«Το τέλος του δρόμου»: Οι εξωφρενικές προβλέψεις της Saxo Bank για το 2024

Κατηγορία NEWS, Προβλέψεις

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ  | Ενημ. 05/12/2023, 21:43

Posted by Youmagazine Staff

 

Το 2024, γίνεται σαφές ότι ο ομαλός δρόμος είναι στο τέλος του κι ότι ο κόσμος βαδίζει σε ένα επικίνδυνα αβέβαιο μέλλον.

Επικίνδυνη αβεβαιότητα. Οι (όχι και τόσο) εξωφρενικές προβλέψεις της Saxo Bank για το 2024. Πηγή: Pixabay

v

Ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΕΝΕΝΤΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ θα εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Μια χώρα θα απαγορεύσει την κατανάλωση συνθετικού κρέατος. Η Γερμανία θα μπει σε ύφεση. Οι Σαουδάραβες θα αγοράσουν το franchise του Champions League. Ο κόσμος θα πληγεί από μια μεγάλη κρίση υγείας εξαιτίας των φαρμάκων για την παχυσαρκία. Οικονομική κρίση στις ΗΠΑ. Η ΤΝ θα προκαλέσει μια κρίση εθνικής ασφάλειας.

Αυτές είναι μερικές από τις προβλέψεις της Saxo Bank για το 2024. Όπως αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα, Ο ομαλός δρόμος που έχει διανύσει ο κόσμος μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση, με σταθερή γεωπολιτική, χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλά επιτόκια, διαταράχθηκε κατά τα χρόνια της πανδημίας, με τους πολιτικούς και τους επενδυτές να στοιχηματίζουν στην επιστροφή στην «παλιά κανονικότητα».

Το 2024, γίνεται σαφές ότι ο ομαλός δρόμος είναι στο τέλος του, στέλνοντας τον κόσμο σε ένα επικίνδυνα αβέβαιο μέλλον.

Θα μεταβληθεί η ΕΕ σε «Ρομπέν των Δασών»;

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί περισσότερη χρηματοδότηση για μια σειρά μακροπρόθεσμων πολιτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και άλλων αναγκών, ο επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Saxo Bank, Peter Garnry, πιστεύει ότι το μπλοκ θα μπορούσε να επιβάλλει ενιαίο φόρο 2% στην ελίτ του πλούτου.

Αυτό θα ήταν πραγματικά πιθανό εάν οι Ευρωπαίοι «συνειδητοποιήσουν πόσα λίγα χρήματα πληρώνουν οι υπερπλούσιοι σε φόρους», λέει, σημειώνοντας πως η κοινωνική αναταραχή σιγοβράζει  σε ολόκληρη την ήπειρο.

Αναφερόμενος στην Έκθεση Παγκόσμιας Φοροαποφυγής 2024, ο Garnry λέει ότι παρά το τεράστιο σύστημα πρόνοιας σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, η ΕΕ έχει 499 δισεκατομμυριούχους (σε όρους δολαρίων ΗΠΑ) που πληρώνουν χαμηλότερο προσωπικό φόρο σε σύγκριση με τους δισεκατομμυριούχους στη Βόρεια Αμερική και την Ανατολή Ασία.

«Ένας φόρος περιουσίας 2% στους δισεκατομμυριούχους της ΕΕ θα συγκέντρωνε 42 δισεκατομμύρια ευρώ (45,5 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη χρηματοδότηση βασικών στόχων πολιτικής, ενώ ένας ευρύτερος φόρος 2% στους πολυεκατομμυριούχους θα μπορούσε να ανεβάσει το πσοό στα 100-150 δισεκατομμύρια ευρώ», λέει ο Garnry.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται απίθανο η ΕΕ να μεταβληθεί σε Ρομπέν των Δασών, καθώς οι υπερπλούσιοι ελέγχουν τους πολιτικούς, όπως οι μαριονετίστες ελέγχουν τις μαριονέτες στο κουκλοθέατρο.

Τα νέα φάρμακα για την παχυσαρκία πυροδοτούν μια κρίση υγείας

Η επιτυχία του νέου φαρμάκου για την παχυσαρκία GLP-1 ήταν βασικός στόχος το 2023, με τα εξαιρετικά δημοφιλή σκευάσματα Wegovy και Ozempic να οδηγούν τη Novo Nordisk της Δανίας στο να κλέψει από την LVMH τον τίτλο της πιο πολύτιμης εισηγμένης ευρωπαϊκής εταιρείας.

Ωστόσο οι αναλυτές της Saxo δεν αποκλείουν μία ραγδαία αύξηση της εξάρτησης από τέτοια φάρμακα, σε βαθμό που οι πληθυσμοί θα μείωναν την άσκηση και θα κατανάλωναν περισσότερο ανθυγιεινό φαγητό.

Καθώς ορισμένες κυβερνήσεις και υπηρεσίες υγείας θεωρούν ότι με τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας μπορούν να εξοικονομήσουν κόστος (που σήμερα από προκύπτει από τις συνδεόμενες με την παχυσαρκία ασθένειες) η ζήτηση θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα ύψη και να ξεπεράσει κατά πολύ την προσφορά, αφήνοντας όσους έχουν ξεκινήσει θεραπεία χωρίς πρόσβαση και ως εκ τούτου εκτεθειμένους σε σοβαρά νοσήματα.

