Απόπειρα κατά Φίτσο: Πυροβολούν ειρήνη και δημοκρατία στην Ευρώπη

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  | Ενημ. 16/05/2024, 12:39

Από τον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο

 

Πράκτορας των βρετανικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ο 71χρονος που πυροβόλησε πέντε φορές τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας.

Αριστερά: ο επίδοξος εκτελεστής του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο (δεξιά) καθηλωμένος στο έδαφος μετά τη δολοφονική απόπειρα. Image: Supplied

v

Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ του αριστερού και επικριτή της δυτικής πολιτικής στην Ουκρανία πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο συνιστά ένα πολύ ανησυχητικό σημάδι για το μέλλον της δημοκρατίας και της ειρήνης στην Ευρώπη. Συμπίπτει επίσης με τις όλο και σαφέστερες εκδηλώσεις της πρόθεσης ισχυρών δυτικών κύκλων να κλιμακώσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Σλοβακία, εκτός του ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., είναι, μαζί με την Ουγγαρία, χώρα-κλειδί για την παροχή οπλισμού και την επιχειρησιακή στήριξη της Ουκρανίας.

Είδαμε πρόσφατα την παροχή στο Κίεβο όπλων που μπορούν να πλήξουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος, τις δηλώσεις Μακρόν περί αποστολής γαλλικού στρατού στην Ουκρανία, τις δηλώσεις του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών ότι δεν υπάρχει διπλωματική λύση στο ουκρανικό, μεταξύ πολλών άλλων.

Αυτά συνιστούν πολιτική προετοιμασίας παγκοσμίου πολέμου, είτε το συνειδητοποιούν αυτοί που την εκτελούν είτε όχι, και μια τέτοια πολιτική προϋποθέτει βέβαια την «εκκαθάριση» της Δύσης από κάθε «διαφωνούντα», όπως και τη βίαιη καταστολή των διαμαρτυρομένων.

Η πολιτική αυτή, σημειωτέον, περιέλαβε μέχρι τώρα και μεγάλης κλίμακας προβοκάτσιες και τρομοκρατικές επιχειρήσεις, όπως η ανατίναξη του αγωγού Nord Stream, οι επιθέσεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπαρίζιε και δολοφονίες ή απόπειρες δολοφονίας Ρώσων δημοσιογράφων και πολιτικών στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Επόμενος στον κατάλογο των εκκαθαρίσεων ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.

Δείτε το βίντεο με τους πυροβολισμούς.
ν

ν

Η στιγμή που ο δράστης βγάζει το όπλο και πυροβολεί κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Image: Supplied
ν

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ήταν εδώ και καιρό στο στόχαστρο των Δυτικών επειδή είχε αποκαλύψει ορισμένες αλήθειες που τους χαλούσαν το αφήγημα,

1) Ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι μια ομάδα από γκάγκστερ που λυμαίνεται τη χώρα.

2) Ότι η Ουκρανία δεν είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, αλλά βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο και την επιρροή των ΗΠΑ.

3) Ότι Κύριος οίδε πόση από τη βοήθεια των δισεκατομμυρίων που λαμβάνει η κυβέρνηση Ζελένσκι εξαφανίζεται.

4) Ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να στείλει χρήματα, όπλα ή άνδρες στον ουκρανικό στρατό.

5) Ότι θα ασκήσει βέτο εναντίον της εισδοχής της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, διότι αυτό θα πυροδοτούσε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ύστερα από αυτές τις δηλώσεις ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ήταν «κόκκινο πανί» για τους πολεμοχαρείς της Δύσης που θέλουν κλιμάκωση του πολέμου.
ν

Ο δράστης, ο 71χρονος Γιουράι Τσίντουλα, πρώην φύλακας σε σούπερ μάρκετ και αποτυχημένος ποιητής, ήταν μέλος μιλιταριστικής οργάνωσης που χρηματοδοτείται από τον Τζορτζ Σόρος.
ν

Η επίθεση κατά του Φίτσο συμπίπτει επίσης με τη ραγδαία υποβάθμιση του τρόπου λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος σε όλη την Ευρώπη και τις αυταρχικές επιθέσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Στη Γερμανία υποστηρίζεται ήδη ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο, άρα πρέπει να περιοριστεί το δικαίωμα στην απεργία. Στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και αλλού έχει εξαπολυθεί επίσης ένα όργιο διώξεων και καταστολής όλων όσων διαφωνούν με την υποστήριξη του Ισραήλ από την Ε.Ε. και τα μέλη της.

