Τραγωδία στα Τέμπη: Στους 42 οι νεκροί – Βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης (vid)

Κατηγορία NEWS, Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  | Ενημ. 1/3/2023 10:54, 12:23

Posted by Youmagazine Staff

 

Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 42 νεκρούς. Αγνοούνται 25 άτομα.

Εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας – εικόνα φρίκης. Image: Supplied

v

ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ εξελίσσεται το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 42, ενώ 85 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 66 νοσηλεύονται. Από αυτούς οι 6 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Υπάρχουν εγκαυματίες και ακρωτηριασμένοι. Γονείς ψάχνουν τα παιδιά τους.

Αγνοούνται ακόμα 25 άτομα. Στα δύο τρένα επέβαιναν συνολικά 354 άτομα (342 επιβάτες και 12 άτομα προσωπικό, δύο εκ των οποίων στην εμπορική αμαξοστοιχία).

Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται στα τρία πρώτα βαγόνια.

Στο σημείο επιχειρούν 150 πυροσβέστες, στελέχη της ΕΜΑΚ, 17 οχήματα και τέσσερα γερανοφόρα, ενώ έχουν σπεύσει επίσης 30 ασθενοφόρα.

Σύμφωνα με νεότερη άτυπη ενημέρωση, οι τραυματίες που νοσηλεύονται αυτή την ώρα ανέρχονται σε 66 στα νοσοκομεία Λάρισας, ΑΧΕΠΑ, Γεννηματάς Θεσσαλονίκης και Κατερίνης.

Εξ αυτών, μέχρι στιγμής, έξι άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σε δύο νοσοκομεία της Λάρισας (4 στο Πανεπιστημιακό και 2 στο Γενικό Λάρισας).

Αγνοούνται 25 άτομα

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 25 αγνοούμενους οι οποιοι ενδέχεται να βρίσκονται στο τρίτο βαγόνι, όπου αυτή την ώρα επιχειρούν οι αρχές διάσωσης.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλαβε δισεκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά κανείς δεν γνωρίζει σε ποιες τσέπες «ημετέρων» πήγαν αυτά τα χρήματα.

Τώρα θρηνούν –και θα θρηνούν για πολύ καιρό– πάνω από 40 οικογένειες στην Ελλάδα, οι οποίες ούτε που θα πάρουν ένα ευρώ για την εγκληματική αμέλεια της εταιρείας που διαχειρίζεται τα τρένα και της κυβέρνησης των παρασίτων.
ν

Πηγή: Reuters

ν

Θα χρειαστεί έλεγχος DNA για ταυτοποίηση κάποιων σορών

Σε άσχημη κατάσταση βρίσκονται οι σοροί στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Άλλες είναι ολοσχερώς καμένες και άλλες πολτοποιημένες.

Οπως ανέφερε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης η Ρουμπίνη Λεονταρή, προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, από το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, «στο νεκροτομείο υπάρχουν 35 σοροί αυτή τη στιγμή, ενώ συνεχίζεται η μεταφορά σορών».

Ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν αρκετά άτομα εγκλωβισμένα στα πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Το επιβατικό τρένο που είχε κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία που είχε αντίθετη κατεύθυνση. Τα δύο τρένα βρέθηκαν – υπό άγνωστες συνθήκες – να κινούνται στην ίδια γραμμή, κάτι που οδήγησε στη σφοδρή σύγκρουση.

Ξεκινά η διαδικασία για την αναγνώριση των θυμάτων

Τα περισσότερα σώματα των νεκρών είναι πολτοποιημένα και γι’ αυτό δύσκολο να αναγνωριστούν. Η ευθύνη πέφτει στους ώμους των δικών τους ανθρώπων.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι νέοι.
ν

Αεροφωτογραφία από τον τόπο του μακελειού. Χάθηκαν νέοι άνθρωποι από κρατική αμέλεια. Image: Supplied
ν

Ξεκινά η διαδικασία για την αναγνώριση των 36 θυμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε δηλώσεις του έξω από το νοσοκομείο.

Όπως ανέφερε, οι περισσότεροι από τους τραυματίες βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και κάποιοι που είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση.

Ο Θ. Πλεύρης σημείωσε πως «κατά βάση έχουμε νέο κόσμο σε τραυματίες και νεκρούς».

Πεδίο μάχης το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Oι γιατροί στα νοσοκομεία της Λάρισας συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να περιθάλψουν τους τραυματίες και όσους χρειάζονται νοσηλεία μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Γίνεται χαμός στο νοσοκομείο. Δίνουμε τον αγώνα μας για να περιθάλψουμε όλους τους τραυματίες που διακομίζονται στα Επείγοντα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολος Κομνός.

Σημείωσε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο νοσηλεύονται τουλάχιστον 20 άτομα με δύο τραυματίες να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο κ. Κομνός εκτίμησε ότι ο αριθμών των νεκρών θα αυξηθεί, διαβεβαιώνοντας πως οι γιατροί δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.
ν

Εικόνες από την σύγκρουση τρένων στα Τέμπη | Σήμερα | 01/03/2023
v

v

Σύγχρονα τρένα, χειροκίνητο σύστημα εποχής Τρικούπη

Η φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη κατέδειξε για ακόμα μία φορά πως οι Έλληνες πολίτες ζουν καθημερινά από θαύμα και την εύνοια του Θεού καθώς ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν είχαμε μία τέτοια τραγωδία τα προηγούμενα χρόνια είναι απλώς γιατί δεν… έτυχε.

Σήμερα όλη η Ελλάδα έμαθε ότι οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι λειτουργούν χειροκίνητα όπως ακριβώς κάποτε επί Χαρίλαου Τρικούπη, ή στις ταινίες western.

Με μια όμως ουσιώδη διαφορά: τον καιρό του Τρικούπη τα τρένα δεν ανέπτυσσαν ταχύτητες 200 χλμ. την ώρα. Τότε οι ταχύτητες ήταν πολύ χαμηλότερες και υπήρχε μεγαλύτερος χρόνος αντίδρασης.

Είμαστε στον 21ο αιώνα και οι σταθμάρχες συνεννοούνται μεταξύ τους με… ασύρματο, για το ποιος κυκλοφορεί εκείνη τη στιγμή στη γραμμή.

Το προσωπικό είναι επίσης μειωμένο, για να κάνει οικονομία στους μισθούς η κυβέρνηση.

Ποιος φταίει;

Εικάζεται λοιπόν πως ο σταθμάρχης στη Λάρισα δεν γύρισε τα κλειδιά του μηχανισμού που ρυθμίζει τη διέλευση στις διακλαδώσεις, αφήνοντας την αμαξοστοιχία που ερχόταν από την Αθήνα να ανέβει από τη γραμμή καθόδου.
ν

Πρόεδρος Μηχανοδηγών ΟΣΕ: «Τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια»
ν

ν

 


Translate this post