Ουκρανία: Ζητά από το ΝΑΤΟ να ξεκινήσει τον Γ΄ ΠΠ

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  | Ενημ. 29/11/2018 10:30 | 16:49 | 19:37

Youmagazine Newsroom

 

Αφού επέβαλε στη χώρα του στρατιωτικό νόμο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζητά τώρα από το ΝΑΤΟ να στείλει πολεμικά πλοία εναντίον της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Image: Supplied

ν

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο απαίτησε από τα κράτη-μέλη του NATO, ειδικά τη Γερμανία, να αναπτύξουν πολεμικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα, για να υποστηρίξουν το Κίεβο στη σύγκρουσή του με τη Μόσχα, μετά το επεισόδιο της Κυριακής με τις δυνάμεις της Ρωσίας στα ανοικτά της Κριμαίας.
«Η Γερμανία είναι ένας από τους πιο στενούς μας συμμάχους και ελπίζουμε ότι οι χώρες του NATO είναι πλέον διατεθειμένες να στείλουν πλοία στην Αζοφική Θάλασσα για να βοηθήσουν την Ουκρανία και για να εγγυηθούν την ασφάλεια», είπε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική Bild.
Σύμφωνα με τον Ποροσένκο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θέλει τίποτε λιγότερο από το να καταλάβει την (Αζοφική) Θάλασσα. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει είναι η ενότητα του δυτικού κόσμου».
 «Η Γερμανία πρέπει επίσης να διερωτηθεί: τι θα κάνει ο Πούτιν μετά, αν δεν τον σταματήσουμε», συνέχισε σε προειδοποιητικό τόνο ο Ποροσένκο.
ν

Μετά την κατάληψη τριών πολεμικών σκαφών της Ουκρανίας, η Ρωσία ενισχύει την αντιπυραυλική άμυνα στην περιοχή της Κριμαίας. Image: Supplied
ν

Η ρωσική ακτοφυλακή συνέλαβε διά της βίας την Κυριακή τρία μικρά πλοία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, όχι μακριά από την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ανοίγοντας πυρ και τραυματίζοντας τρεις Ουκρανούς ναύτες.
Επρόκειτο για την πρώτη ανοικτή στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και το ξέσπασμα, αργότερα την ίδια χρονιά, της ένοπλης σύρραξης στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές. Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτόν τον πόλεμο.
ν

Στρατιωτικός νόμος

Η Ουκρανία δεν σταματά να ανεβάζει τους τόνους μετά από αυτή που χαρακτήρισε «επίθεση» του γιγαντιαίου γείτονά της. Ο στρατιωτικός νόμος που εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το ουκρανικό κοινοβούλιο τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη για 30 ημέρες σε δέκα παραμεθόριες και παράκτιες περιοχές της χώρας αυτής.
Εν μέσω των ανησυχιών πολλών, οι ουκρανικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι ο νόμος –ο οποίος επιτρέπει την επιστράτευση πολιτών και την επίταξη μέσων, την απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων, τον έλεγχο του τι μεταδίδεται από τα ΜΜΕ κτλ.– έχει «προληπτικό» χαρακτήρα.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, υπερασπίστηκε τις ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες έπραξαν, κατ’ αυτόν, απλά ό,τι όφειλαν για να «εκτελέσουν το καθήκον τους με ακρίβεια». Κατήγγειλε εκ νέου την «πρόκληση» του Ποροσένκο, ο οποίος, σύμφωνα με τον Πούτιν, αποφάσισε να «κάνει κάτι», διότι τα πάει άσχημα στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης στην Ουκρανία.
Την Τετάρτη, άλλοι εννέα ναύτες που αιχμαλωτίστηκαν από τη Ρωσία και αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου, τέθηκαν υπό προφυλάκιση έως την 25η Ιανουαρίου, όπως οι 15 συνάδελφοί τους την προηγουμένη. Το Κίεβο αντέδρασε καταγγέλλοντας ως «παράνομη» την κράτηση και πράξη «βαρβαρότητας».
Το υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε στη Μόσχα διπλωματική διακοίνωση με την οποία διαμαρτύρεται για τη «συνέχιση από τη Ρωσία των παράνομων ενεργειών της» και απαίτησε να αφεθούν ελεύθεροι «αμέσως» οι άνδρες του ουκρανικού ΠΝ, τους οποίους χαρακτήρισε «αιχμαλώτους πολέμου».
ν

Το προσωπικό της στρατιωτικής περιφέρειας της Νότιας Ρωσίας, που περιλαμβάνει την Κριμαία και τα εδάφη που συνορεύουν με την Ουκρανία, σε άσκηση στις 31 Αυγούστου 2016. Image: Supplied
ν

Προς Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο;

