“Ατλαντίδα” 8.000 ετών ανακαλύφθηκε στις βρετανικές ακτές (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαία Μυστήρια

ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια αρχαία πολιτεία ανακάλυψαν δύτες πετρελαϊκών εταιρειών στο βυθό της Βόρειας Θάλασσας, μεταξύ Βρετανίας και Δανίας.

Μια βυθισμένη πολιτεία ανακαλύφθηκε στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σκωτίας και Δανίας που ονομάζεται Ντόγκερλαντ. Photo: University of St Andrews. Πηγή: Supplied

ν

ΥΠΗΡΧΕ μια εποχή που η Βρετανία ήταν ενωμένη με μια λωρίδα ξηράς με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο. Η περιοχή αυτή, που εκτεινόταν από τη Σκωτία μέχρι τη Δανία, λέγεται σήμερα Ντόγκερλαντ (Doggerland) και γύρω στο 16000 π.Χ. ένα μεγάλο τμήμα της σκεπάστηκε από νερά.
Ακολούθησαν άλλοι δύο καταποντισμοί, το 8000 π.Χ. και το 7000 π.Χ. Τελικά το 5500 π.Χ. ένα ισχυρό τσουνάμι κάλυψε την ξηρά που είχε απομείνει, χωρίζοντας τα Βρετανικά Νησιά από την υπόλοιπη Ευρώπη. Την θέση της άλλοτε Ντόγκερλαντ την πήρε η σημερινή Βόρεια Θάλασσα.
ν

Πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια η Βρετανία ήταν ενωμένη με την υπόλοιπη Ευρώπη με μια λωρίδα ξηράς, την Ντόγκερλαντ. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Όχι τελευταία, αλλά από το 2012, δύτες των πετρελαϊκών εταιρειών που δουλεύουν στις εξέδρες άντλησης πετρελαίου από το βυθό της Βόρειας Θάλασσας, άρχισαν να παρατηρούν περίεργους σχηματισμούς στο βυθό, που σύντομα αποκαλύφθηκε ότι ήταν τα ερείπια κατοικιών μιας αρχαίας πολιτείας.
Όλα αυτά παρουσιάζονται σε ένα νέο ντοκυμαντέρ του Netflix που έχει τίτλο “Atlantis”. Όπως αναφέρει το ντοκυμαντέρ, η πολιτεία αυτή ήταν μεγάλη και ο πληθυσμός της υπολογίζεται ότι ανερχόταν σε δεκάδες χιλιάδες.
«Ομάδα ειδικών στο κλίμα, αρχαιολόγων και γεωφυσικών έχει ήδη χαρτογραφήσει τον βυθό που έχει αποκαλύψει πόσο απέραντη ήταν κάποτε αυτή η χώρα», αναφέρει το ντοκυμαντέρ.

ν

ν

Οι δύτες ανακάλυψαν την βυθισμένη πολιτεία το 2012. Photo: University of St Andrews. Πηγή: Supplied
ν

Πολλοί ερευνητές και ιστορικοί πιστεύουν ότι η Ντόγκερλαντ ήταν πριν από 8.000 χρόνια η καρδιά της Ευρώπης.
Αυτό πιστεύει ο γεωφυσικός Ρίτσαρντ Μπέιτς (Richard Bates). «Η Ντόγκερλαντ ήταν η πραγματική καρδιά της Ευρώπης, μέχρι την περίοδο που η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε και την κάλυψε, για να μας δώσει τις σημερινές ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου».
Ο δρ. Μπέιτς, από το Τμήμα Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο του Σαιντ Άντριους στη Σκωτία, είναι αυτός που έχει οργανώσει τις σχετικές καταδυτικές αποστολές και επιμεληθεί την έκθεση “Drowned Landscapes” που αποκαλύπτει την πραγματική ιστορία της Ντόγκερλαντ.
Η έκθεση περιλαμβάνει εικόνες και χάρτες, αλλά και ανθρώπινα οστά που έχουν ανασύρει οι ψαράδες από όλα τα σημεία της Βόρειας Θάλασσας.
Τα τελευταία χρόνια το πανεπιστήμιο συνεργάζεται με τις πετρελαϊκές εταιρείες για να ξαναδημιουργήσει αυτόν τον χαμένο πολιτισμό.
«Η έκταση την οποία μελετάμε είναι ένα τεράστιο και σύνθετο τοπίο», λέει ο δρ. Μπέιτς. «Έχουμε όμως πλέον τη δυνατότητα να αναπλάσουμε τη χλωρίδα και την πανίδα της Ντόγκερλαντ, να δημιουργήσουμε μια εικόνα για τους αρχαίους ανθρώπους που ζούσαν εκεί και να αρχίσουμε να κατανοούμε μερικά από τα δραματικά γεγονότα που άλλαξαν στη συνέχεια τη μορφολογία του εδάφους».
Αν την εποχή εκείνη μεσουρανούσε πράγματι ο Ατλαντικός πολιτισμός, όπως αναφέρει ο Πλάτωνας, τότε η Ντόγκερλαντ πιθανώς να αποτελούσε τμήμα της μεγάλης ηπείρου της Ατλαντίδας που βυθίστηκε στην ωκεανό. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να μας περιμένουν στο μέλλον εκπλήξεις.
ν

Η περιοχή μεταξύ Βρετανίας και Δανίας που έχει ερευνηθεί από την ομάδα των ειδικών του Πανεπιστημίου του Σαιντ Άντριους. Photo: University of St Andrews. Πηγή: Supplied

ν

 


Translate this post