Ανακάλυψε ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον την Ατλαντίδα;

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαία Μυστήρια

ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Από τον Αντώνη Κυριαζή

 

Ο δημιουργός του «Τιτανικού» πιστεύει ότι ανακάλυψε την Ατλαντίδα κατά τη διάρκεια υποβρύχιων γυρισμάτων για το National Geographic.

Η θρυλική Ατλαντίδα με τις εναλλασσόμενες ζώνες νερού και ξηράς, έχει εμπνεύσει πλήθος ερευνητών, συγγραφέων και σκηνοθετών. Image: Supplied
ν

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ Τζέιμς Κάμερον πιστεύει ότι βρήκε την Ατλαντίδα. Αυτός και η ομάδα του, γυρίζοντας ένα από τα ντοκιμαντέρ για την θρυλική ήπειρο, έπεσαν πάνω σε ένα σύμπλεγμα από χάλκινες άγκυρες, ηλικίας 4.000 ετών, στον Ατλαντικό Ωκεανό, λίγο έξω από το Γιβραλτάρ.
Και αυτό το Σαββατοκύριακο το πρώτο επεισόδιο της σειράς του National Geographic με τίτλο Atlantis Rising θα προβληθεί στην αμερικανική τηλεόραση.
Ο μύθος της Ατλαντίδας, της ηπείρου που χάθηκε στα βάθη της θάλασσας, παραμένει ένα άλυτο διαχρονικό μυστήριο. Υπήρξε στ’ αλήθεια η θρυλική ήπειρος, και αν ναι, μήπως αποτελεί μια προειδοποίηση για το μέλλον;
ν

Atlantis Rising – Trailer | National Geographic
ν

ν

Την Ατλαντίδα αναφέρει για πρώτη φορά ο Πλάτωνας στα δύο κοσμολογικά έργα του, τον Τίμαιο και τον Κριτία, που γράφτηκαν την περίοδο 360–347. Από τότε πάνω από 7.000 συγγραφείς έχουν κάνει αναφορές σε αυτό το χαμένο νησί, παρ’ όλο που κανένας δεν είναι σε θέση να πει αν όντως υπήρξε ή όχι. Οι σχετικές εργασίες περιγράφουν τους κατοίκους της ως πολύ πνευματικούς, με εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία και ικανούς να επικοινωνούν μεταξύ τους τηλεπαθητικά.
Εξίσου άφθονες είναι οι θεωρίες σχετικά με την τραγική εξαφάνισή της. Μάλιστα, μετά τον σφοδρό σεισμό της 11ης Μαρτίου 2011 στην Ιαπωνία, οι ειδικοί πρότειναν ότι ο αρχαιότερος πολιτισμός της γης μπορεί να καταστράφηκε από ένα τεράστιο τσουνάμι. Ό,τι επέζησε από τον χαμένο πολιτισμό της Ατλαντίδας, διατηρήθηκε μέσα σε μυστικές σχολές και ομάδες.
ν

Μια προειδοποιητική ιστορία

Όπως γράφει ο Πλάτωνας, την ιστορία της χαμένης ηπείρου ανέφερε στον Σόλωνα ένας ηλικιωμένος Αιγύπτιος ιερέας, όταν ο Αθηναίος νομοθέτης είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο. Ο ιερέας είπε στον Σόλωνα πως αν και οι άνθρωποι θυμούνται έναν κατακλυσμό, εντούτοις στη γη έχουν γίνει πολλές καταστροφές σε μεγάλα χρονικά διαστήματα, άλλοτε από φωτιά, εξαιτίας διαταραχής στην κίνηση των ουρανίων σωμάτων, και άλλοτε από νερό, καταστρέφοντας κάθε φορά τον πολιτισμό που υπήρχε, έτσι που οι επόμενες γενιές έπρεπε να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή.
ν

Ο Τζέιμς Κάμερον γύρισε τη σειρά ντοκιμαντέρ Atlantis Rising για λογαριασμό του National Geographic στην οποία παρουσιάζει τα νέα ευρήματα που αποδεικνύουν την ύπαρξη της Ατλαντίδας. Photo: Alistair Guthrie. Πηγή: Supplied
ν