Μπροστά στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την Τετάρτη «εξαιρετικά ανήσυχη» αλλά κατέστησε σαφές ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζει την επιβολή νέων κυρώσεων για να τιμωρηθεί η Ρωσία για την επιχείρηση εναντίον των ουκρανικών πολεμικών.
Οι 28 χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» αυτή τη «χρήση βίας από τη Ρωσία», με φόντο «την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση στην περιοχή», με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, έπειτα από τρεις ημέρες συνομιλιών.
Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται «σύντομα» να εγκρίνει ένα νέο πακέτο δανεισμού της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η Γενική Διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο απόηχος της νέας κρίσης μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας μάλλον θα φθάσει μέχρι το Μπουένος Άιρες, όπου διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο η Σύνοδος της Ομάδας των Είκοσι (G20).
Ήδη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν, εξαιτίας της αιχμαλωσίας Ουκρανών ναυτικών και πλοίων από τη Μόσχα.
ν


ν

Στη διένεξη με ζητούμενο το ποιος θα ελέγχει την Αζοφική Θάλασσα αναμιγνύονται στρατηγικά και στρατιωτικά διακυβεύματα με εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες. Ο Πούτιν βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει, λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της οργής για τις μειώσεις των συντάξεων και τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Ο Ποροσένκο, που επιδιώκει την επανεκλογή του για δεύτερη θητεία, είναι αντιμέτωπος με παρόμοια προβλήματα.
Ο Ποροσένκο απευθύνθηκε στη Γερμανία –μια χώρα που γνωρίζει καλά πώς να κάνει παγκόσμιους πολέμους– επειδή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ουκρανοί ήταν σύμμαχοι του Χίτλερ όταν αυτός εισέβαλε στη Ρωσία (Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα).
ν

Ουκρανές παρελαύνουν στο Ιβάνο-Φρανκίφσκ χαιρετώντας ναζιστικά ενώπιον του Hans Frank, γκαουλάιτερ της Πολωνίας. Image: Supplied
ν

Ουκρανοί ιππείς με τοπικές φορεσιές στην ίδια παρέλαση τον Ιούλιο του 1941. Image: Supplied
ν

Όμως δεν νομίζουμε ότι Γερμανία και ΝΑΤΟ θα τολμήσουν να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία για χάρη της Ουκρανίας. Όταν ένας ηγέτης, όπως ο Ποροσένκο, επιβάλει στη χώρα του δικτατορία, δείχνει ότι έχει χάσει το παιχνίδι.
ν

«Κλείστε το Βόσπορο στα ρωσικά πλοία»

Σε μια κίνηση που δημιουργεί αμφιβολίες για την υφιστάμενη γεωπολιτική ισορροπία, ο Ποροσένκο κάλεσε σήμερα το πρωί (Πέμπτη 29 Νοεμβρίου) την Τουρκία να κλείσει το Βόσπορο στα ρωσικά πλοία.
«Θα ζητήσουμε από τη Δημοκρατία της Τουρκίας να κλείσει το Βόσπορο, έτσι ώστε οι Ρώσοι να γνωρίζουν ότι η χώρα τους έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο ναύαρχος Ihor Voronchenko σε διάσκεψη για την ασφάλεια στη θάλασσα στο Κίεβο.
Το κλείσιμο του Στενού του Βοσπόρου θα εμπόδιζε τα ρωσικά πλοία να ταξιδεύουν μεταξύ Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι περιορίζει την πρόσβαση σε μια άλλη θαλάσσια οδό στη Μαύρη Θάλασσα, τον Πορθμό του Κερτς, που τη συνδέει με την Αζοφική Θάλασσα.
«Εκφράζω την πεποίθησή μου ότι η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσει ότι έχει διαπραχθεί μια επιθετική πράξη κατά της Ουκρανίας», ανέφερε ο Voronchenko σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.
ν

Η Ρωσία προχώρησε στον αποκλεισμό δύο ουκρανικών λιμανιών
ν


ν

Σαν απάντηση στην πρόσκληση της Ουκρανίας σε Γερμανία, ΝΑΤΟ, Τουρκία, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό απέκλεισε δύο ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα, τα Μπερντιάνσκ και Μαριούπολη.
Η Ρωσία απαγορεύει στα πλοία να αναχωρήσουν ή να εισέλθουν σε αυτά, δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Βλοντίμιρ Ομελιάν.
Συνολικά 35 πλοία εμποδίστηκαν να προχωρήσουν στις φυσιολογικές τους δραστηριότητες και μόνον σε πλοία που θα μετέβαιναν στη συνέχεια σε ρωσικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα επετράπη να εισέλθουν στα λιμάνια αυτά, πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο Facebook.
«Ο σκοπός είναι απλός: θέτοντας σε αποκλεισμό ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα, η Ρωσία ελπίζει να βγάλει την Ουκρανία εκτός του δικού μας εδάφους – εδάφους που είναι δικό μας σύμφωνα με όλες τις σχετικές διεθνείς νομοθεσίες», σημείωσε.
Ο Ομελιάν διευκρίνισε ότι 18 πλοία περιμένουν να ελλιμενιστούν, εκ των οποίων 4 στη Μπερντιάνσκ και 14 στη Μαριούπολη. Επίσης άλλα 9 πλοία περιμένουν να αποπλεύσουν και 8 άλλα βρίσκονται σε αναμονή κοντά στα λιμάνια.

ν

ν

 


Translate this post