Ανησυχητικό: Δύο παιδιά εξαφανίζονται στην Ελλάδα κάθε τρεις ημέρες

Κατηγορία Παιδί & Γονείς, Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ  | Ενημ. 22/05/2024, 14:42

Από την Βίκυ Παπατζίκου

 

Δύο παιδιά εξαφανίζονται στην Ελλάδα κάθε τρεις ημέρες και ένας ενήλικας κάθε δυο ημέρες, αναφέρει το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Τα παιδιά χρειάζονται προστασία, καθώς είναι τα πιο εύκολα θύματα. Image: Supplied

v

ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ εξαφανίζονται κάθε τρεις ημέρες ενώ ανά δύο ημέρες εξαφανίζεται ένας ενήλικας, αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνεργασία με άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που δίνουν καθημερινά τιτάνιο αγώνα για τον εντοπισμό εξαφανισμένων ανθρώπων.

Τα στοιχεία του οργανισμού, είναι αποκαλυπτικά καθώς το 2023, πραγματοποιήθηκαν  8.354 τηλεφωνικές κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά “116000”, ενώ δηλώθηκαν και αναζητήθηκαν 186 παιδιά και 160 ενήλικες.

Όσον αφορά το 1ο τετράμηνο της φετινής χρονιάς, οι κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά “116000” έφτασαν στις 3.814, ενώ την ίδια περίοδο εξαφανίστηκαν 81 παιδιά και 50 ενήλικες.

Η 25η Μαΐου είναι η «Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά» και το «Χαμόγελο του Παιδιού», διοργάνωσε χθες Τρίτη 21/5, για 20ή χρονιά, εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο οποίος ανέφερε: «Θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι επιμένουν να υπηρετούν την Κοινωνία Πολιτών, να τη συντηρούν, να τη διατηρούν, να την ενισχύουν και να την υπηρετούν. “Το Χαμόγελο του Παιδιού” ανήκει σε αυτούς».

Ο υπουργός μίλησε για τη δράση που έχει αναπτύξει η αστυνομία, τις μεθόδους που ακολουθούνται για τον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών αλλά και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ. και ιδιωτικών φορέων.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους καθώς όλοι διαδραματίζουν θεσμικό ρόλο στην προστασία των παιδιών: «Όλα ξεκίνησαν 28 χρόνια πριν όταν ένα μικρό παιδί, ο γιος μου, φεύγοντας μου άφησε αυτή την παρακαταθήκη, αλλά και σε εσάς, που ενώσατε τις δυνάμεις σας. Το “Χαμόγελο” υπηρετεί τους θεσμούς του κράτους, καθώς ο ρόλος ενός εθελοντικού Οργανισμού είναι να συμπληρώνει και όχι να υποκαθιστά, και το “Χαμόγελο” το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αξιοποιείστε μας στο μέγιστο».

Στατιστικά στοιχείων εξαφανίσεων ανηλίκων και ενηλίκων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, παρουσίασε η κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις Παιδιών και Ενηλίκων του Οργανισμού, Ειρήνη Ριζοπούλου η οποία αναφέροντας πως το βασικό προφίλ του εξαφανισμένου παιδιού στην Ελλάδα είναι κορίτσι, εφηβικής ηλικίας και  ελληνικής καταγωγής υπογράμμισε: «Πρωταρχικός στόχος σε μια εξαφάνιση είναι η άμεση εύρεση του αγνοούμενου, και να είναι ασφαλής. Όταν πρόκειται για παιδιά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ένα παιδί που βρίσκεται μακριά από τους ανθρώπους που το φροντίζουν είναι ένα παιδί σε κίνδυνο».

Βασικό προφίλ του εξαφανισμένου παιδιού στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι κορίτσι εφηβικής ηλικίας και ελληνικής καταγωγής.

Από πλευράς αστυνομίας, μίλησε ο αστυνομικός διευθυντής και προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης, Αναζητήσεων, Αρχείου και Ταυτοτήτων Νικόλαος Σγουρός στην ομιλία του αναφέρθηκε στην συνεργασία που υπάρχει με τους ιδιωτικούς φορείς: «Προκειμένου να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το φαινόμενο των εξαφανισμένων παιδιών, πραγματοποιείται συνεργασία πολλών φορέων με την ευρύτερη έννοια του όρου και το “Χαμόγελο” πολλές φορές λειτουργεί αποτελεί τον καταλύτη στις ενέργειες αυτές».

Με αφορμή τη συνάντηση και την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, πραγματοποιήθηκε προβολή trailer της νέας ταινίας μικρού μήκους από το Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις Παιδιών & Ενηλίκων του Οργανισμού σε συνεργασία με την PSDM Athens, με τίτλο «Η Νεφέλη αγνοείται», όπου ένα 16χρονο κορίτσι λόγω του εκφοβισμού που δέχεται και της μοναξιάς που νιώθει τρέπεται σε φυγή, και βιώνει καταστάσεις τραυματικές.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα βίντεο από τα παιδιά του παιδικού σταθμού «Λιλιπούπολη», όπου έστειλαν βιντεοσκοπημένο το δικό τους μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα.
ν

Image: Supplied

ν

Οι χώρες με τις περισσότερες εξαφανίσεις

Σύμφωνα με την οργάνωση International Centre for Missing & Exploited Children, οι χώρες με τις περισσότερες εξαφανίσεις παιδιών είναι οι εξής:

Στην Αυστραλία υπολογίζεται ότι 20.000 παιδιά αγνοούνται κάθε χρόνο.
(Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία, Εθνικό Κέντρο Συντονισμού).

Στον Καναδά υπολογίζεται ότι 45.288 παιδιά αγνοούνται κάθε χρόνο.
(Government of Canada, Canada’s Missing – 2015 Fast Fact Sheet).

Στη Γερμανία υπολογίζεται ότι 100.000 παιδιά αγνοούνται κάθε χρόνο.
(Πρωτοβουλία Vermisste Kinder).

Στην Ινδία υπολογίζεται ότι 96.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο.
(Bachpan Bachao Andolan, Missing Children of India).

Στην Τζαμάικα εκτιμάται ότι 1.984 παιδιά αγνοούνταν το 2015.
(Γραφείο Μητρώου Παιδιών της Τζαμάικα).

Στη Ρωσία εκτιμάται ότι 45.000 παιδιά εξαφανίστηκαν το 2015.
(Interview with Pavel Astakhov MIA “Russia Today”, Apr. 4, 2016).

Στην Ισπανία υπολογίζεται ότι 20.000 παιδιά αγνοούνται κάθε χρόνο.
(Η Ισπανία προσχώρησε στη γραμμή επικοινωνίας της ΕΕ για τα εξαφανισμένα παιδιά στις 22 Σεπτεμβρίου 2010).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι 112.853 παιδιά αγνοούνται κάθε χρόνο.
(Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος, Γραφείο Αγνοουμένων του Ηνωμένου Βασιλείου).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται ότι 460.000 παιδιά αγνοούνται κάθε χρόνο.
(Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, NCIC).
ν

 


Translate this post