Κατόπιν, αναφερόμενος στη γενέτειρα του Σόλωνα, την Αθήνα, είπε στον Σόλωνα αυτά τα λόγια (Τίμαιος 24e-25a):
«Εσείς οι Έλληνες είστε αιώνια παιδιά και δεν θυμάστε τίποτα από το παρελθόν. Εμείς όμως έχουμε καταγεγραμμένο ένα γεγονός που συνέβη παλιά και αφορά την πολιτεία σας, που αντιμετώπισε κάποτε και κατέστρεψε μια ισχυρή δύναμη, η οποία ξεκινώντας με αλαζονεία από κάποιο σημείο του Ατλαντικού, ξεχύθηκε εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης και της Ασίας. Την εποχή εκείνη, η εκεί θάλασσα ήταν πλεύσιμη, γιατί στην είσοδό της, που εσείς ονομάζετε Ηράκλειες Στήλες [Γιβραλτάρ], υπήρχε νησί που ήταν μεγαλύτερο από τη Λιβύη και την Ασία μαζί. Και είχαν τη δυνατότητα οι ταξιδιώτες της εποχής εκείνης να περάσουν μέσω αυτού σε άλλα νησιά και από εκεί στην ήπειρο που βρισκόταν απέναντι από τον αληθινό ωκεανό [τη σημερινή Αμερική]. Το μέρος που βρίσκεται μέσα από τον πορθμό, για τον οποίο μιλάμε, μοιάζει σαν λιμάνι με στενή είσοδο, ενώ πέρα από το στόμιο βρίσκεται ένας αληθινός ωκεανός, και η ξηρά που τον περιβάλλει είναι πραγματική ήπειρος. Σε αυτό λοιπόν το νησί, την Ατλαντίδα, υπήρχε μια ομοσπονδία βασιλιάδων, με τεράστια και θαυμαστή δύναμη, που εξουσίαζε όλο το μέρος, καθώς επίσης και άλλα νησιά και μέρη της ηπείρου…»
Ο ιερέας είπε στη συνέχεια στον Σόλωνα ότι οι Άτλαντες εξουσίαζαν και χώρες εντός της Μεσογείου, στην Ευρώπη μέχρι την Τυρρηνία, και στην Λιβύη [Αφρική] μέχρι την Αίγυπτο. Όλοι αυτοί, αφού ενώθηκαν σε μια τεράστια δύναμη, προσπάθησαν να υποδουλώσουν την Ελλάδα, την Αίγυπτο και τις άλλες χώρες που παρέμεναν ελεύθερες. Τότε οι Αθηναίοι, άλλοτε έχοντας την αρχηγία των Ελλήνων και άλλοτε μόνοι, αντιστάθηκαν στον εισβολέα και τελικά τον νίκησαν.
Ύστερα όμως από λίγο, έγιναν φοβεροί σεισμοί και πλημμύρες και, μέσα σε ένα φοβερό μερόνυχτο, η γη κατάπιε τον στρατό των Ελλήνων, ενώ η Ατλαντίδα βούλιαξε στη θάλασσα. Από τότε ο ωκεανός έγινε σε εκείνο το σημείο αδιάβατος εξαιτίας της λάσπης από τον καταποντισμό του μεγάλου νησιού. Αυτό, είπε ο ιερέας στον Σόλωνα, έγινε περίπου 9.000 χρόνια πριν από την εποχή τους.
ν

Ένας μύθος που ίσως επαληθευτεί

Πρόκειται για αληθινά γεγονότα ή απλώς για μια γλαφυρή ιστορία που αιχμαλωτίζει τη φαντασία; Αν και είναι λίγοι οι επιστήμονες που πιστεύουν ότι η Ατλαντίδα υπήρξε πραγματικά, ο εξερευνητής Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο οποίος το 1985 ανακάλυψε το ναυάγιο του Τιτανικού, πιστεύει πως τα όσα έγραψε ο Πλάτωνας για την Ατλαντίδα είναι αλήθεια.
ν

Ο αρχαίος μινωικός πολιτισμός, με βάση την Κρήτη, ήταν εξαιρετικά προηγμένος με μεγάλα κτίρια και ποντοπόρα πλοία, παρουσιάζοντας μεγάλες ομοιότητες με την θρυλική Ατλαντίδα, όπως δείχνει αυτός ο χάρτης της αρχαίας Σαντορίνης που βρέθηκε στον τοίχο ενός κατεστραμμένου κτιρίου στο Ακρωτήρι, κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα. Image: Supplied
ν

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, πριν από 3.600 χρόνια, εξαφάνισε τον μινωικό πολιτισμό.

