Τραμπ: «Θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών»

Κατηγορία Κόσμος

ΔΙΕΘΝΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ανατρέποντας όλες τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις.

242g243g532g6r78

Ο Τραμπ σάρωσε σε όλες τις πολιτείες που κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα – Φλώριδα, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Αϊόβα, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν. Image: Supplied
v

ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ όλα τα προγνωστικά, ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, επικρατώντας της υποψηφίου των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, με 279 εκλέκτορες (εννέα παραπάνω από όσους χρειάζονται), έναντι 228 της Κλίντον. Οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν την πλειοψηφία στη Γερουσία (51 έδρες έναντι 48 των Δημοκρατικών), ενώ απέκτησαν και τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, με 235 έδρες έναντι 191 των Δημοκρατικών.

Στον επινίκιο λόγο του, ο Τραμπ είπε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών, θέτοντας τέρμα στον διχασμό που έζησε η χώρα.

Στην ομιλία του ο Τραμπ κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να ενωθούν, έπλεξε το εγκώμιο της Χίλαρι Κλίντον, υπογραμμίζοντας την προσφορά της στη χώρα, ενώ διαβεβαίωσε τη διεθνή κοινότητα για την πρόθεσή του να προωθήσει μεν τα συμφέροντα της Αμερικής, αλλά παράλληλα να έχει τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες που θέλουν το ίδιο.

Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει την τελική επικράτηση κάθε υποψηφίου στις πολιτείες (με κόκκινο χρώμα ο Τραμπ, με γαλάζιο η Κλίντον).

452g243g532g6r78

Μετά το αρχικό σοκ που προκάλεσε τις προηγούμενες ώρες η πιθανότητα, που τελικά εξελίχθηκε σε πραγματικότητα, να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ τον Λευκό Οίκο, οι επενδυτές άρχισαν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα με αποτέλεσμα να κυριαρχεί σταθεροποιητική στάση στις διεθνείς αγορές.
v

Blue collars vs White collars

Τον Τραμπ ψήφισαν οι μη προνομιούχοι Αμερικανοί και οι λεγόμενοι “blue-collar workers”, δηλαδή τα εκατομμύρια των ανέργων, των εργατών, των χαμηλά αμειβόμενων πτυχιούχων, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από την οικονομική και κοινωνική ζωή, σε αντίθεση με τους “white-collar workers”, τους προνομιούχους που εκπροσωπούσαν οι οικογένειες Ομπάμα και Κλίντον.

Στις σφυγμομετρήσεις οι οπαδοί του Τραμπ απέφευγαν να δηλώσουν την προτίμησή τους στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, επειδή το να υποστηρίζεις τον Τραμπ θεωρείτο από πολλούς κάτι «κακό».

Κάτι άλλο, που έπαιξε ίσως δευτερεύοντα ρόλο, αλλά είναι ουσιαστικό από πλευράς εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, είναι ότι ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα έρθει σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να τερματιστεί η κρίση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, σε αντίθεση με την Κλίντον που σκόπευε να γεμίσει με βαλλιστικούς πυραύλους και πυρηνικά όπλα όλη την Ευρώπη και να επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερα περιοριστικά μέτρα στη Ρωσία, με απρόβλεπτες για το μέλλον του πλανήτη και την ανθρωπότητα συνέπειες.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν το κοντράστ των συναισθημάτων κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στα δύο στρατόπεδα, τους «γαλάζιους» Δημοκρατικούς και τους «κόκκινους» Ρεπουμπλικάνους.
v

95hj423h3662k4lj6lk77
v

97hj423h3662k4lj6lk77
v

Ο διευθυντής της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα, κάλεσε τους δημοκρατικούς οπαδούς να «πανε σπίτι τους» σημειώνοντας ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών –που είναι πολύ πιθανό να λάβει τελικά περισσότερες ψήφους σε πανεθνικό επίπεδο– προς το παρόν δεν προτίθεται να τοποθετηθεί δημόσια, αποδεχόμενη την ήττα της. Ήταν μια ενέργεια που προκάλεσε έκπληξη και αντιδράσεις.

Όμως η ήττα είναι ήττα και η νίκη νίκη.

Οι αντιδράσεις προέρχονται από το γεγονός ότι η Κλίντον πήρε σχεδόν 200.000 ψήφους περισσότερες (59.626.695 έναντι 59.428.493 του Τραμπ), όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται από τους εκλέκτορες των πολιτειών και όχι από τον αριθμό των ψήφων. Και στο σώμα των εκλεκτόρων ο Τραμπ θριάμβευσε με 279 έναντι 228 της Κλίντον, καθώς κέρδισε τους εκλέκτορες περισσότερων πολιτειών. Για την εκλογή στο προεδρικό αξίωμα απαιτούνται 270 εκλέκτορες.

552g243g532g6r78
Χάρτης με τον αριθμό των εκλεκτόρων κάθε πολιτείας. Πηγή: CNN

 


Translate this post