Η νέα γενιά έχει πάρει «διαζύγιο» από το σεξ;

Κατηγορία NEWS, Σχέσεις & Σεξ

ΣΧΕΣΕΙΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η γενιά του 1990 έχει πάρει «διαζύγιο» από το σεξ, υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior.

113241G243H513G25GH464

Μεγάλος αριθμός νέων χάνει τη χαρά και την εμπειρία μιας αισθηματικής σχέσης. Image: Supplied
v

ΜΠΟΡΕΙ να τους δείτε να κάθονται αγκαλιασμένοι και να φιλιούνται, αλλά, όπως αναφέρει αμερικανική έρευνα, οι νέοι, από 18 έως 24 ετών, είναι οι λιγότεροι σεξουαλικώς ενεργοί συγκριτικά με τους νέους των περασμένων γενεών, σε μεγαλύτερους αριθμούς ακόμη κι από τη γενιά της Μεγάλης Ύφεσης (1920).

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η «γενιά της Χιλιετίας», όπως είναι γνωστή. γυρίζει την πλάτη στο σεξ λόγω της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, της καλύτερης επίγνωσης των κινδύνων των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και της εύκολης πρόσβασης στην πορνογραφία.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα μελέτης για τη σεξουαλική συμπεριφορά των ανθρώπων που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1990. Όπως φαίνεται, οι άνθρωποι αυτοί «έχουν πάρει διαζύγιο» από το σεξ. Η τελευταία γενιά νέων ανθρώπων που εμφάνισε υψηλό ποσοστό σεξουαλικής αποχής ήταν το 1920.

Οι νέοι άνθρωποι σήμερα δεν απολαμβάνουν σεξουαλικές σχέσεις όσο οι προηγούμενες γενιές, παρά τη διάδοση και την πληθώρα των ιστοσελίδων γνωριμιών και των σχετικών εφαρμογών, αλλά και τις πιο ελεύθερες αντιλήψεις για το προγαμιαίο σεξ.

Όπως αναφέρει η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior, η μοναδική άλλη γενιά που εμφανίζει τόσο μεγάλη σεξουαλική αδράνεια είναι αυτή που γεννήθηκε τη δεκαετία του 1920.

Η μελέτη, στην οποία πήραν συνολικά μέρος 26.707 άτομα, διαπίστωσε ότι το 15% των νέων ηλικίας μεταξύ 20 και 24 ετών, που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1990 και ανήκουν στη Millennial generation, ανέφεραν ότι δεν είχαν σεξουαλικό σύντροφο μετά τα 18 τους χρόνια. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους προκατόχους τους, τη λεγόμενη Generation X της δεκαετίας του 1960 ήταν μόλις 6%.

«Η μελέτη, στην πραγματικότητα, διαψεύδει τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι αυτοί που γεννήθηκαν το 1990 είναι απελευθερωμένοι με ροπή στις ερωτικές επαφές, κάτι που διευκολύνεται από τις ιστοσελίδες γνωριμιών, και ότι είναι μια γενιά που αναζητεί εύκολες και γρήγορες σχέσεις και συχνές ερωτικές συνευρέσεις άνευ όρων», επισημαίνει η δρ Τζιν Τουίγκι (Jean Twenge), καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, που μετείχε στην έρευνα.
v

313241G243H513G25GH464

Η γενιά της Χιλιετίας προτιμά την online επικοινωνία από την προσωπική επαφή. Image: Supplied
v

«Τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε δείχνουν ότι η τεχνολογία έχει αντίθετη επίδραση στους νέους, που προτιμούν να ξοδεύουν ώρες στην online επικοινωνία από το να συναντηθούν προσωπικά. Γι’ αυτό και δεν είναι σεξουαλικώς δραστήριοι», προσθέτει η καθηγήτρια.

H μελέτη, επίσης, διαπίστωσε ότι οι νεαρές γυναίκες σήμερα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να μην είναι σεξουαλικά δραστήριες συγκριτικά με τους άνδρες.

Επίσης, διαρκώς λιγότεροι νέοι άνθρωποι αποκτούν δίπλωμα οδήγησης ή εργάζονται, στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ότι οι νέοι σήμερα «μεγαλώνουν» με βραδύτερους ρυθμούς από τους νέους που γεννήθηκαν το 1980.

Την ίδια στιγμή, μια διαφορετική μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα και εκπονήθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ αναφέρει ότι το ποσοστό των μαθητών γυμνασίου που δήλωσαν ότι είχαν κάνει σεξ ανερχόταν στο 41% το 2015, ενώ το 1991 το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 54%.

Έτσι, σήμερα παρατηρείται το περίεργο φαινόμενο να υπάρχουν κοπέλες που φτάνουν στην ηλικία των 24, 25 και 26 ετών χωρίς να έχουν κάνει σεξ.

Η δρ Τζην Τουίγκι επισημαίνει ότι τα αίτια της μεταστροφής αυτής είναι πολύπλοκα, αλλά κάποιοι παράγοντες μπορεί να είναι η καλύτερη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η μεγαλύτερη επίγνωση για τους κινδύνους των αφροδίσιων νοσημάτων, η εύκολη πρόσβαση στην πορνογραφία και άλλα.

Για κάποιο λόγο οι αυξημένες γνώσεις γύρω από σεξουαλικά συστήματα, αλλά και η δυνατότητα παρακολούθησης της σεξουαλικής επαφής στο βίντεο δεν μεταφράστηκε σε περισσότερο σεξ για τους νέους ανθρώπους.

 


Translate this post