Ο μύθος της Ατλαντίδας, λέει ο Μπάλαρντ, φαίνεται αληθινός, γιατί μιλάει για κατακλυσμιαίες πλημμύρες και ηφαιστειακές εκρήξεις που έχουν συμβεί σε όλη τη διάρκεια της γήινης ιστορίας. Υπάρχει ένα σχετικά πρόσφατο παράδειγμα που έχει αρκετές ομοιότητες με την ιστορία της καταστροφής της Ατλαντίδας. Περίπου 3.600 χρόνια πριν, μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη κατέστρεψε το νησί της Σαντορίνης στο Αιγαίο Πέλαγος. Εκείνη την εποχή, μια ιδιαίτερα προηγμένη κοινωνία με υψηλό πολιτισμό, οι Μινωίτες, ζούσαν στο Αιγαίο. Ο Μινωικός πολιτισμός εξαφανίστηκε ξαφνικά περίπου την ίδια εποχή που έγινε η έκρηξη του ηφαιστείου.
Ένας άλλος ερευνητής, ο Τσαρλς Όρσερ, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εξετάζει μια διαφορετική πτυχή στην εξιστόρηση του Πλάτωνα. Ο μύθος της Ατλαντίδας, λέει, είναι μια ιστορία για την ηθική και πνευματική πτώση των ανθρώπων που ζούσαν παλιά σε έναν ιδιαίτερα προηγμένο, ουτοπικό πολιτισμό. Αλλά έγιναν άπληστοι και μικροπρεπείς. Αποτέλεσμα αυτής της «ηθικής πτώχευσης» ήταν να θυμώσουν οι θεοί, επειδή οι άνθρωποι είχαν χάσει το δρόμο τους και στράφηκαν προς ανήθικες επιδιώξεις.
Ως τιμωρία, λέει ο Όρσερ, οι θεοί έστειλαν «μια τρομερή νύχτα με πυρκαγιές και σεισμούς» που είχαν ως αποτέλεσμα να βυθιστεί η Ατλαντίδα στη θάλασσα…
ν

Ancient Aliens: The Potential Alloy of Atlantis (Season 12, Episode 2) | History
ν

ν

Να σημειωθεί ότι το 1985, ο εξερευνητής των ωκεανών Ρόμπερτ Μπάλαρντ νίκησε τον Κάμερον στην ανακάλυψη και κινηματογράφηση του πλοίου Τιτανικός, που βυθίστηκε το 1912 μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο  στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Τώρα ο Κάμερον προσπαθεί να πάρει το «αίμα» του πίσω.
«Ξεκινήσαμε αυτή την έρευνα μελετώντας τις πιο ενδιαφέρουσες θεωρίες που υποστηρίζουν ότι υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω από το μύθο της Ατλαντίδας», λέει ο Κάμερον.
Αρχηγός της αποστολής είναι ο αρχαιολόγος Ρίτσαρντ Φρόυντ (Richard Freund) από το Πανεπιστήμιο του Χάρτφορντ. «Πρόκειται για την πιο εξελιγμένη και εκτεταμένη έρευνα στον κόσμο», υποστηρίζει.
v

Η «εκδίκηση» του Κάμερον

Ο Κάμερον και το κινηματογραφικό συνεργείο του, ακολουθώντας τα ίχνη προηγούμενων ερευνητών, εντόπισαν λοιπόν στον Ατλαντικό Ωκεανό, έξω από το Γιβραλτάρ (τις Ηράκλειες Στήλες των αρχαίων) έξι άγκυρες που έχουν ηλικία άνω των 4.000 ετών. Αυτές βρίσκονται έξω από την είσοδο της Μεσογείου και κατά τον Κάμερον συνδέονται με την ύπαρξη της Ατλαντίδας.
«Αυτές οι άγκυρες είναι το λιγότερο 3.500 έως 4.000 ετών και η παρουσία τους δείχνει ότι στο σημείο αυτό υπήρχε στα πανάρχαια χρόνια ένα λιμάνι στον Ατλαντικό. Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν περιμέναμε να βρούμε άγκυρες», είπε ο γνωστός σκηνοθέτης Σίμτσα Τζακομπόβιτσι (Simcha Jacobovici), που συμμετέχει στα γυρίσματα.
«Είναι πιο εύκολο να βρεις μια βελόνα στ’ άχυρα παρά άγκυρες από την Εποχή του Χαλκού στον Ατλαντικό».
Φυσικά το ότι οι άγκυρες συνδέονται με την Ατλαντίδα μένει να αποδειχτεί.
ν

Translate this post