Αυτό με τη σειρά του θα προκαλέσει μια σειρά από άλλες παρενέργειες, όπως αύξηση της συχνότητας εμφάνισης διαβήτη ή ακόμη και αύξηση των καρδιακών παθήσεων, περισσότερους τραυματισμούς λόγω μειωμένης μυϊκής δύναμης και γενικά μείωση της αποτελεσματικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ το ποσοστό παχυσαρκίας των ενηλίκων θα αυξηθεί από το 39% στο 45% το 2024.

Αυτές οι εξελίξεις θα προκαλέσουν αύξηση των ασθενών και θα πλήξουν σοβαρά την παγκόσμια παραγωγικότητα.

Το τέλος του ακραιφνούς καπιταλισμού των ΗΠΑ

Σε ένα ολοένα και πιο αβέβαιο γεωπολιτικό σκηνικό, η Saxo Senior Fixed Income Strategist, Althea Spinozzi προνλέπει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να αυξήσει περαιτέρω τις αμυντικές δαπάνες, ενώ η Federal Reserve θα αυξήσει και άλλο τα επιτόκια, προκαλώντας ένα δεύτερο κύμα πληθωρισμού.

Προκειμένου να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή, το Κογκρέσο μπορεί να αναγκαστεί να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες, εκτινάσσοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ήδη υπερχρεωμένων ΗΠΑ πάνω από το 10% του ΑΕΠ.

Κατανοώντας ότι η πολιτική σταθερότητα εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη ικανότητά της να χρηματοδοτεί ένα τεράστιο έλλειμμα μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων, η αμερικανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τα κάνει ελκυστικά.

Για να ενθαρρύνει τους Αμερικανούς να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, θα κάνει αφορολόγητα τα κέρδη κεφαλαίου και τα έσοδα από τόκους ομολόγων, προκαλώντας έτσι κρίση στο καπιταλιστικό σύστημα, καθώς ο έλεγχος του χρήματος από τις ιδιωτικές εταιρείες θα περάσει στο δημόσιο.
ν

Η Saxo Bank προβλέπει ότι ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ θα εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Image: AP

v

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ κερδίζει τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ

Καθώς η λαϊκή δυσαρέσκεια για τον Μπάιντεν και τον Τραμπ αυξάνεται πυρετωδώς, ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται αλματωδώς στις δημοσκοπήσεις. Στις 5 Νοεμβρίου, ο Κένεντι κερδίζει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στην πολιτική των ΗΠΑ.

Ο κ. Κένεντι είναι ανιψιός του άλλοτε προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και γιος του γερουσιαστή Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, που δολοφονήθηκαν και οι δύο ενώ ασκούσαν τα αξιώματά τους.

Δικηγόρος ειδικευμένος σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ο Κένεντι πήρε θέση κατά του Covid-19 και μετατράπηκε σε μορφή του αντιεμβολιαστικού κινήματος, ξεσκεπάζοντας την παγκόσμια συνωμοσία υπερπλούσιων, πολιτικών, φαρμακευτικών εταιρειών, γιατρών και δημοσιογράφων, που πλούτισαν, βαφτίζοντας «πανδημία του κορονοϊού» την εποχική γρίπη. Το αποτέλεσμα της απληστίας τους ήταν εκατομμύρια νεκροί, καθώς ο απλός κόσμος υπέκυψε στην τρομοκρατία τους.

Επισήμως είναι ο δεύτερος διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών. Στις αρχές Μαρτίου, ανακοίνωσε πως θα το διεκδικήσει η Μαριάν Γουίλιαμσον, συγγραφέας, 70 ετών.

Η Σαουδική Αραβία αγοράζει… το Champions League

Άλλες εξωφρενικές προβλέψεις περιλαμβάνουν: την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στα 150 δολάρια, με αποτέλεσμα την αγορά του… ευρωπαϊκού Champions League από τη Σαουδική Αραβία με στόχο να το κάνει παγκόσμιο. Ένα deepfake Τεχνητής Νοημοσύνης πυροδοτεί μια κρίση εθνικής ασφάλειας, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για την ανοησία του ανθρώπου να εναποθέσει το μέλλον του στις μηχανές. Τέλος, ένας συνασπισμός ελλειμματικών χωρών σχηματίζει τη «λέσχη της Ρώμης» με στόχο την αναδιάρθρωση της θέση τουw στη δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου.

Το συνθετικό κρέας και η γερμανική ύφεση

Η Ιταλία θα ανακοινώσει την απαγόρευση της παραγωγής, πώλησης ή εισαγωγής συνθετικού κρέατος, παράλληλα με τον περιορισμό της βιομηχανικής γεωργίας και την τόνωση της διατροφής με βάση τα φυτά.

Το συνθετικό κρέας παράγεται με τη λήψη κυττάρων από ένα ζώο, τα οποία τοποθετούνται σε βιοαντιδραστήρια για αναπαραγωγή. Τα κύτταρα των μυών και του λίπους που προκύπτουν διαμορφώνονται στη συνέχεια σε γνωστές μορφές, όπως μια μπριζόλα ή ένα μπούτι κοτόπουλου, με τη χρήση φυτικών πρωτεϊνών για να πάρει τη συγκεκριμένη μορφή.

Τέλος, οι ειδικοί προβλέπουν ότι το 2024 η ανάπτυξη στη Γερμανία θα περιοριστεί στο 0,7%, πολύ κάτω από το 1,3% που προβλέπει η κυβέρνηση. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης βρίσκονται στο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών, αναφέρει η σχετική έκθεση του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομίας. Αυτό θα έχει επίδραση και στην υπόλοιπη ευρωζώνη, καθώς όλες οι χώρες εξαρτ[ωνται από την Γερμανία.

Πηγή: Saxo Bank
ν

 


Translate this post