50 οι νεκροί από τα πυρά του 29χρονου Ομάρ Ματίν

Κατηγορία Διεθνή-Κόσμος

ΔΙΕΘΝΗ

Youmagazine Newsroom

 

Ο 29χρονος ισλαμιστής Ομάρ Ματίν είναι ο δράστης του τρομοκρατικού χτυπήματος με τους 50 νεκρούς στο Ορλάντο της Φλόριντα.

3JH4HGUOIUI6554N76

Η φωτογραφία του Ομάρ Ματίν από το MySpace που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία.
Photo: CBS. Πηγή: Supplied

v

ΕΞΑΚΡΙΒΩΘΗΚΕ η ταυτότητα του εκτελεστή του Ορλάντο. Πρόκειται για τον Αμερικανό πολίτη Ομάρ Μιρ Σεντίκ Ματίν (Omar Mir Seddique Mateen), 29 ετών, που κατάγεται από το Αφγανιστάν.

Ο Ματίν εισέβαλε ένοπλος ξημερώματα Κυριακής στο κλαμπ Pulse, όπου σκότωσε 50 άτομα και τραυμάτισε άλλα 53. Ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Όπως αναφέρει το CBS, πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης είχε ασπαστεί την εξτρεμιστική ισλαμιστική ιδεολογία.
v

4JH4HGUOIUI6554N76

Τραυματίες από τα πυρά του  29χρονου εκτελεστή περιμένουν τις πρώτες βοήθειες έξω από το κλαμπ Pulse στο Ορλάντο. Photo: EPA/Univision. Πηγή: Supplied
v

Ο Ματίν έγινε Αμερικανός πολίτης στην ηλικία των 20 ετών, τα περισσότερα όμως μέλη της οικογένειάς του διατηρούν έως τώρα την αφγανική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με την πρώην σύζυγό του, ήταν διανοητικά ασταθής και τη χτυπούσε επανειλημμένα, όσο ήταν παντρεμένοι.

Η πρώην σύζυγός του είπε ότι γνώρισε τον Ματίν μέσω διαδικτύου πριν από οκτώ χρόνια και μετακόμισε στην Φλόριντα για να τον παντρευτεί.

Στην αρχή τα πράγματα πήγαιναν καλά, ύστερα όμως ο Ματίν άρχισε να εκδηλώνει βίαιη συμπεριφορά και να τη χτυπά με το παραμικρό.

Ο Ματίν κατά τη δολοφονική επίθεση ήταν οπλισμένος με τυφέκιο εφόδου και ένα πιστόλι.

Όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, ο δράστης πριν αρχίσει το μακελειό τηλεφώνησε στον αριθμό έκτακτων περιστατικών 911 για να δηλώσει την αφοσίωσή του στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS), πριν αρχίσει να πυροβολεί τα ανυποψίαστα θύματά του.
v

7JH4HGUOIUI6554N76

Ο Ομάρ Ματίν κάλεσε το αριθμό έκτακτων περιστατικών 911 για να δηλώσει την πίστη του στο Ισλαμικό Κράτος. Photo: MySpace. Πηγή: Supplied
v

Η πρώτη επιβεβαίωση ήρθς από το συριακό πρακτορείο Amaq News, που πρόσκεται στο ISIS, το οποίο ανέφερε: «Η επίθεση που είχε ως στόχο ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης για ομοφυλόφιλους στο Ορλάντο της Φλόριντα και η οποία άφησε περισσότερους από 100 νεκρούς και τραυματίες, εκτελέστηκε από έναν μαχητή του Ισλαμικού Κράτους».

(Μια μέρα μετά, στις 13 Ιουνίου, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε με επίσημη ανακοίνωσή του την ευθύνη της επίθεσης).
v

5JH4HGUOIUI6554N76

Αστυνομικοί προσπαθούν να απομακρύνουν τους συγγενείς των θυμάτων που βρίσκονταν μέσα στο κλαμπ Pulse. Photo: ΑΡ. Πηγή: Supplied
v

Οι αμερικανικές Αρχές πιστεύουν ότι χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα για να σκοτώσει 50 ανθρώπους και να τραυματίσει δεκάδες άλλους στην επίθεση που πραγματοποίησε στο γκέι κλαμπ λίγο μετά δύο το πρωί της Κυριακής.
v

Αυτό το κράνος από κέβλαρ έσωσε τη ζωή ενός αστυνομικού που δέχτηκε σφαίρα από τον Ομάρ Ματίν.
v
Ο δράστης σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία τρεις ώρες αργότερα, όταν μια ομάδα SWAT επιτέθηκε στο μέρος όπου είχε καταφύγει με τους ομήρους που κρατούσε.

v

6JH4HGUOIUI6554N76

Αυτό το «εγχώριο περιστατικό τρομοκρατίας» αποτελεί την χειρότερη μαζική δολοφονία στην ιστορία των ΗΠΑ. Photo: Reuters. Πηγή: Supplied
v

Η πρώην σύζυγος του Ματίν κατάγεται από χώρα της Κεντρικής Ασίας, ο ίδιος όμως ο Ματίν είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη. Αργότερα με την οικογένειά του μετακόμισαν στη Φλόριντα. Ζούσε στην κομητεία Σαιντ Λούσυ με τη δεύτερη σύζυγό του και τον τρίχρονο γιο τους.

Στη σειρά φωτογραφιών που είχε ανεβάσει στο Myspace, ο Ματίν βγάζει σέλφι φορώντας πουκάμισα της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης (NYPD), ενώ σε άλλε φορά τον ισλαμικό σκούφο προσευχής.

 


Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Translate this post