Το πετρογλυφικό με τον κρητικό λαβύρινθο στη νότια Καλιφόρνια (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαία Μυστήρια

ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ  | Ενημ. 6/7/2023, 08:24

Posted by Youmagazine Staff

 

Το πετρογλυφικό Hemet Maze στην Καλιφόρνια είναι τουλάχιστον 500 ετών, αλλά είναι άγνωστο ποιος το δημιούργησε και γιατί.

Ποιος χάραξε αυτόν τον λαβύρινθο σε σχήμα αγκυλωτού σταυρού στον βράχο; Πηγή: YouTube

v

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ πετρογλυφικό βρίσκεται λίγο έξω από το Hemet, νότια του Λος Άντζελες, στο φαράγγι Reinhardt, στα βουνά Lakeview, στην κομητεία Ρίβερσαϊντ της Καλιφόρνιας. Το πετρογλυφικό ανακαλύφθηκε το 1914 και «ανακαλύφθηκε» ξανά το 1956, όταν ο κύριος και η κυρία Rodger E. Miller δώρησαν την περιοχή στην κομητεία Riverside για να γίνει εθνικό πάρκο.

Οι αρχαιολόγοι που μελέτησαν το πετρογλυφικό κατέληξαν ότι δημιουργήθηκε 500 χρόνια πριν, δηλαδή γύρω στο 1450. Το σχέδιο του πετρογλυφικού, ένας αρχαίος λαβύρινθος σε σχήμα αγκυλωτού σταυρού, δεν μοιάζει με κανένα από τα σχέδια των Ινδιάνων της Αμερικής. Οι θεωρίες για το ποιος το δημιούργησε, κυμαίνονται από εξωγήινους επισκέπτες μέχρι αρχαίους κινέζους ναυτικούς που κατέληξαν στην Καλιφόρνια.

Το σχέδιο, ωστόσο, έχει μεγάλη ομοιότητα με τους αρχαίους ελληνικούς λαβύρινθους σε σχήμα σταυρού που έχουν βρεθεί σε αρχαία ελληνικά νομίσματα, κυρίως από την Κνωσό.

Η σβάστικα είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο, που απαντάται στην αρχαία ελληνική, την ινδική, την ασιατική και την ιθαγενή αμερικανική τέχνη, χιλιάδες χρόνια πριν αποκτήσει κακό όνομα εξαιτίας της σύνδεσής της με τη ναζιστική Γερμανία και το Γ΄ Ράιχ.
ν

Ασημένια νομίσματα από την Κνωσό. Αριστερά, νόμισμα ηλικίας περ. 300-270 π.Χ. και δεξιά νόμισμα του 400 π.Χ. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Δύο άλλα νομίσματα από την Κνωσό (420-380 π.Χ.) Αριστερά λαβύρινθος και δεξιά αριστερόστροφος αγκυλωτός σταυρός. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Ανάλογα με το πώς απεικονίζεται, υπάρχει μια σημαντική διαφορά όσον αφορά τον αγκυλωτό σταυρό. Όταν η διάταξη είναι δεξιόστροφη, είναι σύμβολο των ενεργειών της γέννησης και της ζωής. Όταν η διάταξη είναι αριστερόστροφη, όπως ήταν στη γερμανική σημαία των Ναζί και στα τείχη της Τροίας, συμβολίζει την καταστροφή και τον θάνατο.
ν

Δεξιόστροφοι αγκυλωτοί σταυροί από την Κνωσό (γύρω στο 520 π.Χ.). Σώζονται 34.000 τέτοια νομίσματα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και στο Staatliche Museen του Βερολίνου. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Παρ’ όλα αυτά, παραμένει άγνωστο ποιος σχεδίασε το συγκεκριμένο πετρογλυφικό στο Hemet του Ρίβερσαϊντ. Παρά τις έντονες μελέτες, οι αρχαιολόγοι παραμένουν στο σκοτάδι όσον αφορά την ακριβή προέλευση ή την πραγματική ηλικία αυτού του σχεδίου.

Δημιουργοί του πετρογλυφικού θα μπορούσε να είναι μια άγνωστη σήμερα φυλή Ινδιάνων της Καλιφόρνιας ή ακόμα και Κινέζοι βουδιστές μοναχοί.
ν

Το πετρογλυφικό βρίσκεται στην έρημο της Καλιφόρνιας νότια του Λος Άντζελες. Πηγή: YouTube
ν

Ωστόσο, και με δεδομένο ότι στις ΗΠΑ βρέθηκε μια βραχογραφία που παριστάνει τον ταύρο Άπι των Αιγυπτίων, δείχνει πως είτε στην αρχαιότητα είχαν φτάσει εκεί με τα πλοία τους Έλληνες και Αιγύπτιοι, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος στο έργο του “Περί του εμφαινομένου προσώπου τω κύκλω της Σελήνης”, είτε είναι απομεινάρια ενός πολύ αρχαίου πολιτισμού που κυριαρχούσε με τα σύμβολά του σε όλη τη Γη. Και βέβαια ο μεγάλος αυτός πολιτισμός δεν είναι άλλος από τον θρυλικό πολιτισμό της Ατλαντίδας.
ν

Visiting Hemet’s Maze Stone – A Southern California Mystery
ν

ν

 


Translate this post