Γιατί βρίσκουμε ορισμένους ανθρώπους πιο ελκυστικούς από άλλους

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Σχέσεις & Σεξ

ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια νέα έρευνα πάνω στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα αποκαλύπτει τους λόγους που βρίσκουμε κάποιους ανθρώπους πιο ελκυστικούς από άλλους.

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει τα μυστικά της σεξουαλικότητας. Photo: News.com.au (video screenshot)

v

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ σεξουαλικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη από τον έρωτα με την πρώτη ματιά, αποκαλύπτει επιστημονική έρευνα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους βρίσκουμε ορισμένους ανθρώπους πιο ελκυστικούς από άλλους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το ποιο πρόσωπο επιθυμούμε, αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Η έρευνα επιβεβαίωσε αυτό που είναι γνωστό από καιρό, ότι οι νέοι άνδρες δίνουν περισσότερη σημασία στη φυσική εμφάνιση και τα σωματικά προσόντα, ενώ οι νέες γυναίκες προτιμούν έναν δεσμό βασισμένο στο συναίσθημα.

Ωστόσο, οι λόγοι που μας έλκει ένα άλλο πρόσωπο είναι πολύ πιο περίπλοκοι.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο NewsWire της Αυστραλίας, ο ειδικός στη συμπεριφορά Dr Stephen Whyte (Στήβεν Γουάιτ), είπε ότι ναι μεν η έρευνα επαλήθευσε ορισμένα στερεότυπα, αλλά αυτό που οι γυναίκες και οι άνδρες προτιμούν σε έναν σύντροφο αλλάζει με την ηλικία και την πάροδο του χρόνου.

«Οι άνδρες και οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερο βάρος σε πράγματα όπως η εμφάνιση και τα σωματικά προσόντα, όταν βρίσκονται στη μέγιστη γονιμότητα, μεταξύ 18 και 36 ετών», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό αλλάζει σταδιακά όσο μεγαλώνουμε και ειδικά πάνω από τα 40 δίνουμε μεγαλύτερη σημασία σε πράγματα όπως ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα.

Οι άνδρες δίνουν μεγαλύτερη σημασία στα σωματικά προσόντα μιας γυναίκας, ενώ όταν μεγαλώνουν στον χαρακτήρα και την προσωπικότητα. Αντίθετα οι γυναίκες δίνουν μεγάλη σημασία στη «χημεία» των δύο προσώπων και στο συναισθηματικό δέσιμο.

Συνεχίζοντας είπε ότι τα άτομα που εισέρχονται στην αγορά γνωριμιών στα 20 ή τα 30 τους υποκινούνται σε μεγάλο βαθμό από την επιθυμία αναπαραγωγής, γεγονός που εξηγεί γιατί οι νεότερες ηλικίες στέκονται στην εμφάνιση.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Κουίνσλαντ διερεύνησαν τις προτιμήσεις σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Για να το κάνουν αυτό, μελέτησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από χιλιάδες Αυστραλούς ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών που είχαν συμμετάσχει σε παλαιότερη αυστραλιανή έρευνα για το σεξ.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι πρωτεύοντα ρόλο αρχικά παίζει η εμφάνιση, στη συνέχεια τα εφόδια και στο τέλος η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας (βλ. σχήμα 1).
ν

Σχήμα 1. Για τους άνδρες πρωτεύοντα ρόλο παίζουν τα σωματικά προσόντα, για τις γυναίκες η συναισθηματική σύνδεση και η εμπιστοσύνη. Πηγή: Queensland University of Technology
ν

Αναφορικά με την εμφάνιση, για τους άνδρες πρωταρχικό ρόλο παίζει η φυσική κατασκευή (αναλογίες σώματος), κατόπιν η ελκυστικότητα (ερωτισμός) και μετά η ηλικία.

Όσον αφορά τα εφόδια, οι άνδρες ενδιαφέρονται περισσότερο από τις γυναίκες για τα έσοδα και την περιουσία της πιθανής συντρόφου τους, λιγότερο για την ευφυΐα και ακόμη λιγότερο για τις πιθανές σπουδές ή τα επιστημονικά προσόντα. Αυτά εντυπωσιάζουν περισσότερο τις γυναίκες, που θέλουν ο μελλοντικός σύντροφός τους να είναι ευφυής και ικανός ώστε να νιώθουν εμπιστοσύνη.

Τέλος, όσον αφορά την προσωπικότητα, πρωταρχικό ρόλο για τις γυναίκες (αλλά και για τους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας) παίζει το συναισθηματικό δέσιμο, αυτό που ορισμένες φορές ονομάζεται «χημεία» μεταξύ των συντρόφων, αμέσως μετά έρχεται η εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας και τριτεύοντα ρόλο παίζει αν ο σύντροφός τους είναι ειλικρινής, επικοινωνιακός και ανοιχτός.
ν

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τη σημασία εννέα χαρακτηριστικών που σχετίζονται με τη σεξουαλική έλξη: ηλικία, ελκυστικότητα, φυσική κατασκευή / χαρακτηριστικά, νοημοσύνη, εκπαίδευση, εισόδημα, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και συναισθηματική σύνδεση.

Κατόπιν τους ρώτησαν ποιο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά τους έλκει περισσότερο ερωτικά και ζήτησαν να το βαθμολογήσουν σε μια κλίμακα από το καθόλου (0) έως πολύ σημαντικές (100).

«Πρώτον, βρήκαμε ότι τα αρσενικά θεωρούν τόσο την ελκυστικότητα όσο και τη φυσική κατασκευή ως τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά για τη σεξουαλική έλξη μιας γυναίκας σε σχέση με τα άλλα χαρακτηριστικά», δήλωσε ο Dr Whyte (βλ. σχήμα 2).

«Και τα δύο φύλα θεωρούσαν το εισόδημα ως τον λιγότερο σημαντικό παράγοντα, αλλά οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη σημασία από τους άνδρες στην εκπαίδευση και τη νοημοσύνη, αν και οι άνδρες θεωρούν την ειλικρίνεια πιο σημαντική απ’ ότι οι γυναίκες».

Στις μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο, οι προτιμήσεις τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών συμπίπτουν, με τα δύο φύλα να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη.
ν

Σχήμα 2. Η βαθμολόγηση των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με τη σεξουαλική έλξη ανάλογα με την ηλικία των ερωτηθέντων. Πηγή: Queensland University of Technology
ν

«Το πιο σημαντικό σε αυτή τη μελέτη», είπε ο Dr Whyte, «είναι ότι δείχνει ότι άνδρες και γυναίκες ενδιαφέρονται για τα ίδια πράγματα. Απλώς το κάνουν σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους».

Αυτό βέβαια δημιουργεί κάποια στερεότυπα, αλλά στερεότυπα που εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό και δεν πέφτουμε έξω όταν λέμε «οι άνδρες συμπεριφέρονται έτσι» ή «οι γυναίκες συμπεριφέρονται έτσι». Όλοι συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο, απλώς ορισμένα χαρακτηριστικά τονίζονται σε διαφορετικά στάδια της ζωής μας για διαφορετικούς λόγους.

Η μελέτη αυτή είναι πιο ολοκληρωμένη, γιατί περιλαμβάνει μεγαλύτερο εύρος ηλικιών σε σχ’εση με προηγούμενες μελέτες που είχαν περιορισμένο ηλικιακό εύρος. Γι’ αυτό και η μελέτη αυτή αποκάλυψε ότι το μοτίβο των σεξουαλικών προτιμήσεων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία.
ν

 


Translate this post