπηρεσίες στους μετανάστες. Εδώ κατά τη διάρκεια της δίκης του στις 21 Μαΐου 2015. Πηγή: News media
ν

Σε αυτό το πολύ προσοδοφόρο εμπόριο, στην Ιταλία τουλάχιστον, είναι αναμεμειγμένα, πλην της Μαφίας, και πολλά στελέχη του ιταλικού πολιτικού κόσμου.
Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν συλληφθεί γύρω στα 200 άτομα, μεταξύ αυτών ο αρχιμαφιόζος Μάσιμο Καρμινάτι (Massimo Carminati), επικεφαλής της οργάνωσης “Mafia Capitale”, που έχει τη βάση της στη Ρώμη, ο Λούκα Γκραμάτσιο (Luca Gramazio), περιφερειακός πρόεδρος του Il Popolo della Liberta, στο Λάτσιο, που ανήκει στο κόμμα του Σίλβιο Μερλουσκόνι και ο Λούκα Οντεβάινε (Luca Odevaine), αναπληρωτής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου στη Ρώμη επί πρωθυπουργίας Ματέο Ρέντσι!
Είναι τέτοια η έκταση της διαφθοράς, που ο Ματέο Ρέντσι αναγκάστηκε να θέσει σε αργία ολόκληρη την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, ύστερα από τη σύλληψη πολλών μελών του.
ν

Ο αρχιμαφιόζος Μάσιμο Καρμινάτι (Massimo Carminati) κατά τη σύλληψή του από τους καραμπινιέρους τον Δεκέμβριο του 2014. Πηγή: News media
ν

Όπως θα περίμενε κανείς, στο παιχνίδι είναι αναμεμειγμένοι και πολλοί επιχειρηματίες. Στην Ιταλία έχουν συλληφθεί 12 επιχειρηματίες με επικεφαλής τον Βίτο Νικάστρι (Vito Nicastri), που είναι γνωστός και ως «βασιλιάς του ανέμου», ο οποίος θεωρείται δεξί χέρι του αφεντικού της Κόζα Νόστρα, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο (Matteo Messina Denaro), του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου στην Ιταλία.
Ο Νικάστρι είχε 43 επιχειρήσεις, 98 ακίνητα και 66 τραπεζικούς λογαριασμούς ύψους 1,3 δισ. ευρώ που κατασχέθηκαν. Ο Νικάστρι είχε πετύχει να του ανατεθεί η κατασκευή αιολικού πάρκου με ανεμογεννήτριες για να τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό το στρατόπεδο προσφύγων Μινέο στην Κατάνη της Σικελίας, καθώς και άλλες εργασίες που του απέφεραν 12 δισ. ευρώ το χρόνο. Πολύ καλύτερα κι από ναρκωτικά!
ν

Οι υψηλά ιστάμενοι. Ο Λούκα Οντεβάινε (Luca Odevaine), αναπληρωτής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου στη Ρώμη (4 Ιουνίου 2015). Πηγή: News media
ν

Για να διασφαλίσει μια σταθερή ροή μεταναστών, συνεργάζεται με «μεταφορείς» στο Σουδάν, τη Σομαλία, τη Νιγηρία και την Ερυθραία. Ταυτόχρονα, δημιουργεί συνεχώς νέες επαφές με διακινητές στα πιο προχωρημένα στάδια της επιχείρησης, οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται στη Σικελία σε κέντρα εξυπηρέτησης μεταναστών ή στη Ρώμη, το Μιλάνο, την Αθήνα, ή ακόμα πιο μακριά, στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Στοκχόλμη και το Λονδίνο.
Οι άνθρωποι αυτοί –τους οποίους ο Τζερμάι αποκαλεί κολακευτικά οι «συνταγματάρχες μου»– εκτελούν δύο βασικά καθήκοντα: στέλνουν και λαμβάνουν ανθρώπους και χρήματα. Η μεταφορά των χρημάτων γίνεται κυρίως μέσω διεθνών μέσων μεταφοράς μετρητών στην Αιθιοπία, το Ισραήλ, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.
ν

