Καύσωνες: Μετά τον Κέρβερο έρχεται ο Χάροντας με ακραίες θερμοκρασίες

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  | Ενημ. 14/7/2023, 01:15, 07:22, 13:24

Posted by Youmagazine Staff

 

Μετά τον Κέρβερο έρχεται ένα νέο πυρακτωμένο κύμα ζέστης, στο οποίο Ιταλοί μετεωρολόγοι έδωσαν το όνομα του πορθμέα των ψυχών.

Κύμα καύσωνα σαρώνει τις περιοχές της νότιας Ευρώπης, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε Ισπανία, Κροατία, Τουρκία, Γαλλία και Ιταλία.. Πηγή: YouTube

v

ΕΝΑΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΡΟΜΟΥ δείχνει την Ευρώπη να βυθίζεται στα καζάνια της Κόλασης, καθώς η γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει έναν ακόμη θανατηφόρο καύσωνα.

Τμήματα της νότιας Ευρώπης και της βορειοδυτικής Αφρικής αναμένεται να υποφέρουν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπονται τις επόμενες ημέρες. 

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 48 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κροατίας και της Τουρκίας, με τις αρχές να καλούν τους κατοίκους να πάρουν τις απαραίτητες προφυλάξεις, να μην εκτείθενται στον ήλιο και να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Σήμερα η πιο ζεστή μέρα – Έως 44° η θερμοκρασία

Στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο καύσωνας «Κλέων» και, σύμφωνα με την ΕΜΥ, η σημερινή μέρα, Παρασκευή 14 Ιουλίου, αναμένεται να είναι και η πιο ζεστή με τη θερμοκρασία να φτάνει και τους 44 βαθμούς Κελσίου σε Στερεά και Θεσσαλία.

Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

Α) στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

Β) στην Αττική και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στη Στερεά τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Γ) στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ αναφέρει κορύφωση σήμερα, μικρή πτώση της θερμοκρασίας από Κυριακή και νέα άνοδος την άλλη εβδομάδα.
v

v

Η Ευρώπη φλέγεται

Ένας χάρτης της Ευρώπης που δημιουργήθηκε από εικόνες δορυφόρων δείχνει τις περιοχές με πολύ υψηλές θερμοκρασίες να είναι αρχικά χρωματισμένες με κόκκινο, ενώ στη συνέχεια έγιναν πολύ σκούρες έως μαύρες.

Από το χαλί της Κόλασης ξεχωρίζουν μόνο οι Άλπεις με πράσινο και πορτοκαλί χρώμα.

Τεράστιες εκτάσεις της Ισπανίας πνίγηκαν αυτή την εβδομάδα με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μεγάλο μέρος της χώρας το θερμόμετρο δεν έπεσαν κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου. Οι θερμοκρασίες στη Μαγιόρκα, ένα νησί στα ανοιχτά των ισπανικών ακτών, έφτασαν τους 37 βαθμούς Κελσίου στις 4:00 το πρωί της Τετάρτης!
ν

Αδιανόητο! Δορυφορική εικόνα της Ισπανίας από την αποστολή Copernicus Sentinel της ΕΕ. Η θερμοκρασία στην περιοχή της Εξτρεμαδούρα, στα σύνορα με την Πορτογαλία, έφτασε τους 60 βαθμούς Κελσίου! Πηγή: Copernicus.

ν

Μετά τον Κέρβερο ο αντικυκλώνας Χάροντας

Ο καύσωνας Κέρβερος, όπως ονομάστηκε από την Ιταλική Μετεωρολογική Εταιρεία από το τέρας με τα τρία κεφάλια που εμφανίζεται στην Κόλαση του Δάντη, υπήρξε ήδη θανατηφόρος, καθώς την Τρίτη ένας άνδρας 40 ετών κατέρρευσε στη βόρεια Ιταλία. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου αργότερα πέθανε.

Αυτό δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό. Ένας Βρετανός τουρίστας έπεσε νεκρός έξω από το Κολοσσαίο στη Ρώμη.

Στην Ιταλία, οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 48,8 βαθμούς Κελσίου. Κόκκινος συναγερμός έχει εκδοθεί σε 10 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ρώμη, η Μπολόνια και η Φλωρεντία.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι πέθαναν από τη ζέστη στην Ευρώπη 61.672 άνθρωποι, κυρίως σε Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία.

Οι κάτοικοι και οι τουρίστες προειδοποιούνται να πίνουν τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα και να αποφεύγουν τον καφέ και το αλκοόλ, που αφυδατώνουν.
ν

Ενδεικτικές θερμοκρασίες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023. Πηγή: BBC
v

Το νέο κύμα καύσωνα θα φέρει ακόμα πιο ακραίες θερμοκρασίες αυτό το Σαββατοκύριακο. Eνδεικτικά, στην Πράγα, την πρωτεύουσα της Τσεχικής Δημοκρατίας, οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 36 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023.

Ρεκόρ θερμοκρασιών αναμένεται επίσης να σημειωθεί σε Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία και τη γειτονική Ιταλία.

Το επόμενο κύμα καύσωνα, με το όνομα Χάρων, από τον αρχαίο πορθμέα που συνόδευε τις ψυχές στον Άδη, θα ενσκήψει την εβδομάδα 17-23 Ιουλίου με θερμοκρασίες που θα φτάσουν και τους 52 βαθμούς. Στη Νότια Ευρώπη θα έχουμε 43 βαθμούς στη Ρώμη και 47 βαθμούς στο νησί της Σαρδηνίας. Στη Σικελία το θερμόμετρο θα φτάσει τους 48 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Τυνησία τους 49 βαθμούς.

Στο Μαρόκο η θερμοκρασία έφτασε ήδη τους 47,5 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα, ενώ ο υδράργυρος ανέβηκε στους 48 βαθμούς στη Μπίσκρα της Αλγερίας.
ν

Βρετανός τουρίστας έπεσε νεκρός έξω από το Κολοσσαίο στη Ρώμη. Πηγή: Reuters
ν

 


Translate this post