Βρέθηκε σκελετός Ελληνίδας 2.100 ετών στο «Κρεβάτι της Γοργόνας» (vid)

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σκελετός Ελληνίδας 2.100 ετών βρέθηκε στο χάλκινο «Κρεβάτι της Γοργόνας» στην Κοζάνη από τη δρα Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη.

Ο γυναικείος σκελετός τοποθετείται χρονικά τον 1ο αιώνα π.Χ. Image credit: Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη

v

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ανακάλυψαν την αρχαία ταφή μιας γυναίκας ξαπλωμένης σε ένα χάλκινο κρεβάτι κοντά στην πόλη της Κοζάνης στη βόρεια Ελλάδα. Το εύρημα τοποθετείται χρονικά στον πρώτο αιώνα π.Χ. Ο σκελετός βρέθηκε πάνω στο αποκαλούμενο «Κρεβάτι της Γοργόνας», επειδή απεικονίσεις γοργόνων διακοσμούν τους στύλους του κρεβατιού. Το κρεβάτι εμφανίζει επίσης την εικόνα ενός πουλιού που κρατά ένα φίδι στο στόμα του, σύμβολο του θεού Απόλλωνα.

Το κεφάλι της γυναίκας ήταν καλυμμένο με χρυσά φύλλα δάφνης που πιθανότατα αποτελούσαν μέρος ενός στεφάνου, λέει η Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης.

Τα ξύλινα τμήματα του κρεβατιού έχουν αποσυντεθεί μέσα στους αιώνες. 

Στα χέρια της γυναίκας βρέθηκαν χρυσές κλωστές, πιθανότατα από κεντήματα, αναφέρει η Χονδρογιάννη-Μετόκη.

Επιπλέον, βρέθηκαν δίπλα στην γυναίκα τέσσερα πήλινα αγγεία και ένα γυάλινο δοχείο προφανώς με αρώματα και μυρωδικά. Η γυναίκα πρέπει να είχε σπουδαία κοινωνική και πολιτική θέση, γιατί κανείς άλλος δεν θάφτηκε μαζί της. Πιθανόν να ανήκε σε κάποια βασιλική οικογένεια.

Οι αρχαιολόγοι αναλύουν τώρα τον σκελετό για να προσδιορίσουν την υγεία της γυναίκας, την ηλικία που πέθανε και την πιθανή αιτία θανάτου.
ν

Αυτή η εικόνα δείχνει πώς ήταν το κρεβάτι πριν από την ταφή. Είναι κατασκευασμένο από μπρούντζο, με κάποια ξύλινα μέρη που έκτοτε έχουν αποσυντεθεί. Image credit: Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη
ν

Χάλκινο κεφάλι γοργόνας. Πηγή: ΑΜΝΑ
ν

Η δρ Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη. Πηγή: YouTube
v

Γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για την ιστορία της περιοχής, λέει η Χονδρογιάννη-Μετόκη. Πριν από χιλιάδες χρόνια, η Κοζάνη βρισκόταν κοντά σε μια σημαντική πόλη που ονομαζόταν Μαυροπηγή (σήμερα είναι χωριό) που στέγαζε ένα ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Φυσικά τον πρώτο αιώνα π.Χ. η Ελλάδα βρισκόταν υπό τον έλεγχο και την επιρροή των Ρωμαίων.

Συγκεκριμένα, οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν την πόλη της Κορίνθου το 146 π.Χ. και λεηλάτησαν την Αθήνα το 86 π.Χ. Η μάχη των Φαρσάλων το 48 π.Χ. είχε ως αποτέλεσμα ο Καίσαρας να γίνει de facto ηγεμόνας της Ρώμης.

Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς τον πρώτο αιώνα π.Χ. έζησε αυτή η γυναίκα ή αν ήταν μάρτυρας ή είχε ακούσει για κάποιο από αυτά τα ιστορικά γεγονότα. Τα λείψανα της αρχαίας Ελληνίδας φυλάσσονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής του Δήμου Κοζάνης.
ν

Κοzan.gr: Αρετή Χονδρογιάννη Μετόκη | ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΕΓΟΣ
v

v

 


Translate this post