Κακοποιήσεις και βιασμοί

Οι διακινητές ψυχών, πέρα από το ότι κερδίζουν μυθικά ποσά από το εμπόριο των ανθρώπων που βρίσκονται σε απόγνωση, πέρα από τους χιλιάδες θανάτους για τους οποίους ευθύνονται, μεταχειρίζονται το «εμπόρευμά» τους κατά τον χειρότερο τρόπο.
Ιδιαίτερα τις γυναίκες τις οποίες κρατούν έγκλειστες στα στρατόπεδα φύλαξης της Λιβύης.
Σε μια από τις πρόσφατες εισόδους λαθρομεταναστών στη Σικελία τον Απρίλιο του 2015, η Βρετανίδα πολιτική αρθρογράφος από την οργάνωση NGO Save the Children, Τζέμα Πάρκιν (Gemma Parkin), έχοντας μιλήσει με έγκλειστους μετανάστες, περιέγραψε στους δημοσιογράφους τι ακριβώς συμβαίνει:
«Μόλις οι πρόσφυγες φτάσουν στην ακτή, παρατηρείται μεγάλος ρατσισμός από τους λαθρέμπορους. Οι Σύριοι πληρώνουν περισσότερα και έτσι ταξιδεύουν στην «πρώτη θέση». Οι Αφρικανοί, οι οποίοι συνήθως έχουν λιγότερα χρήματα, είναι κλειδωμένοι στο αμπάρι χωρίς τροφή ή νερό. Εκείνοι που δεν μπορούν να πληρώσουν παραμένουν αιχμάλωτοι κάτω από ένοπλη φρουρά σε στρατόπεδα στις ακτές της Λιβύης, έως ότου μπορέσουν να πληρώσουν. Όπως αυτά τα τέσσερα παιδιά που γνώρισα», είπε η Πάρκιν.
«Κρατήθηκαν για εννέα μήνες. Έπιναν τα ούρα τους και έτρωγαν τα κόπρανά τους. Ένα αγόρι δεν μπορούσε να υπολογίσει καν πόσοι φίλοι του είχαν πεθάνει. Σχεδόν όλες οι γυναίκες έχουν πέσει θύματα βιασμού. Οι βιαστές είναι οι λαθρέμποροι, καθώς και εξωτερικοί πελάτες που πληρώνουν. Μια γυναίκα ήταν επτά μηνών έγκυος. Επιχείρησε να αυτοκτονήσει».
ν

Σχεδόν όλες οι γυναίκες που φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος έγκυες ή με μωρά, έχουν βιαστεί από τους άνδρες του Τζερμάι στη διάρκεια της πολύμηνης παραμονής τους στις αποθήκες του διακινητή σωμάτων και ψυχών. Photo: AP. Πηγή: News media
ν

Σύμφωνα με το περιοδικό Newsweek, το διαβολικό μυαλό που λέγεται Ερμίας Τζερμάι, έχει οργανώσει ένα πολυεθνικό δίκτυο που θα το ζήλευαν οι μαφιόζοι και οι διακινητές ναρκωτικών.
Ξεκινώντας από τους «διακινητές», που μεταφέρουν τους μετανάστες, το δίκτυο διακλαδίζεται στους «συνταγματάρχες», δηλαδή στους σταθμάρχες που υπάρχουν σε κάθε τόπο αποστολής και παραλαβής, πολλοί από τους οποίους είναι παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου, και φτάνει τέλος σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ακόμη και σε πολιτικούς.
Επικεφαλής των συνταγματαρχών και των διακινητών είναι ο «στρατηγός» Μέρεντ Μεντανί (Mered Medhanie), υπαρχηγός του Ερμίας Τζερμάι, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια (σ.σ. 2013-2014) έβγαλε μαζί με τον αρχηγό του 103 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Μεντανί, που κρύβεται στην Τρίπολη της Λιβύης, θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος για τον πνιγμό 366 μεταναστών στη Λαμπεντούζα το 2013. Ο συνεργός του, ο 36χρονος «διακινητής» Χαλέντ Μπενσαλέ από την Τυνησία, συνελήφθη στην Σικελία και την 1η Ιουλίου 2015 καταδικάστηκε από το δικαστήριο του Αγκριτζέντο σε κάθειρξη 18 ετών.
ν

