Ισραήλ: Βρέθηκε κορινθιακή περικεφαλαία της εποχής των Περσικών Πολέμων

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια άριστα διατηρημένη περικεφαλαία που ανήκε σε Έλληνα οπλίτη της περιόδου των Περσικών Πολέμων βρέθηκε στο Ισραήλ.

Η περικεφαλαία του 6ου αιώνα π.Χ. Image credit: Ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων

ν

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ αρχαιολόγοι χρονολόγησαν στον 6ο αιώνα π.Χ., μια άριστα διατηρημένη περικεφαλαία, που βρέθηκε στο λιμάνι της Χάιφας στο βόρειο Ισραήλ.

Το κράνος πιθανότατα φορούσε Έλληνας οπλίτης της εποχής των ελληνοπερσικών πολέμων, πριν από 2.600 χρόνια.

Το μπρούτζινο αντικείμενο, ηλικίας είχε βρεθεί από το πλήρωμα ολλανδικού πλοίου το 2007 και πρόσφατα παραδόθηκε στις αρχές του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η Ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων.

«Το κράνος ανήκει στον κορινθιακό τύπο, που παίρνει το όνομά του από την πόλη της Κορίνθου στην Ελλάδα και η χρονολόγηση έδειξε ότι κατασκευάστηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα», αναφέρει η ανακοίνωση.
ν

Οπλίτες σε σύγκρουση (6ος αιώνα π.Χ.). Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας. Πηγή: Wikimedia Commons 
ν

Η περικεφαλαία «κατασκευάστηκε αριστοτεχνικά από ένα ενιαίο φύλλο μπρούτζου με θέρμανση και σφυρηλάτηση. Η τεχνική αυτή επέτρεπε τη μείωση του βάρους, χωρίς να μειώνεται η προστατευτική ικανότητα, εξηγούν οι Ισραηλινοί αρχαιολόγοι.

Κόμπι Σάρβιτ

Σύμφωνα με τον Κόμπι Σάρβιτ, διευθυντή του τμήματος ενάλιων αρχαιοτήτων της Υπηρεσίας, η περικεφαλαία «πιθανότατα ανήκε σε Έλληνα στρατιώτη πολεμικού πλοίου του ελληνικού στόλου που συμμετείχε στις επιθέσεις εναντίον των Περσών που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή στη χώρα».

Ο στρατιώτης στον οποίο ανήκε το κράνος, πιθανώς, συμμετείχε στην ελληνική αντεπίθεση που ξεκίνησε το 479 π.Χ. εναντίον των Περσών.

Οι Ελληνοπερσικοί Πόλεμοι ξεκίνησαν το 499 π.Χ. με την Ιωνική Επανάσταση. Ακολούθησαν δύο απόπειρες των Περσών να εισβάλουν στην Ελλάδα: η πρώτη αναχαιτίστηκε το 490 π.Χ. στη Μάχη του Μαραθώνα, ενώ η δεύτερη ανακόπηκε από τους Σπαρτιάτες στη Μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. και με τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας που διεξήχθη στις 22 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς.

Οι Πέρσες εκδιώχθηκαν οριστικά από τον ελληνικό χώρο το 479 π.Χ., όμως οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν μέχρι την οριστική κατάκτηση της Περσικής Αυτοκρατορίας από τον Μέγα Αλέξανδρο το 330 π.Χ.

Το ελληνικό κράνος φυλάσσεται σήμερα στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο της Χάιφα.
ν

 


Translate this post