Είναι ασφαλώς πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για το ποιος βρίσκεται πίσω από τη δολοφονική επίθεση. Ο ίδιος ο δράστης φέρεται να την εξηγεί με τις διαφορές που είχε με την πολιτική του Φίτσο. Αλλά βέβαια το ενδιαφέρον σε τέτοιες υποθέσεις δεν είναι τι λέει ο ίδιος ο δράστης, αλλά το ποιος ενδεχομένως τον έσπρωξε στην πράξη του.

Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμα. Αυτό που μπορεί να απαντηθεί είναι το ποιος θα μπορούσε να περιμένει να ωφεληθεί από μια τέτοια δολοφονία, χωρίς φυσικά αυτό να συνεπάγεται αυτόματα ότι είναι και ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος.

Ανεξαρτήτως του ποιος όπλισε το χέρι του επίδοξου δολοφόνου, η απόπειρα λειτουργεί τρομοκρατικά και για οποιονδήποτε πολιτικό διεθνώς θέλει να αποστασιοποιηθεί από την Αμερική. Πρόσφατο είναι άλλωστε το παράδειγμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν που διάβασε μια μέρα στους Financial Times ότι οι Βρυξέλλες έχουν εκπονήσει σχέδιο καταστροφής της ουγγρικής οικονομίας, αν επιμείνει στο βέτο στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Γι’ αυτό και το απέσυρε.

Σύγχρονες δημοκρατίες:
Εξόντωση όσων διαφωνούν

Πρόσφατο είναι επίσης και το παράδειγμα του δημοφιλούς πρωθυπουργού του Πακιστάν Ιμράν Χαν για την ανατροπή του οποίου κατηγορούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ μερικοί παρατηρητές θύμισαν, αναφερόμενοι στην απόπειρα κατά του Φίτσο, την «τεχνογνωσία» που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση του Τζον Κέννεντι.

Ο Φίτσο ανέστειλε την παροχή όπλων και πυρομαχικών προς την Ουκρανία και περιόρισε την όποια βοήθεια της Σλοβακίας προς το Κίεβο στον ανθρωπιστικό τομέα, ενώ δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να συλληφθεί αν επισκεφθεί την Σλοβακία. Επέκρινε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης να στέλνει όπλα στην Ουκρανία και μετά να παραγγέλνει νέα όπλα στην Αμερική, περικόπτοντας τις κοινωνικές δαπάνες και υποσχέθηκε να αναθεωρήσει την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Στο παρελθόν ο Φίτσο επέκρινε τον πόλεμο στο Ιράκ και ήταν επί των ημερών του που αποχώρησαν από τη χώρα αυτή τα σλοβακικά στρατεύματα. Ασκώντας αυτή την πολιτική, ο Φίτσο έγινε ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που κάνουν μια πολιτική σύμφωνη με όσα θέλει η κοινή τους γνώμη και όχι ότι τους ζητούν τα υπερεθνικά κέντρα που ελέγχουν σήμερα την πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτικών. Το 60% με 70% των Σλοβάκων τάσσονται υπέρ των καλών σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ τo 66% υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σπρώχνουν τη χώρα σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο Φίτσο είναι επίσης ένας από τους ελάχιστους επιτυχείς αριστερούς πολιτικούς, σε μια περίοδο ηττών και εκφυλισμού της αριστεράς σε όλη την Ευρώπη.

Όπως είπαμε ήδη κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι βέβαιος για το τι έχει συμβεί. Αλλά δολοφονίες πρωθυπουργών δεν είναι συνηθισμένο γεγονός στην Ευρώπη, ούτε καν στα χρόνια του  Ψυχρού Πολέμου και του Gladio. Γι’ αυτό και πρέπει η απόπειρα εναντίον του Φίτσο να θεωρηθεί μια πολύ ανησυχητική ένδειξη και για το πού βρισκόμαστε και πού πάμε, αν οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν ξεσηκωθούν για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους και να εμποδίσουν τον πόλεμο που έρχεται.
ν

 


Translate this post