Πλήρης εξυπηρέτηση

Ως μέρος των υπηρεσιών τους, οι συνταγματάρχες δίνουν στους μετανάστες έναν αριθμό τηλεφώνου για να επικοινωνήσουν με τοn συνταγματάρχη στο επόμενο στάδιο του ταξιδιού τους. Οι τοπικοί συνταγματάρχες δίνουν στους πελάτες τους τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τις μεταναστευτικές οδούς και τους προειδοποιούν όταν υπάρχει έλεγχος της αστυνομίας.
Μερικοί είναι τόσο θρασείς που φτάνουν στο σημείο να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Τον τελευταίο καιρό, ο Ερμίας Γκάρμυ έχει προσθέσει νέες υπηρεσίες για όσους μπορούν να πληρώσουν και έτσι μπορεί και χορηγεί πλαστά διαβατήρια και ψεύτικα έγγραφα γάμου και –χρησιμοποιώντας τουλάχιστον έναν διεφθαρμένο κυβερνητικό υπάλληλο στην Αντίς Αμπέμπα, τον οποίο οι λαθρέμποροι αποκαλούν “πρεσβευτή”– ακόμη και πραγματικά διαβατήρια με έγκυρη βίζα! Για μια τέτοια υπηρεσία υψηλής ποιότητας, ο Γκάρμυ θα μεριμνήσει ώστε οι πελάτες του να ταξιδέψουν με αεροπλάνο…
Με τον τρόπο αυτό, ο Γκάρμυ έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο διακίνησης λαθρομεταναστών, με αντιπροσώπους του σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι προσφέρουν μεταφορά από οπουδήποτε προς οπουδήποτε, σε μια all-inclusive τιμή.
Πρόκειται για μια αυτοκρατορία, με βάση το πουθενά, που διευθύνεται από ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο προσωπικό, συντονισμένο για να προσαρμόζεται στις νέες ευκαιρίες και να ξεπερνά όλες τις αντιξοότητες. Για το λόγο αυτό ο δικαστής του Παλέρμο Φάμπιο Λικάτα (Fabio Licata) τους αποκαλεί «χταπόδι».
Οι ιταλικές διωκτικές αρχές έχουν στα χέρια τους πολλές από τις συνομιλίες του Γκάρμυ με τους «συνταγματάρχες» του και έτσι έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν αρκετές πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής του.
Ο Τζερμάι από τις 20 έως 30 διαδρομές το χρόνο που προγραμματίζει μόνο προς Ιταλία, κερδίζει από 700.000 έως 3.500.000 ευρώ από την κάθε διαδρομή.
Χρησιμοποιεί κάθε είδους πλωτά μέσα – παλιά φορτηγά πλοία, ανεμότρατες, ψαρόβαρκες ή φουσκωτά, τα οποία συνήθως βυθίζονται ή κατάσχονται από τις αρχές. Όπως αποκαλύφθηκε από τις συνομιλίες που υπέκλεψε ο Φεράρα, το πλεούμενο που βυθίστηκε ανοιχτά της Λαμπεντούζα, ένα αλιευτικό σκάφος 96 μέτρων, με το όνομα Giraffe, ανήκε στον Τζερμάι.
ν

Ένα επαναλαμβανόμενο σκηνικό. Ιταλοί διασώστες προσεγγίζουν λέμβο με Αφρικανούς μετανάστες που κινδυνεύει να βουλιάξει. Πηγή: News Media
ν

Το πιο εκπληκτικό απ’ όλα είναι ότι παρά τις χιλιάδες των θυμάτων για τους οποίους η Μεσόγειος γίνεται ο υγρός τάφος τους, η οργάνωση του Ερμίας Τζερμάι ζει και βασιλεύει. Ποιο είναι το “μυστικό” της επιτυχίας αυτού του στυγερού λυτρωτή ψυχών;
Παρά τις κακουχίες και τον μεγάλο αριθμών των πνιγμών, το μυστικό της επιτυχίας του Τζερμάι φαίνεται να είναι η γοητεία του. Ξοδεύει μεγάλο μέρος της ημέρας στο τηλέφωνο, μιλώντας με τις οικογένειες που πληρώνουν για τη μετανάστευση των συγγενών τους, προσφέροντάς τους διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά τους, για το ότι θα ζήσουν στον παράδεισο, ενώ ταυτόχρονα τους υπενθυμίζει τις οφειλές τους.
Το θέμα των χρημάτων είναι ιδιαίτερα λεπτό. Υπάρχουν πολλά παιδιά από την Ερυθραία, τα οποία οι λαθρέμποροι έχουν πάρει από τα στρατόπεδα προσφύγων στην Αιθιοπία.
Το 2015 με την προσφυγική κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στη Συρία, ο Τζερμάι βρήκε μια ακόμη απρόσμενη πληγή πλούτου. Πρόκειται για τα κράτη του λεγόμενου Αραβικού Κόλπου, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, που ανέλαβαν να επωμιστούν το κόστος της διακίνησης των φτωχών Αφρικανών, αρκεί μαζί με αυτούς να προωθήσει ο Τζερμάι στην Ευρώπη και τις στρατιές των προσφύγων από τη Συρία, ώστε να μην αναγκαστούν να τους δεχτούν τα αραβικά κράτη.
Όπως είδαμε, η επιχείρηση είχε τεράστια επιτυχία και ήταν τόσο καλά οργανωμένη που όλα τα κράτη της Ευρώπης πιάστηκαν στον ύπνο. Με τις πολιτικές, τραπεζικές και επιχειρηματικές επαφές που έχει ο Τζερμάι, η εγκληματική του οργάνωση θα συνεχίσει να ανθεί για πολλά ακόμη χρόνια.

 


Translate this post