Πέτρινο κεφάλι φιδιού των Αζτέκων ανακαλύφθηκε στο Μεξικό μετά από σεισμό

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ  | Ενημ. 25/10/2023, 07:52

Posted by Youmagazine Staff

 

Το πολύχρωμο κεφάλι ενός γιγάντιου πέτρινου φιδιού από την αυτοκρατορία των Αζτέκων, ανακαλύφθηκε στο Μεξικό μετά από σεισμό. Τι συμβολίζει.

Αυτό το φιδίσιο γλυπτό των Αζτέκων αποκαλύφθηκε μετά από σεισμό. Πηγή: LabUNAM

v

ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΕΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΙΟΥ, πολύχρωμου πέτρινου φιδιού από την αυτοκρατορία των Αζτέκων ήρθε στην επιφάνεια, μετά από έναν σεισμό στο Μεξικό που συνέβη πέρυσι.

Η αυτοκρατορία των Αζτέκων κυριάρχησε στο Μεξικό και σε μεγάλα τμήματα της κεντρικής Αμερικής από τον 14ο μέχρι τον 16 αιώνα. Η λέξη aztecatl (πληθυντικός aztecah) σημαίνει, στα ναουάτλ, «άνθρωποι από το Αζτλάν», έναν μυθολογικό τόπο-αφετηρία για τους ομιλούντες τη ναουάτλ, και στη συνέχεια υιοθετήθηκε για να περιγράψει τη φυλή των Μεχίκα (Mexica), η οποία αποίκισε την κοιλάδα του Μεξικού και ίδρυσε τις ακμάζουσες πόλεις Τενοχτιτλάν (Tenochtitlan) και Τλατελόλκο (Tlatelolco).

Συχνά ο όρος Αζτέκοι αναφέρεται αποκλειστικά στη φυλή των Μεχίκα της Τενοτστιτλάν, στη λίμνη Τεχκόκο (Texcoco), στην τοποθεσία της σημερινής Πόλης του Μεξικού (Ciudad de México).

Οι Αζτέκοι, όπως και οι υπόλοιποι γηγενείς πληθυσμοί της Αμερικής, εξολοθρεύτηκαν από τις μολυσματικές ασθένειες (τύφο, ευλογιά, χολέρα, ιλαρά κ.ά.) που κουβάλησαν οι Ισπανοί κονκισταδόρες στον Νέο Κόσμο, συνεπικουρούμενοι και από άλλους Ευρωπαίους τυχοδιώκτες. Συνολικά εξοντώθηκαν περί τα 100 εκατομμύρια άνθρωποι!

Σύμφωνα με έρευνα του Mark Maslin, καθηγητή Γεωγραφίας στο UCL (London’s Global University) ήταν τέτοιο το μέγεθος της μαζικής εξόντωσης που προκάλεσαν οι Ευρωπαίοι στον Νέο Κόσμο, ώστε άλλαξε το κλίμα της Γης!
ν

Το κεφάλι του φιδιού ανακαλύφθηκε στα θεμέλια της Νομικής Σχολής στην Πόλη του Μεξικού. Πηγή: LabUNAM
ν

Λεπτομέρεια από το στόμα του φιδιού. Το 80% των χρωμάτων στο γλυπτό έχει διατηρηθεί. Πηγή: LabUNAM
ν

Το τεράστιο γλυπτό, που έχει ηλικία άνω των 500 ετών, ανακαλύφθηκε κάτω από τη Νομική Σχολή στη σύγχρονη Πόλη του Μεξικού, την πρωτεύουσα της χώρας, η οποία κάποτε ήταν μέρος της Τενοχτιτλάν, της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας των Αζτέκων.

Ανακαλύφθηκε μετά από σεισμό μεγέθους 7,6 βαθμών Ρίχτερ που έπληξε την πόλη στις 19 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, προκαλώντας ζημιές σε τμήματα του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού.

Το κεφάλι του φιδιού παρουσιάζεται τώρα για πρώτη φορά στο κοινό.
ν

Το γλυπτό των 500 ετών διατηρεί ακόμη τη μπογιά στις φολίδες που καλύπτουν το δέρμα του φιδιού. Πηγή: LabUNAM
ν

Το κεφάλι του τεράστιου ερπετού έχει μήκος 1,8 μέτρα, ύψος 1 μέτρο και πλάτος 0,85 μέτρα και ζυγίζει περίπου 1.200 κιλά, ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (INAH) σε δήλωσή του.

Το πιο εντυπωσιακό ίσως είναι τα όμορφα διατηρημένα χρώματά του, που διατηρούνται στο 80 τοις εκατό της βαφής, με αποχρώσεις κόκκινου, μπλε, μαύρου και λευκού.

Ο συμβολισμός του φιδιού

Οι Αζτέκοι έχτισαν ναούς προς τιμήν ορισμένων θεοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του Κετζαλκοάτλ, ενός θεού που συχνά απεικονίζεται ως φτερωτό φίδι. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι δεν είναι βέβαιοι εάν το κεφάλι του συγκεκριμένου φιδιού απεικονίζει αυτή την θεότητα.

Το φίδι είναι σύμβολο της γήινης ενέργειας, όπως το φτερωτό φίδι είναι σύμβολο της ουράνιας ενέργειας. Ως σύμβολο ίασης συνόδευε θεότητες όπως η Αθηνά, ο Ερμής και ο Ασκληπιός. Στην Κίνα το φτερωτό φίδι έχει τη μορφή δράκου. Στην Αίγυπτο υπήρχε μια αδελφότητα Γνωστικών, οι Οφίτες, καθώς στον Γνωστικισμό το φίδι συμβολίζει τη σοφία.

Οι Οφίτες άκμασαν στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. Ένα φίδι που αντιπροσώπευε τον Λόγο ή Χριστό παρουσιαζόταν στα μυστήρια και το τιμούσαν ως σύμβολο της Σοφίας, αρχή κάθε αγαθότητας και κάθε γνώσης.

Στην ταντρική παράδοση, το φίδι αντιπροσωπεύει την ζωτική ενέργεια ή κουνταλίνι, τον όφι που ελίσσεται πέριξ της σπονδυλικής στήλης και ζωογονεί τα ενεργειακά κέντρα (τσάκρα).
ν

 


Translate this post