Τι έτρωγαν οι Ρωμαίοι μονομάχοι πριν βγουν να αγωνιστούν στο Κολοσσαίο

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Κάτω από το Κολοσσαίο βρέθηκαν απομεινάρια του πρόχειρου φαγητού που έτρωγαν οι μονομάχοι πριν βγουν να αγωνιστούν στην αρένα.

Οι μονομάχοι αγωνίζονται έως θανάτου στην αρένα του Κολοσσαίου. Πηγή: Realm Of History

v

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ έχουν κάνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις στα υπόγεια του Κολοσσαίου, κάτω από την αρχαία κονίστρα όπου αγωνίζονταν μέχρι θανάτου οι μονομάχοι.

Ακόμη και σήμερα, το Αμφιθέατρο των Φλαβίων που χτίστηκε από τον Βεσπασιανό το 72 μ.Χ. στη Ρώμη, εντυπωσιάζει. Μπορούσε να χωρέσει 65.000 θεατές και είχε σχήμα έλλειψης με περιφέρεια 524 μέτρων. Οι διαστάσεις του ήταν πραγματικά κολοσσιαίες: 156×188 μέτρα, το ύψος του έφτανε τα 48 μέτρα και είχε 4 ορόφους. Από αυτούς, οι τρεις πρώτοι είχαν αψίδες και ο τέταρτος 40 παράθυρα.

Πάνω από τον 4ο όροφο υπήρχε στοά. Ο τελευταίος όροφος προοριζόταν για τις γυναίκες και τις κατώτερες τάξεις των πολιτών, ενώ ο πρώτος για τους επιφανείς πολίτες. Πήρε το όνομά του από το κολοσσιαίο άγαλμα του Νέρωνα που βρισκόταν στην τοποθεσία όπου χτίστηκε.

Το εσωτερικό του ήταν χωρισμένο σε κερκίδες, ενώ στο κέντρο του είχε κονίστρα που χωριζόταν από τις κερκίδες με ψηλό βάθρο. Κάτω από την κονίστρα βρίσκονταν τα υπόγεια. Εκεί βρίσκονταν τα κλουβιά με τα ζώα, τα οποία μπορούσαν να ανυψωθούν για να ανεβαίνουν τα ζώα στην αρένα, καθώς και οι μηχανικές συσκευές του κτιρίου.

Πάνω από την αρένα υπήρχε μεγάλη τέντα, προκειμένου οι θεατές να προστατεύονται από τον ήλιο. Οι θεατές έμπαιναν στο κτίριο από 80 εισόδους, 4 από τις οποίες χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από τους Ρωμαίους γερουσιαστές και άρχοντες.

Οι πολλές πύλες έδιναν στο Κολοσσαίο τη δυνατότητα να γεμίσει μέσα σε 15 λεπτά, και να αδειάσει μέσα σε μόλις 5. Στην κονίστρα (αρένα) οδηγούσαν δύο πύλες: η πύλη της «ζώσης σαρκός», από την οποία οι μονομάχοι εισέρχονταν στην αρένα, και η «νεκρική πύλη», από την οποία απομακρύνονταν οι νεκροί της μάχης.
ν

Το εσωτερικό του Κολοσσαίου σήμερα. Image: Supplied
ν

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ίχνη από το φαγητό που έτρωγαν οι μονομάχοι πριν βγουν να αγωνιστούν στην αρένα. Το πρόχειρο γεύμα τους περιείχε ελιές, φρούτα και ξηρούς καρπούς (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, φιστίκια), παρέχοντας έτσι μια μοναδική εικόνα για τη διατροφή των ανθρώπων που αγωνίζονταν στο Κολοσσαίο πριν από δύο χιλιάδες χρόνια.

Βρέθηκαν επίσης τα οστά ορισμένων από τα άγρια ​​ζώα που χρησιμοποιούνταν στην αρένα, όπως τίγρεις, λεοπαρδάλεις και αρκούδες που αναγκάζονταν να πολεμήσουν μεταξύ τους μέχρι θανάτου.

Η Αλφονσίνα Ρούσο, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Πάρκου του Κολοσσαίου, υπογράμμισε πως τα ευρήματα συνεισφέρουν στην καλύτερη κατανόηση «της εμπειρίας και των συνηθειών που είχαν όσοι επισκέπτονταν αυτόν τον χώρο» για να παρακολουθήσουν τα θεάματα.
ν


ν

 


Translate this post